Waarom ik altijd geluk heb

Ik heb altijd geluk. Of beter gezegd: ik zeg dat ik altijd geluk heb. Omdat het fijn klinkt, en omdat ik het mijn onderbewuste graag wijs maak.

Maar geluk hebben is een vaag begrip. Heb ik geluk als ik me gestrest en overweldigd voel? Heb ik geluk als ik een naar mijn inzicht geweldig artikel schrijf, en bijna niemand leest het? Heb ik geluk als ik mijn achterpui schilder en het daarna begint te regenen waardoor er allemaal kraters in de lak zitten?

Nee. Dan heb ik pech. Dan gaan dingen mis. En toch beschouw ik mezelf als een geluksvogel.

In dit artikel deel ik zes technieken die je kunt inzetten om ook een geluksvogel te worden. Je zult er de loterij niet mee winnen (niet alles is af te dwingen), maar je zult er wel blij van worden.

1. Claim je nieuwe rol

Geluksvogel is geen beschermde titel. Dus: vanaf nu ben jij een geluksvogel. Een geluksvogel kakelt of fluit niet. Maar gebruikt de magische woorden: ik heb altijd geluk.

Het is niet belangrijk dat je altijd geluk hebt. Het is vooral belangrijk dat je het gevoel hebt dat je altijd geluk hebt. Geluk en pech zijn ontzettend relatieve begrippen, en we gaan ons niet bezighouden met wat er gebeurt in je leven. We gaan ons richten op hoe je je voelt.

2. Bekijk je leven van de positieve kant

Oké, niet altijd makkelijk. Maar ontzettend belangrijk als je vaker geluk wilt hebben.

  • Toen ik supertrots was op mijn mooi geschilderde pui, en er ineens regen uit de lucht kwam, was ik een klein beetje teleurgesteld. Later bedacht ik me dat dit een goede les was, omdat ik nog meer dingen moet schilderen, en dat ik nu de voorspellingen wel iets serieuzer zal nemen.
  • Als ik een artikel schrijf dat ik zelf heel goed vind maar wat geen lezers ontvangt, zie ik het als een goede oefening om mijn schrijfskills te verbeteren. En als een verstopt juweeltje voor de lezers die bereid zijn om verder door te klikken.
  • Als ik me gestrest voel dan zie ik dat als een signaal dat ik teveel dingen tegelijk doe. Dan voel ik me niet zielig, dan pak ik een notitieboekje en ga ik mijn leven weer op de rails zetten.

Elke gebeurtenis in je leven is betekenisloos. Zo’n gebeurtenis krijgt pas een betekenis als jij die eraan toekent.

Dus als er iets gebeurt dat je automatisch als ellendig zou bestempelen, kun je met wat wilskracht het label veranderen. Dat voelt soms alsof je jezelf voor de gek houdt. Maar je positieve label is net zo waar als je negatieve label.

  • Je ligt lekker op het strand en het begint te waaien en te regenen. Heb je dan pech? Of voel je je dankbaar voor de fijne middag die je hebt gehad in de zon?
  • Je wordt ontslagen. Dat voelt absoluut als pech. Toch kun je het ook zien als een nieuw begin. Misschien kun je deze gelegenheid gebruiken om iets nieuws voor elkaar te krijgen. Wat als dit ontslag het beste is dat je ooit is overkomen?
  • Je hebt het gevoel dat alles mis gaat. Gaat echt alles mis? Of ben je gewoon chagrijnig? Ga zitten, pak een notitieboekje en schrijf op wat er allemaal mis gaat. Schrijf vervolgens op welke stappen je kunt zetten om de boel te fixen. Zo, en je bent weer met iets constructiefs bezig.

Wat je ook gebeurt, jij bepaalt hoe je je naar aanleiding van een gebeurtenis voelt. Ik kies er meestal voor om me gelukkig te voelen, en dat kun jij ook doen.

3. Neem de lange termijn mee in je oordeel

Vind je het lastig om nu een positief aspect te zien aan de dingen die je overkomen? Probeer het dan eens in een ruimer perspectief te plaatsen.

Hoe kan deze gebeurtenis op de lange termijn positief uitpakken?

Ik ben hier ontzettend goed in, en ik merk dat het me vaak helpt om tegenslagen simpelweg te beschouwen als nuttige gebeurtenissen.

  • Als ik zie dat iemand in een burnout zit, dan besef ik direct hoe fijn die persoon zich zal voelen als de burnout voorbij is. In mijn ervaring komt iedereen sterker, wijzer, kalmer en gelukkiger uit een burnout.
  • Als dingen verkeerd gaan in mijn leven, dan probeer ik er direct van te leren. We hebben bijvoorbeeld weleens een milde crash gehad op de soChicken server. Dat herinnerde mij dat backups toch wel heel belangrijk zijn. Die kleine tegenslag helpt mij grotere tegenslagen te voorkomen. Zo kun je tegenslagen gebruiken als een vaccin.
  • Ik richt me op de positieve invloed die negatieve gebeurtenissen hebben. Zo koester ik het feit dat het overlijden van mijn oma me een sterker gevoel van verbondenheid met mijn familie heeft gegeven. Het verdriet slijt, maar de familiebanden niet.

Hoe kan deze (volgens jou) negatieve gebeurtenis positieve gevolgen hebben voor de toekomst? Denk daar maar eens over na. Voor je het weet ontdek je dat pech helemaal niet bestaat, maar dat dingen simpelweg zijn wat ze zijn. En dat jij zelf bepaalt hoe je er tegenaan kijkt.

4. Ontwerp je droomleven pro-actief

Wat van de buitenkant lijkt op dom geluk, is in werkelijkheid niets anders dan causaal verband.

Als ik dagelijks werk aan soChicken, en me continu ontwikkel op allerlei gebieden om de website beter te maken, dan is het geen toeval dat er op zijn minst énige mate van succes ontstaat.

Als ik mezelf als doel stel om elk jaar een paar maanden te reizen met een ultra-light-backpack – en daarvoor allerlei dingen doe en laat – dan is het geen geluk dat ik kan reizen en werken waar ik wil. Daar heb ik jaren aan gewerkt, daar begon ik mee direct toen ik afstudeerde.

Je dromen worden waarheid als je blijft leren, blijft plannen en je plannen blijft uitvoeren. Mensen om je heen zien al die dingen niet. Zij denken dat je geluk hebt, maar jij weet wel beter.

5. Word een vrijgeviger, liefdevoller mens

Mensen zijn je grootste bron van geluk. Niet alleen van levensgeluk, maar ook van onverwachte kansen en mogelijkheden.

Door jezelf te ontwikkelen tot een liefdevoller mens word je niet alleen zelf direct gelukkiger. Je zaait ook geluk in de harten van andere mensen. En dit geluk komt bij jou terug.

Als een goede vriend jou met iets helpt, dan wil jij graag iets terug doen. Zo’n persoon krijgt een warm plekje in je hart. En zodra jij een mogelijkheid ziet om iets terug te doen, dan doe je het.

Stel je nou eens voor dat je dit gevoel opwekt bij tientallen mensen. Mensen die jou een warm hart toedragen, en dolgraag willen dat het goed met je gaat.

Waar gaan deze mensen voor zorgen? Precies, ze zullen ervoor zorgen dat het goed met je gaat.

En nee, dat is geen kwestie van geluk. Dat is een kwestie van investeren in de relaties in je leven. In je voornaamste bron van vreugde, plezier en levensgeluk. Het is jezelf ontwikkelen tot een meer liefdevol persoon.

Dat is niet altijd makkelijk, maar het is altijd de moeite waard.

Geluk komt niet altijd uit de lucht vallen

Nee, veel geluk is simpelweg het resultaat van slim leven. Van anders naar het leven kijken en je aandacht investeren op de juiste plekken.

Dus de volgende keer dat je denkt dat je pech hebt, zeg tegen jezelf: ”Ik heb altijd geluk”. Want door dit jezelf wijs te maken, zie je ineens dat je inderdaad altijd geluk hebt. Zelfs als je soms pech hebt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test