Artikel opslaan

Hoe luxe je buitensluit

Stel, je hebt net promotie gemaakt. Je maakt een flinke sprong in je inkomen, en je verdient een heleboel geld. En van dit geld koop je een mooie auto. Een hele dure Porsche.

En stel, je woont in een leuk en betaalbaar appartement. Het is niet groot, maar de hypotheek is laag, het is centraal gelegen en je buren zijn aardig.

Zodra je aan komt rijden met je Porsche, trek je veel aandacht. Zo’n dure auto valt op. En op die aandacht zit je niet te wachten. Want je lieve buren raken misschien een beetje van je vervreemd. En van een aantal andere lui uit je buurt wil je liever geen aandacht trekken, omdat hun bedoelingen misschien minder zuiver zijn.

Want hoe is de gedachtengang van de gemiddelde boef? ”Die rijdt in een dure auto, en woont goedkoop. Daar zullen binnen wel veel waardevolle spullen liggen, zoals dure horloges.”

Je dure auto is niet op zijn plaats. Daar is niets mis mee, maar al snel wordt de situatie ongemakkelijk. En al snel ben je aan het rondkijken op Funda, op naar een wijk waar meer mensen een Porsche voor de deur hebben. Waar meer mensen wonen met jouw inkomensniveau.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Goedkoop wonen is moeilijk in een duur huis

En daar ga je dan, met een tophypotheek. Een prachtig appartement van een half miljoen, midden in de stad. Waar je in je oude flatje de boel inrichtte met meubels die je al jaren hebt, ga je het hier anders aanpakken.

Er wordt een sjieke vloer gelegd. Je bestelt nieuwe meubels. Je laat een nieuwe keuken plaatsen.

Je bevindt je in een nieuwe sociale klasse, je vriendenkring begint te veranderen. En al snel kom je erachter dat goedkope wijn not done is als je mensen uitnodigt. En ook begin je te merken dat je H&M kleding niet meer voldoet. En omdat je erbij wilt horen, en indruk wilt maken op je nieuwe vrienden, komt er dure wijn en wordt er meer geshopt bij de Bijenkorf.

Vroeger had je de grootste lol met vrienden in je studentikoze flatje. Nu zijn de uitjes minder leuk, en vooral een stuk duurder. Restaurants, hippe clubs, grand cafés.

Je huis is groter, dus je neemt een schoonmaker. Want dat heeft iedereen in het gebouw. En je neemt een luxe fitness abonnement, want hardlopen zie je niet zitten midden in de stad.

Je neemt een grotere tv, een uitgebreider zenderpakket. De nieuwste iPhone met zoveel mogelijk GB’s, je ontwikkelt nieuwe gewoontes die je veel geld kosten. Zoals boodschappen halen bij dure supermarkten, je haar laten knippen voor tachtig euro, elke dag luxe koffie halen onderweg naar je werk, lunch kopen op je werk, kant-en-klaar maaltijden van de traiteur op de hoek.

Je voelt je goed. Je ziet er rijk uit. Mensen kijken tegen je op.

Rijkdom en luxe zijn niet hetzelfde

Allemaal super. Met één probleem: je bent arm geworden. Het geld vliegt uit je zak. Je hebt een hypotheek van een half miljoen, geen spaargeld, geen investeringen. Je netto waarde is bijna een half miljoen – in het rood. Je veerkracht is weg. Want als je nu op straat komt te staan moet je al snel je huis uit.

En dat is een bijkomstigheid die je nooit had overwogen. Want we zijn gewend dat mensen die er rijk uitzien, ook rijk zijn. Dat is wat we op televisie zien, dat is het voorbeeld dat we krijgen.

In werkelijkheid is het vooral zo dat mensen die er rijk uit zien, een veel kleinere kans hebben om rijk te worden. Niet omdat ze te weinig geld verdienen, maar omdat ze zoveel consumeren.

Consumptie overkomt je. Het gaat bijna automatisch zodra je meer luxe in je leven haalt. Het zorgt ervoor dat je je anders gaat of zelfs moet gedragen om geaccepteerd te worden.

En het gaat verder. Als jij veel consumeert, geef je dit voorbeeld door aan je kinderen. Kinderen die misschien nooit zoveel zullen verdienen als jij, maar die wel gewend zijn aan dit luxeniveau. Je begrijpt hoe dat al snel voor problemen kan zorgen.

Als je geen Porsche had gekocht

Stel, je kocht geen Porsche. Maar een leuke, praktische occasion voor een fractie van de prijs van een nieuwe Porsche. Je blijft wonen waar je woont. Je blijft zuinig leven terwijl je meer verdient. En je zou je inkomen investeren.

Dan zou je er niet rijk uit zien. Dan zou niemand je anders aankijken. Dan zou je niet hoeven veranderen.

Maar, je zou ook kunnen stoppen met werken. Ver voor de pensioenleeftijd.

Je zou je nooit meer zorgen hoeven maken om geld. Je zou een geweldige opleiding voor je kinderen kunnen betalen.

Je leven blijft simpel. Sterker nog, je maakt je leven nog simpeler omdat je minimalistisch leeft. Je staat dichter bij alles wat je echt belangrijk vindt, en je vervreemdt niemand. Je weet dat je alles zou kunnen kopen wat je wilt hebben, maar je kiest ervoor om het niet te doen.

Zolang je beschikking hebt over het vermogen, heb je oneindig veel keuzes. En keuze geeft vrijheid.

Zodra je het uitgeeft aan een dure auto, heb je geen keuze meer. Je hebt een dure auto. En die zet je op een bepaalde manier gevangen in een sociale klasse waar je misschien helemaal niet wilt zijn.

Door beneden je stand te leven word je rijker. Dan bouw je vermogen op, en wordt je toekomst financieel gezien steeds zorgelozer. Door boven je stand te leven (of er precies tegenaan), zie je er rijk uit maar word je steeds armer. En zul je je steeds meer zorgen maken.

Streef niet naar ‘er rijk uit zien’

Dure kleding, mooie spullen en luxe uitstapjes laten je er rijk uit zien. En ze maken je arm. Het maakt niet uit of je veel of weinig geld verdient. Hoe meer je je best doet om er ‘rijk’ uit te zien, des te minder zorgeloos je financiële toekomst wordt.

Je haalt meer geluk uit je geld als je het gebruikt als een gereedschap voor een beter leven. Niet als gereedschap voor status. Bouw geen status op met de dingen die je koopt, maar met hoe je je leven leeft. Mensen krijgen meer respect voor je als je authentiek, liefdevol, eerlijk en betrouwbaar bent. Niet als je een dure auto koopt.

Neig juist naar minimalisme. Naar eenvoud. Dat levert je meer geluk op en minder zorgen. En het vervangen van een band kost je geen honderden euro’s. Mooi spul.

Ontdek hoe je financieel onbezorgd kunt leven

Oké, geen Porsche dus. Mooi, want daar heb ik het geld toch niet voor. Maar ook met weinig geld kun je je financiële situatie stap voor stap verbeteren. Wil je weten hoe?

Je leest het in het praktische eBoek Bespaargeit van Leukegeit.nl.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test