1. Schakel zoveel mogelijk notificaties uit!

Niets maakt je zo onrustig als constante notificaties van allerlei communicatiediensten. Misschien ben je eraan gewend geraakt dat je ieder kwartier gestoord wordt, maar dat wil niet zeggen dat het ook effectief is.

Minder is meer. Schakel zoveel mogelijk notificaties uit. Begin met email en ga verder met zaken als instant messaging, calenders, twitter, rss en andere nieuwslezers, hyves en ga zo maar door. En ook al heb je eindelijk een hippe telefoon met een email programma: laat je mail niet automatisch binnenstromen op je mobiel. Je wordt namelijk de hele dag lastig gevallen.

2. Krijg je email onder controle

Email is het meest efficiënte communicatiemiddel omdat het je tot niets dwingt. Wanneer iemand je een email stuurt verwacht die persoon doorgaans niet dat je direct reageert. Jij kunt als ontvanger zelf bepalen wanneer je je mail checkt, en wanneer je antwoorden geeft.

Het grote nadeel van email is dat het zo enorm verslavend kan werken. Overal ter wereld vind je mensen in kantoren die een paar uur per dag bezig zijn met het kijken naar hun inbox en het klikken op ‘verzenden/ontvangen’.

Omdat email, mits goed gebruikt, veruit het effectiefst communiceert heeft het onze voorkeur. Je kunt je email eenvoudig onder controle krijgen door filters in te stellen in je email programma. Met deze filters kun je berichten met bepaalde eigenschappen manipuleren. Ook online services als Gmail beschikken over filteropties.

Beschouw email als je basis communicatievorm en probeer mensen hier zoveel mogelijk naartoe te verwijzen. De vrijheid van email vind je namelijk bij geen enkele andere online communicatievorm. Jij besluit wie je beantwoordt en wanneer, en jij besluit welke berichten prioriteit krijgen door middel van automatische filters.

Maar zelfs je mailbox is niet heilig. Als je virtuele stilte wilt ervaren zul je je langzaam los moeten koppelen van je mailbox. Probeer jezelf te dwingen om je mail minder te checken, probeer het af te bouwen tot maximaal 2 keer per dag. Eén keer voor de lunch, en een keer voordat je naar huis gaat van je werk. Klinkt dit extreem voor je? Hoe moeilijker te opdracht lijkt, des meer profijt je ervan zult hebben!

3. Het Hyves Monster terug in zijn kooi duwen

Dagelijks zie ik mensen om me heen worstelen met Hyves. Aan de ene kant vinden ze het leuk om op de hoogte te blijven van alles wat er binnen hun netwerk gebeurt. Aan de andere kant worden ze helemaal gek van de enorme stroom aan emails die dagelijks hun inbox bereikt.

Hyves is eenvoudig onder controle te krijgen als je er even de tijd voor neemt. Wanneer je bent ingelogd in Hyves vind je in ‘mijn menu’ de optie ‘notificaties’. Als je hier op klikt krijg je een overzicht van alle berichten die je van Hyves kunt ontvangen, en kun je ook bepalen waar je deze berichten wilt ontvangen.

Ons advies is om sowieso alle email notificaties uit te schakelen. Daarnaast kun je enorm veel berichten uit je Hyves inbox houden door uitnodigingen voor Hyves, bedrijven, scholen, spots en applicaties helemaal uit te schakelen. Dit kan je zomaar tientallen berichten per week schelen!

Hoe blijf je nu dan op de hoogte van je krabbels? Gewoon, door af en toe Hyves te bezoeken. Als je Hyves leuk vindt neem je toch wel regelmatig een kijkje. Als je op de homepage van Hyves komt zie je direct hoeveel berichten je hebt en hoeveel vrienduitnodigingen je hebt ontvangen. Op die manier hoef je alleen nog maar met Hyves bezig te zijn als je op Hyves bent, en word je voor de rest niet lastig gevallen.

4. Stop met Tijdrovend MSNen

Instant Messaging heeft zijn plaats in de communicatiewereld. Vooral tijdens werk kan het nog weleens handig zijn, maar overschat het niet. IM programma’s als Windows Live Messenger (MSN), Skype, Gtalk en de Hyves Kwekker zijn in tegenstelling tot email de minst effectieve communicatievormen.

Waarom? Omdat chatten een direct antwoord vereist terwijl er vaak veel vertraging optreedt in de overdracht van de informatie. Wanneer je een mailtje ontvangt kun je besluiten twee dagen later pas terug te mailen. Wanneer je gebeld wordt word je verplicht om direct te antwoorden (je laat immers geen ongemakkelijke stiltes vallen). Instant messaging zit hier ergens tussenin, en dat maakt het erg tijdrovend.

Als je virtuele stilte wilt ervaren kun je instant messaging het best zoveel mogelijk uit je leven verbannen. Als mensen je willen spreken kunnen ze je mailen, smsen of bellen.

5. Heb je je middag weggeTwittert?

Twitter is een bijzondere manier van communiceren. De ene keer heeft het veel weg van instant messaging, de andere keer lijkt het meer op email. Op Twitter ben je relatief vrij van verwachtingen. Je volgers vinden het leuk als je regelmatig Tweet, maar het hoeft niet.

Als je merkt dat je de hele dag op Twitter rondhangt kun je jezelf beperken door een limiet in te stellen. Spreek met jezelf af dat je op een dag niet langer dan 30 minuten op Twitter te vinden zult zijn, of beperk jezelf tot maximaal 5 Tweets per dag.

Twitter is leuk vanwege de conversaties die kunnen ontstaan. Maar vanwege het verwachtingspatroon op Twitter kan het lang duren voordat je antwoord krijgt, waardoor je zomaar een kwartier zit te klikken om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat je ‘gesprekspartner’ gewoon iets anders is gaan doen.

Hoewel iedereen op Twitter gebruik lijkt te maken van hippe notificatie software kun je dit beter uit je leven bannen. Je kunt geen afstand nemen als je iedere 5 minuten een popupje voorgeschoteld krijgt met de laatste 10 updates.

Op Twitter kun je heerlijk uitstellen en het werkt ontzettend verslavend als je er een beetje in zit. Onderzoek wat Twitter voor jou oplevert en hoe belangrijk je het werkelijk vindt. Het kan een raar gevoel zijn om het los te laten, maar het went snel en er komt een hoop geestelijke rust voor in de plaats.

6. Maak je geen zorgen over je mobiel

Onthoud dat je zoveel mogelijk mensen wilt laten communiceren via je email. Schakel daarom je voicemail in en verwijs mensen door naar je email. Op die manier heb je de vrijheid om de telefoon lekker te laten rinkelen. Kiest de beller ervoor om een bericht in te spreken? Dan heb jij de vrijheid om terug te bellen/smsen of mailen wanneer jij dat wilt.

Hieronder vind je een voorbeeldscript voor een voicemail introductie:

“Op dit moment ben ik niet in staat om de telefoon te beantwoorden. Als je me wilt bereiken kun je me smsen op het nummer dat je nu belt, of een email sturen naar email@email.com. Uiteraard kun je ook een bericht achterlaten na de piep. Een fijne dag!”

Train jezelf om minder nutteloos te communiceren

Effectief leren communiceren is niet iets dat je op school hebt geleerd. De ontwikkelingen gaan zo snel dat je kunt verdrinken in communicatievormen. Al deze manieren om in contact te blijven zijn mooi, maar ze zorgen wel voor een gevoel van stress en afhankelijkheid. Door je iets losser te maken van online communicatie voel je jezelf vrijer.

Wellicht komt er zelfs een tijd dat je besluit een keer zonder mobiel de deur uit te gaan. Noodgevallen zijn zeldzaam, en er is bijna niemand die je persé nu moet bereiken. Ze kunnen wachten, echt.

Wil je meer lezen over hoe je effectiever om kunt gaan met communicatie? Lees dan het onderstaande boek.

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test