navigation
search

Dankbaarheid: direct gelukkiger met weinig moeite

Direct geluk oproepen blijkt eenvoudiger te zijn dan we denken. Je hebt geen extra geld nodig, alleen waardering voor alles wat je hebt, kunt en meemaakt. Dankbaarheid lijkt een magische 'gelukspil'.

Eerder schreef ik al over de voordelen van dankbaarheid voor je geluksgevoel. Deze keer ga ik dieper in op de voordelen van dankbaarheid.

Een beetje truttig, maar o-zo-waar

Je lieve oma leerde het je graag: ‘Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.’ Wie niet dankbaar is voor de dingen die hij al heeft zal nooit de voordelen van betere, mooiere en grotere dingen ervaren. Een beetje zwart-wit, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Uit onderzoek van Sonja Lyubomirsky, Professor Ph.D. aan de Stanford University, blijkt namelijk dat dankbaarheid allerlei positieve effecten heeft.

Mensen die regelmatig dankbaarheid uiten zijn gelukkiger

In haar boek ‘The How Of Happiness‘ schrijft ze over de wetenschappelijke kant van geluk. Jarenlang onderzoek vormt de basis voor haar adviezen die puur gebaseerd zijn op keihard wetenschappelijk bewijs van verschillende wetenschappers. En wat blijkt keer op keer? Mensen die regelmatig hun dankbaarheid uiten (zowel privé als openbaar) zijn gelukkiger. Fijn, want dankbaarheid uiten is vrij eenvoudig en de impact op het geluk behoorlijk groot en direct merkbaar.

Wat is dankbaarheid precies?

Het uiten van dankbaarheid is eigenlijk een soort basis voor geluk en het is voor iedereen anders. Het is verbazing, waardering, iets van de zonnige kant bekijken, iemand bedanken in je leven, een god bedanken, het is je ‘zegeningen tellen’. Dankbaarheid is ook dingen niet als vanzelfsprekend zien, een vorm van mindfulness en een manier om om te gaan met lastige gebeurtenissen in het leven.

Dankbaarheid is vooral de tegenhanger van negatieve emoties. Het kan je humeur direct positief omschakelen en zodoende je dag en leven veranderen. Toch zien de meeste mensen dankbaarheid als iets wat je eigenlijk alleen uit wanneer je een cadeautje krijgt of iemand iets voor je doet.

Wat kan dankbaarheid voor mij doen?

Zoals gezegd zijn de positieve effecten van dankbaarheid vaak aangetoond in verschillende onderzoeken. Er zijn veel voordelen die je leven opfleuren als je af en toe dankbaar bent.

 1. Gevoelens van dankbaarheid zijn simpelweg ‘niet compatible’ met negatieve emoties. Je bent of kwaad, teleurgesteld, verdrietig en negatief of dankbaar voor alles wat je kan en hebt. Hoe vaker je dankbaarheid uit, hoe minder negatieve emoties je ervaart.
 2. Dankbaarheid helpt mensen door lastige perioden van stress of verdriet heen. Door te focussen op wat er wel goed is passen mensen zich snel aan en wordt de last of de pijn dragelijker.
 3. Dankbare mensen zijn eerder geneigd om anderen te helpen. Hierdoor creeër je een meer liefdevolle omgeving.
 4. Dankbaarheid zorgt ervoor dat je veel dieper en optimaler geniet van de dingen die je meemaakt in je leven.
 5. Het vergroot je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Wanneer je dankbaar bent voor de dingen die anderen voor jou over hebben, en de dingen die je bereikt voel je je meer de moeite waard.
 6. Door dankbaarheid te uiten voor sociale contacten worden sociale banden sterker. Belangrijke mensen lijken minder vanzelfsprekend en je beseft hoe belangrijk ze voor je zijn.
 7. Dankbare mensen zijn minder materialistisch. Doordat ze dankbaar zijn met wat ze hebben hoeven ze niet persé nieuwe spullen te kopen.
 8. Wanneer je dankbaar bent stop je meestal met vergelijken. Door jezelf te vergelijken met anderen word je minder gelukkig. Als je dankbaar bent voor wat jij hebt kun je jezelf niet vergelijken!

Hoe pas ik dankbaarheid toe in mijn leven?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je kunt ervoor kiezen om regelmatig even een programma als ‘Word’ te openen en op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Doe dit bijvoorbeeld iedere zondagavond, iedere dag of iedere maand. Wanneer je voor jezelf opschrijft waar je dankbaar voor bent ‘dwing’ je jezelf om je gedachten te structureren.

Start dus als het ware een ‘dankbaarheidsdagboek’ waarin je vastlegt welke elementen je in je leven waardeert. Een leuke manier om zo’n dagboekje bij te houden is d.m.v. SMILENOTES, een webservice waar je de leuke momenten in je leven kunt bijhouden.

Het is belangrijk dat je een ‘attitude of gratitude’ ontwikkelt. Maak er een gewoonte van om regelmatig tot jezelf te komen en dankbaar te zijn. Dit kan tijdens het reizen, tijdens de wekelijkse boodschappen, tijdens de lunch, onder douche of voor het slapen. Wanneer je regelmatig je aandacht naar het ‘heden’ trekt en dankbaarheid voelt zal je leven direct lichter, mooier en leuker worden.

Op de lange termijn zul je minder last hebben van stress, negatieve gevoelens en leegte-gevoelens.

Kortom: Dankbaarheid is eenvoudig, leuk en erg gezond!

Het is bewezen: Je wordt echt gelukkiger als je je dankbaarheid uit. Maakt niet uit hoe. Wees gelukkig met de zonsondergang, je nieuwe televisie, het aaien van je konijntje. Laat mensen weten dat je ze waardeert en tel je zegeningen. Doe het regelmatig en doe het met gevoel.

Maar bovenal: Start nu. Wees vanaf nu dankbaar en word gelukkiger!

Nóg meer tips!

Jelle Hermus

Jelle Hermus

Oprichter van soChicken. Jelle maakt een geweldig leven graag zo simpel mogelijk. Hij is gepassioneerd over vooruitgang, duurzaamheid, reizen, technologie en veggies.

Zo wordt succesvol leven een eitje.

Klopt, de woordspeling is flauw. Maar het is wel waar. Lees ons gratis eBoek met tips voor een leuker leven.


Reacties

 • Heidi says:

  wat een prachtige video dankbaarheid,bedankt

 • carlo konijn says:

  Weer zo’n fantastisch artikel

 • Sengul Kahveci says:

  Dankjewel weer een geweldige artikel Jelle precies zoals je het zegt …. het helpt echt!!

 • super stukje, helemaal goed. dank je
  Ik krijg dagelijks cadeautjes als je je er maar bewust van bent.

 • Marije says:

  Ik ben misschien wat laat… Maar ik ben wel heel blij dat jij dit mooie artikel hebt geschreven! Je beschrijft precies de redenen waarom ik een jaar lang elke dag een foto maak van iets waar ik dankbaar voor ben.

  Soms lastig. En je mag best een keer mopperen. Maar het mooie blijft overheersen :-)

  Bedankt voor je mooie site en dito teksten!

 • Monique says:

  dankbaarheid,mooi!!,ik ga nooit slapen voor al mijn zegeningen van de dag geteld te hebben en het zijn er velen,klein en groot,het geeft een zeer goed gevoel,ook overdag bvb dank u,ik kan mijn supermarktkar gebruiken..super toch..

 • Anja Luchies says:

  Weer zo’n fantastisch artikel!!!
  Het klopt helemaal. Als jij tevreden/dankbaar bent met je leven en wie je bent hoef je niet zonodig meer van alles. Als je niet lekker in je vel zit ben je niet in balans en heb je anderen en dingen nodig om je gelukkig te maken. Dit is vooral het shoppingfenomeen bij vrouwen. Ze moeten vaak iets kopen om daardoor gelukshormonen op te peppen. Mannen vallen vaak in alcohol en/of drugsverslaving om de gelukshormonen (tijdelijk) aan te vullen.
  Je kunt wel begrijpen dat deze vormen allemaal maar kort werken. Zodra er weer onvree is wordt er weer naar die fles, sigaret gegrepen of weer gang naar de (schoenen)winkel gemaakt.
  De reden dat vrouwen zo verzot op schoenen zijn schijnt te komen doordat de schoenmaat in tegenstelling tot hun kledingmaat niet veranderd. Dus daarin worden ze nooit teleurgesteld.

 • Ben says:

  Het is ook de basis voor je geluksfactor – ik ben elke dag dankbaar voor de goede dingen in het leven zoals mijn gezondheid bijvoorbeeld – het helpt je er door heen als de dingen iets anders lopen in het leven.

 • Karin says:

  Gaaf en bijzonder zinvol.
  Dit is mijn remedie tegen depressie.
  Het werkt!! joepie.

 • Willem says:

  Ik ben zo dankbaar dat ik dankbaarheid voel.
  Het werkt echt, in dankbaarheid creëren en achteraf, ook als bevestiging, dankbaar zijn voor wat je gecreërd hebt.

 • Bart says:

  Ik heb deze tip laatst aan een vriend gegeven. Hij probeerde het en zei: \"ik had niet verwacht dat het zou werken, maar ondanks dat ik dacht dat ik een rotdag had gehad, vind ik het nu wel meevallen na 3 positieve dingen genoemd te hebben\".

 • Jelle says:

  @SMILENOTES, leuk! Daar moet ik dan maar even een note over achterlaten! ;)

 • SMILENOTES says:

  Dit artikel staat tot midden maart gelinkt op SN! ^_^

 • Joyce says:

  Dit artikeltje klinkt een beetje rooskleurig, maar nu ik er bij nadenk… Het is eigenlijk wel zo.
  Geluk zit in kleine dingen.
  Ik pas het gelijk even toe:
  BEDANKT voor dit artikel! ;)

 • Chungmei says:

  Leuk dat je er dieper op in bent gegaan!

Reacties zijn gesloten.

Disclaimer
Privacy
Cookies (+ recept)
Servicenest
© 2004-2015, soChicken®. Alle rechten voorbehouden.
soChicken is onderdeel van soChicken Studios.

Ontvang het soChicken stappenplan naar een leuker leven

Ontdek gratis hoe je je leven leuker en eenvoudiger maakt, met ons populaire stappenplan naar een leuker leven. Ruim 90.000+ lezers gingen je voor. Download nu gratis.

We zullen je niet spammen en je gegevens blijven tussen ons.