De verschillen tussen homo en hetero relaties

Er wordt veel geschreven over man-vrouw relaties. Er zijn veel boeken over te vinden en de meeste mensen in je omgeving willen je graag wat advies geven. Over homo relaties is echter een stuk minder te vinden.

Dit artikel richt zich op een liefdesrelatie tussen twee mannen. Waar kun je op letten als je als man een relatie hebt met een man?

1. Probeer meer aan elkaar te denken

Mannen zijn van nature egoïstischer ingesteld dan vrouwen. Ze hebben het gevoel dat de wereld om hen draait, en redeneren vaak ook vanuit zichzelf. De typische man is dan ook minder emphatisch dan de typische vrouw.

Het wil niet zeggen dat iedere man een egoïstische zak is. Het zegt dat mannen anders in het leven staan dan vrouwen. Een vrouw voelt zich onderdeel van het geheel, een man voelt zich meer als een los eiland. Hij voelt zich onafhankelijk en zal zichzelf ook minder snel wegcijferen zoals een vrouw kan.

Deze eigenschap stelt een man in staat om doelgericht te werken, en makkelijker moeilijke beslissingen te nemen.

Het is belangrijk om deze eigenschap bij jezelf te herkennen en te accepteren. Het kan namelijk een struikelblok vormen in je relatie. Wanneer twee mensen voornamelijk aan zichzelf denken ontstaan er namelijk snel irritaties. Jullie moeten je allebei inspannen om er voor elkaar te zijn, en attent te blijven. Besef je dat jullie in de basis egoïstisch zijn aangelegd en zorg dat je deze neiging onder controle houdt.

In een relatie moet je juist attent zijn voor de ander, en af en toe je eigen behoeften wat naar achteren schuiven. Door hier op te letten maak je je leven met je partner een stuk soepeler en eenvoudiger. Heb aandacht voor elkaar en probeer je zo goed mogelijk in hem te verplaatsen.

Wees daarnaast ook ontzettend duidelijk in wat je precies wilt van je partner, en vraag je partner ook duidelijk te zijn naar jou. Je bent als man in de basis minder emphatisch dan een vrouw, en het is dus belangrijk dat jullie duidelijk communiceren. Mannen voelen dingen nu eenmaal niet altijd aan zoals vrouwen dat kunnen.

2. Vertel elkaar niet wat te doen

Een man wil niet verteld worden wat hij moet doen. Hij wil zich vrij voelen en zelf bepalen wat hij doet en hoe hij dat doet. Vertel hem dan ook niet dat hij iets ‘moet’ doen van jou. Lang doorzeuren en blijven hameren werkt in de meeste gevallen averechts.

Als je wilt dat hij iets voor je doet, kun je hem beter vragen of hij dat wil doen. Laat daarbij blijken dat jij het heel erg zou waarderen als hij dat voor je wil doen, en dat hij je er gelukkiger mee maakt.

Een man wil veel doen om zijn geliefde gelukkig(er) te maken, maar hij wil geen bevelen opvolgen. Wanneer je hem iets oplegt voelt hij zich gecontroleerd en verliest hij zijn gevoel van vrijheid. Wanneer je hem iets vraagt dan voelt hij dat jij hem nodig hebt, en dat jij hem respecteert.

Uiteraard werkt dit mechanisme exact hetzelfde binnen een hetero relatie. Het interessante is echter dat het bij jou waarschijnlijk precies hetzelfde werkt, zelfs al ben je je er bewust van. Dus als je partner je vertelt wat je moet doen, leg hem dan uit dat dit juist een averechts effect op je heeft. Laat hem vragen wat hij wil, en vraag hem jou te waarderen als je iets voor hem doet.

3. Maak duidelijke afspraken

Hoe geemancipeerd je als hetero stel ook bent, er zal altijd sprake zijn van een soort automatische rolverdeling binnen de relatie. Er zijn nu eenmaal dingen die vrouwen beter kunnen dan mannen, en andersom. Vrouwen zijn van nature zorgzaam, en zullen zich bijvoorbeeld sneller ontfermen over de kinderen, de hond en de planten. Zo zal de man zich eerder bezig houden met klussen, de financiën en zijn werk.

Deze automatische rolverdeling heb je als homo stel niet. En toch moet het huishouden gewoon gerund worden. Omdat je als homo al wel een aantal vrouwelijke eigenschappen hebt zullen er wellicht een aantal rollen automatisch worden ingevuld. Toch zijn er dingen die jullie allebei net zo goed kunnen doen (zoals boodschappen), en dan is het belangrijk dat jullie hier afspraken over maken.

Spreek af wie welke zaken in het huishouden voor zijn rekening neemt. Wie maakt er schoon? Wie kookt er en wie zet de vuilnis buiten? Het kan zijn dat deze zaken vanzelf op hun plaats vallen, maar het kan ook goed zijn dat er (vanwege gebrek aan de standaard rolverdeling) irritaties ontstaan. Zorg voor duidelijkheid en maak afspraken.

4. Laat je partner bijkomen

Veel vrouwen geven hun man te weinig tijd om bij te komen van hun werk. Dit is een veelgemaakte fout in hetero relaties. Wanneer een man uit zijn werk komt is zijn testosteron-niveau gedaald doordat hij heeft gewerkt. En hij heeft tijd nodig om zich hiervan te herstellen. Zonder een goede testosteronbalans zit een man namelijk niet goed in zijn vel.

Vrouwen hebben hier minder last van, en vinden bijvoorbeeld dat hij zich aanstelt als hij uit zijn werk komt. Laat je partner bijkomen wanneer hij heeft gewerkt of iets anders inspannends heeft gedaan. En vraag deze tijd ook van je partner als jij thuis komt na een lange dag. Even een uurtje tv kijken, gamen, een lekker drankje, een douche of een dutje doen vaak wonderen. Laat hem even met rust en vraag niets van hem, want dit is niet het juiste moment.

5. Kleineer je partner niet

Een man heeft een grote trots. Hij wil gerespecteerd en gewaardeerd worden. Wees dus altijd heel voorzichtig dat je je partner niet aantast in zijn waardigheid, hier bereik je namelijk niets mee.

Zijn zelfvertrouwen is afhankelijk van zijn trots. Als jij laat blijken dat je hem waardeert, dat je hem bewondert en vindt dat hij goed bezig is dan is hij in de wolken. Als je hem kleineert, vernedert of laat blijken dat je vindt dat hij niet goed bezig is beschadig je zijn zelfvertrouwen.

Als je iets op te merken hebt aan je partner, wees dan niet alleen negatief. Vertel hem wat hij goed doet, wat je wel waardeert en vervolg met wat hij zou kunnen veranderen waardoor jij hem nog sterker zal waarderen.

Daarnaast werkt belonen op de lange termijn beter dan straffen. Zeur niet op hem op de momenten dat hij volgens jou iets verkeerd doet. Beloon hem uitbundig op het moment dat hij het juist wel goed doet. Geef aan dat je het fijn vindt dat hij zich zo gedraagt en dat je dat waardeert.

Zoals gezegd, een man wil veel doen om zijn partner gelukkig(er) te maken. Laat hem weten hoe hij jou gelukkig kan maken. Laat hem weten wat hij moet doen om meer waardering van jou te krijgen. Dit doe je niet door te klagen, boos te worden of te zeuren. Dit doe je door hem te belonen op de momenten dat hij doet wat jij fijn vindt.

Meer tips voor homo relaties

Er zijn geen Nederlandse boeken met tips over homo relaties. Als je meer inzicht wilt in mannelijke eigenschappen, en wat die betekenen voor jouw relatie hebben we wel een tip voor je.

In het basiswerk ‘Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus’ leer je over de verschillen tussen mannen en vrouwen. En omdat jij en je partner waarschijnlijk een belangrijke vrouwelijke kant hebben is het goed om hier meer over te leren. Hoewel het boek niet 1 op 1 toe te passen is op jouw relatie, is het ook als homo een goed boek om te lezen.

Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus
Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus
John Gray

Ontvang gratis tips om je leven leuker te maken!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛