Alles Opruimen: 4 Gouden Regels!

Alles Opruimen: 4 Gouden Regels!

Ben jij een sloddervos? Of ben je opgeruimd maar wil je er beter in worden? Dit zijn de 4 gouden opruim-regels!

Dit artikel is afkomstig van Stofzuigerzen: Tips om je huishouden leuker en eenvoudiger te maken. Lees ook Opruimen voor Dummies in 7 Stappen.

Opruimen kan lastig zijn, zeker als je je inmiddels bevindt tussen allerlei rotzooi. Door te werken met de onderstaande 4 gouden regels van het opruimen heb je binnen de kortste keren geen last meer van rommel om je heen!

1. Maak een beslissing per item

Zodra je iets in je handen hebt maak je een beslissing wat ermee moet gebeuren. Doe dit niet per stapel, per hoop of per lade. Doe dit stuk voor stuk, want zo voorkom je dat je aanhikt tegen een grote berg spullen. Werk jezelf één voor één door de rommel heen!

2. Het gouden antwoord: Houden of wegdoen?

Bij elk ding wat je in je handen hebt doorloop je de volgende drie mogelijkheden:

 1. Wil ik dit houden?
 2. Zo niet, kan ik het weggeven (aan bekenden of de kringloopwinkel) of verkopen?
  Tip! Verkoop je boeken via Bol.com! Dan hou je er veel meer geld aan over.
 3. Zo niet, kan ik het weggooien?

3. Heb ik het nodig?

Simplicity is de nieuwe trend. Doordat we zoveel hebben moeten we kritischer worden. Als je besluit het ding te houden, vraag je dan af of je het echt nodig hebt. Heb je het de afgelopen 6 maanden gebruikt? Ga je het de komende 6 maanden gebruiken? Wat kost het om het eventueel te vervangen?

Als blijkt dat je het eigenlijk bijna nooit gebruikt, verkoop het dan of gooi het weg. Hoe minder spullen je hebt, des te makkelijker het is om je huis opgeruimd te houden!

4. Waar hoort het thuis?

Ieder ding in je huis heeft een ‘thuis’. Zoals de auto hoort op de parkeerplaats, hoort de knoflookpers in de keukenlade. Je studieboek hoort in je ladekast en de afstandsbediening naast de TV. Vraag je bij elk ding af waar het thuis hoort en leg het daar neer. Heeft het nog geen thuis? Zoek dan een goede plek, en leg het daar voortaan neer.

Op deze manier raak je niets meer kwijt. Vraag je ook af en toe af of het ‘thuis’ van het ding nog handig is. Als je de zaklamp in de kelder hebt hangen, maar altijd op zolder gebruikt moet hij misschien verhuizen!

Opruimen is makkelijk met deze regels!

Werk stuk voor stuk, overweeg of je het nog nodig hebt en geef het een plekje. Je huis ziet er binnen de kortste keren georganiseerder uit en daardoor voel je je ook een stuk rustiger en lekkerder in je vel!

Wil je meer opruim-tips? Neem dan hier eens een kijkje. Wij raden je ook de onderstaande boeken aan, vol met praktische opruim-ideeën.

     
  Voornaam:
E-Mail:
 

Jelle Hermus

Oprichter van soChicken. Jelle maakt een geweldig leven graag zo simpel mogelijk. Hij is gepassioneerd over vooruitgang, reizen, technologie en appeltaart.

Categorie: Leven Zoekwoorden: , , , , ,

Gerelateerd
Opruimen Tips

 1. Joyce  11-02-2008 om 16:24

  Ja, en jullie hadden ook een keer een videolog over opruimen…
  Die kan ik niet meer vinden maar ik heb die tekst overgetypt en nog altijd opgeslagen… xD

 2. Frieke  26-01-2010 om 12:21

  ik denk dat ik deze regels maar eens ga toepassen…

 3. Leyla  29-03-2010 om 21:28

  Super tips,om door te sturen aan mijn vriend en mijn dochter. Ik ben zo opgevoed,zoals jullie t goed verwoorden; geef alles een vaste plek,en opruimen,zorgt voor rust orde en netheid! Toppie, groetjes uit spijkenisse leyla

 4. Dydah  27-04-2011 om 09:07

  Wat ook nog helpt is: als je iets binnen 20 seconden kunt opruimen dan direct doen!

 5. Graciella Zaalman  15-03-2012 om 07:52

  Yes, ben bezig met voorjaars opruiming.

 6. Dick Georg  05-11-2012 om 15:35

  Kringloop was erg gelukkig vanmorgen met een stationwagon vol spullen. Heb er geen traan om gelaten. En er gaat nog meer richting kringloop.

Reageer op ‘Alles Opruimen: 4 Gouden Regels!’