Stap 1 – wat is je definitie van gezond?

Ik kom zoveel mensen tegen die zeggen dat ze gezond eten – en vervolgens een Liga of een eierkoek naar binnen schuiven. Of lunchen met een witte boterham met margarine en bewerkte kipfilet.

Gezond eten is niet ingewikkeld, niet duur en niet moeilijk. Maar de meeste mensen zien door de bomen het bos niet meer. Want wat is nu gezond, en wat is niet gezond?

Die vraag heb ik me de afgelopen jaren gesteld, waarna ik aan de slag ben gegaan met het scheiden van hype, culturele ballast, economische belangen en klinkklare onzin van het goed uitgevoerde wetenschappelijke onderzoek.

En weet je wat? Er is onder wetenschappers niet zoveel discussie over wat gezond is en wat niet. De discussie woedt vooral in de commerciële sector. De voedselproducenten, grote pharmaceuten, de medische sector, de ‘corrupte’ onderzoekers die hun geld ontvangen van partijen met belangen in de uitkomst van hun onderzoek, de ideologische voedselfreaks, de populaire media en de lobbyisten van al deze partijen die de overheid in de war brengen.

En als ik mijn simpele bevindingen rondom gezonde voeding in één zin moet samenvatten dan luidt het als volgt:

Beweeg richting een eetpatroon dat zoveel mogelijk bestaat uit onbewerkte plantaardige voeding. Waarbij onbewerkt betekent dat er niets slechts is toegevoegd en niets goeds is verwijderd.

Lijkt je eetpatroon daar niet op? Dan weet je dat je veranderingen kunt aanbrengen om gezonder te leven.

Video over gezond afvallen

Bekijk hieronder mijn video over afvallen. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over afvallen hier op YouTube.

16 veel voorkomende oorzaken dat mensen niet afvallen

Hieronder vind je 16 veel voorkomende oorzaken waardoor mensen die aangeven gezond te eten niet afvallen.

  1. Je definitie van ‘gezond’ sluit niet aan bij de realiteit. Plakjes kipfilet bevatten minder vet dan plakjes spek. Maar ze bevatten nog steeds verzadigd vet, tientallen additieven en diverse kankerverwekkende stoffen. Dat iets ‘mager’ is ten opzichte van een ander ongezond product, wil dat niet zeggen dat het je gezondheid promoot. Je ziet weinig promotie voor groenten en fruit op televisie – maar talloze reclames voor voedsel dat je ziek en dik maakt. Als iemand het probeert te verkopen als ‘gezond’, dan is het vrijwel altijd het tegenovergestelde.
  2. Je gebruikt veel olie. Olie is een sterk bewerkt product, het groeit niet aan een boom. Het bevat onwijs veel calorieën en weinig voedingswaarde. Olijfolie wordt sterk gepromoot als een gezond alternatief op dierlijke vetten. Maar dat wil niet zeggen dat het op zichzelf gezond is. Als je veel olijfolie eet dan komt er gewoon vet in je bloedvaten, op je buik en tussen je organen. Dus wees wijs met olie en gebruik het spaarzaam.
  3. Je eet te weinig vezels. Vezels geven je een vol gevoel, voeden je darmflora (het zijn zogenaamde pre-biotica) en helpen je gezond te blijven. Je eet minder, poept beter en voelt je minder opgeblazen. Vezels zijn uitsluitend te vinden in planten. Dus hoe meer vezels je eet, des te meer groente, fruit en hele granen je binnen krijgt.
  4. Je eet weinig tot geen peulvruchten. Peulvruchten bevatten veel vezels en unieke stoffen die je bloedsuikerspiegel reguleren. Als je luncht met peulvruchten dan stijgt je bloedsuikerspiegel minder sterk tijdens het diner. Hierdoor zul je makkelijker op gewicht blijven. De meeste mensen eten slechts een paar keer per maand peulvruchten, terwijl de aanbeveling eerder rond de 3 porties per dag zou moeten liggen. Gebruik bonen, linzen, tofu, tempeh of hummus dagelijks om hiervan te profiteren.
  5. Je eet veel geraffineerde suikers. In onbewerkte plantaardige voeding vind je geen geraffineerde suikers. Ja, fruit bevat suiker. Maar wanneer je een stuk fruit in zijn geheel eet, hebben deze suikers geen negatief effect in je lichaam. Geïsoleerde suiker heeft dat wel, omdat het niet wordt verpakt met vezels en andere voedingsstoffen. En let op: suiker is suiker. Dus minder ook met de ‘gezonde’ suikers als honing, agave siroop, palmsuiker, kokosbloesemsuiker etc. Zoet je eten met vers fruit of hele gedroogde vruchten.
  6. Je eet veel vlees en vis. Vlees en vis bevatten voedingsstoffen, dat is waar. Maar deze voedingsstoffen kun je (met uitzondering van B12) uit plantaardige voeding halen. Vlees en vis hebben negatieve bijwerkingen in je lichaam. Zoals kleine ontstekingen door je hele lichaam heen en een verhoogd risico op allerlei aandoeningen. Plantaardige voeding heeft andere bijwerkingen, zoals een stralende huid, een ontstekingsremmend effect en een verminderd risico op allerlei aandoeningen. En het bevat ook nog eens veel minder calorieën.
  7. Je eet veel kaas en andere zuivel. Kaas is niet gezond – wat de kaas industrie ons ook wijs maakt. Dat geldt in mindere mate ook voor andere zuivelproducten. Ja – zuivel bevat calcium. Maar die calcium kun je ook uit (blad)groente halen, zonder de lading verzadigd vet, de geïrriteerde darmwand, de enorme lading calorieën en het verhoogde risico op allerlei aandoeningen waaronder (ironisch genoeg) botontkalking.
  8. Je eet sterk bewerkte producten. Hele voeding maakt je lichaam blij. Een brood gemaakt van volkorenmeel is een herkenbaar onbewerkt product (niets slechts toegevoegd, niets goeds verwijderd). Een gemiddeld ‘bruin’ supermarktbrood wordt gemaakt van bloem (veel vezels verwijderd) en een hele rits aan additieven en rare ingrediënten zoals suiker. Zelfs als je denkt dat je goed bezig bent word je vaak in de maling genomen. En dat zie je terug in je zwembandjes.
  9. Je drinkt calorieën. De suikers die je drinkt worden razendsnel en zonder moeite omgezet in vet – met uitzondering van smoothies met hele vruchten. Een glas cola bevat geen vezels en voedingsstoffen om de opname te reguleren, en dus gaat het vrijwel direct naar je heupen. En ja, dit geldt ook voor vruchtensap. Zonder het vruchtvlees is het simpelweg niet goed voor de lijn. Drinken hoeft geen calorieën te bevatten. Drink kruidenthee, groene thee, zwarte koffie (zonder suiker), huisgemaakte groene smoothies en water. Vind je dat niet zoet genoeg? Neem dan de tijd om te wennen. Iedereen lust water. Als dat niet zo zou zijn dan zouden er simpelweg geen mensen zijn.
  10. Je eet teveel gezonde vetten. Noten en avocado’s zijn gezond en lekker. Het is hele voeding – maar het bevat ook erg veel calorieën. Als je wilt afvallen kan het beter zijn om niet continu avocado’s te eten. Hetzelfde geldt overigens voor gedroogd fruit. Een zakje rozijnen is zo leeg gesnoept en bevat behoorlijk veel calorieën. Probeer dat maar eens te doen met twee bakken druiven. Dan raak je zo vol dat je vanzelf stopt.
  11. Je eet te weinig noten. Maar maak niet de fout om geen noten te eten. Niet alleen verlengen ze mogelijk je leven en verlagen ze het risico op allerlei ziektes. Noten kunnen je ook een verzadigd gevoel geven. Houd het bij een handje per dag om te genieten van de voordelen, zonder last te hebben van de nadelen.
  12. Je eet weinig voeding met weinig calorieën. Groente bevat weinig calorieën, dus als je er meer van eet dan kun je lekker grote porties eten zonder dat je aankomt. Je voelt je verzadigd en je wordt niet dik. Dus gooi meer champignons, courgette, paprika, tuinbonen, broccoli en andere groenten door je gerechten om ze gezonder en lichter te maken.
  13. Je zit te veel. Als je veel zit verandert er iets in je stofwisseling waardoor je suiker in je bloed sneller omzet in vet. Dat is de reden dat mensen die veel zitten gemiddeld gezien korter leven. Dus zit minder, sta meer en beweeg meer. Misschien kun je een paar uur per dag staand werken?
  14. Je beweegt te weinig. Je hoeft niet veel te sporten om af te vallen. Hoe harder je gaat sporten, des te meer je ook weer gaat eten. Maar zolang je matig intensief beweegt, pluk je de voordelen zonder de nadelen. Wandel meer, neem trappen, fiets vaker. Verweef meer beweging in je dagelijks leven zonder jezelf continu uit te putten. Natuurlijk is regelmatig sporten heel gezond – maar het is niet essentieel om af te vallen.
  15. Je bent aan het diëten. Niet doen. Werk liever aan je dagelijkse gewoontes om de calorieën per dag naar beneden te krijgen. Zo kun je de rest van je leven op gewicht blijven. Vervang bijvoorbeeld eerst je ontbijt naar havermout met fruit, dan je tussendoortje naar een stuk fruit, dan je lunch naar soep of salade etc. Totdat je dag grotendeels is gebaseerd op hele granen, peulvruchten, groenten, noten, zaden en fruit.
  16. Je hebt ergens last van. Eet je ontzettend veel onbewerkte groente en fruit? Beweeg je regelmatig, drink je geen rotzooi en eet je weinig dierlijke en bewerkte producten? Dan zou het kunnen dat je een medisch kwaaltje hebt dat je ervan weerhoudt om af te vallen. Ga in dat geval even langs de huisarts. Maar blijf gezond eten – want daarmee doe je altijd meer goed dan kwaad voor je lijf!

Kleine stappen – groot plezier

Maak kleine aanpassingen in je eetpatroon om je overtollige kilo’s van je af te schudden. Want als je een verandering omvormt naar gewoonte lukt het je automatisch om de rest van je leven op gewicht te blijven en tegelijkertijd je kans op aandoeningen drastisch te verminderen.

Dus gooi die voorgeproduceerde suikerrijke ‘gezonde’ mueslibars uit je leven – en pak een stuk fruit. Goedkoper, net zo voedzaam en een stuk beter voor je lijf én de lijn.

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken nieuwsbrief - maak je leven steeds leuker!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛