Doelen helpen je vooruit

We hebben al vaker geschreven over het belang van doelen stellen. Wanneer je een doel voor jezelf formuleert, vergroot je de kans aanzienlijk dat je dit doel ook daadwerkelijk zult bereiken.

Dit geldt voor jaardoelen en ook voor dagdoelen. In ons gratis eBoek De Eierdoostheorie leer je een eenvoudige gewoonte aan om iedere dag productiever te werken. En hoewel deze manier van werken je echt vooruit helpt, kan een kleine extra toevoeging je nog beter op koers houden.

Dagdoelen structureren je leven

Het voordeel van dagdoelen is de structuur die het je oplevert. Je bepaalt aan het einde van je werkdag wat je de volgende dag allemaal wilt bereiken. Je hebt een programma samengesteld voor morgen, en je kunt je werk dus rustig achter je laten.

Dagdoelen vormen het geraamte van je dag. Het is de kapstok waaraan je je werk ophangt. Je focust je eerst op je belangrijke dagdoelen, vervolgens is er tijd voor alle andere taken.

Maar als je een impulsief en creatief type bent, dan kan het zijn dat zelfs deze structuur je niet op koers houdt richting je jaardoelen. In een wereld waarin alles leuk en interessant lijkt, is het makkelijk om je van dag tot dag mee te laten slepen.

Het kan zijn dat je hele productieve dagen hebt, maar dat je uiteindelijk weinig bereikt. Niet omdat je niet hard genoeg werkt, maar omdat je overal een beetje doet en je uiteindelijk blijft zitten met talloze onafgeronde projecten.

Weekdoelen houden je op koers

Als jij te maken hebt met dit probleem, dan kun je jezelf op koers houden door eenvoudige weekdoelen te stellen. Deze routine verschilt niet zoveel van de routine die je leert in De Eierdoostheorie.

Naast het het leggen van je dagelijkse drie eieren aan het einde van je (werk)dag, leg je ook drie weekeieren aan het einde van je (werk)week.

Door te werken met weekdoelen houd je jezelf makkelijker op koers. Uit je weekdoelen onttrek je namelijk je dagdoelen. En wanneer je zin hebt om weer een compleet nieuw project op te pakken, herinneren je weekdoelen je eraan op welke koers je eigenlijk wilt blijven.

Stel iedere week drie haalbare doelen

Je neemt dus op vrijdagmiddag of zondagavond de tijd om te bepalen wat je volgende week wilt bereiken. Je stelt drie haalbare doelen voor de week. Deze drie doelen gebruik je iedere dag opnieuw om je dagdoelen vast te stellen.

Een slimme manier om jezelf elke dag aan je weekdoelen te herinneren, is door ze iedere dag opnieuw op te schrijven. Schrijf je openstaande weekdoelen boven je dagelijkse takenlijst. Als het goed is wordt je lijstje met weekdoelen steeds korter naartmate de week vordert.

Aan het einde van de week (of misschien al halverwege de week) kun je je laatste weekdoel afstrepen. Je hebt nu je werk voor deze week voltooid en je bent dus netjes op koers gebleven.

Naast het richtinggevende effect dat weekdoelen hebben, geeft het afstrepen van deze doelen ook een enorm gevoel van groei en vooruitgang. Soms werk je drie dagen aan een weekdoel, en is het dus des te bevredigender om het uiteindelijk af te kunnen strepen.

Hoe pas je deze toevoeging toe?

Het stellen van weekdoelen (of het leggen van je wekelijkse eieren) is een aanvulling op het stellen van dagelijkse taken (eieren voor de dag). Zo kun je het toepassen in een normale week.

  1. Op zondag stel je drie haalbare weekdoelen voor de komende week. Je legt ook direct drie eieren voor maandag.
  2. Aan het einde van iedere dag bekijk je je weekdoelen, en leg je drie eieren voor de volgende dag. Bij voorkeur eieren die je richting je weekdoelen helpen.
  3. Iedere ochtend doe je je best om je eieren voor de dag zo snel mogelijk weg te werken. Dit geldt ook voor je weekdoelen.
  4. Aan het einde van de week evalueer je je vooruitgang op je weekdoelen. Als het goed is heb je ze alle drie afgestreept. Zo niet, dan kun je ze misschien opbreken in kleinere doelen. Begin weer bij stap 1.

Meer tips om doelgerichter te leven?

Wil je leren hoe je doelgerichter kunt leven? Schrijf je dan sowieso in voor soChicken Magazine, ons gratis email magazine. Je ontvangt dan na een paar dagen het eBoek De Eierdoostheorie gratis in je mailbox.

Wil je daarnaast meer praktische tips om doelgerichter te leven? Dan hebben we een inspirerende bundel voor je in de vorm van een eBoek. Dit eBoek staat vol met soChicken artikelen die je inspireren aan de slag te gaan en je dromen waar te maken.

Stap voor Stap je Doelen Bereiken

Meer informatie over ons eBoek…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test