Overladen met mogelijkheden

Hoe lang kun jij je concentreren op één bezigheid zonder gestoord te worden door iets anders? Hoe lang kun je iets ondernemen zonder de drang te voelen om online te gaan en ‘iets’ te checken?

Veel van ons zijn verslaafd geraakt aan de mogelijkheden van de 21ste eeuw. We leven in onze mailbox, zijn altijd bereikbaar via onze iPhones en Blackberries, moeten up-to-date blijven via Hyves, Twitter en Facebook en worden continu overladen met het ‘laatste nieuws’.

Televisie, radio, telefoon, internet en alle media die hieruit voortkomen geven ons veel mogelijkheden. We kunnen altijd op de hoogte zijn, altijd verbonden met always-on apparaten. Er komt ieder uur meer informatie bij dan je in je hele leven zou kunnen verwerken. En hoe geweldig alle nieuwe mogelijkheden ook zijn, ze hebben ons niet alleen goede dingen gebracht.

Het contact verloren met het ‘echte’ leven

Zoals we vaker hebben uitgelegd schuilt een groot deel van je levensgeluk in het hier en nu, en niet in het ‘daarginds’. Het hier en nu is wat je het ‘echte’ leven zou kunnen noemen. De plek waar je je fysiek bevindt, de mensen die je nu omringen, de geluiden die je nu hoort en de geuren die je hier ervaart.

Het hier en nu is de essentie van je leven. Het maakt je ontspannen en verbonden.

De afgelopen jaren is het steeds uitdagender geworden om in het hier en nu te leven. Je wordt namelijk constant meegesleurd met dingen die niets met jouw directe omgeving te maken hebben. Je verliest het contact met het ‘echte’ leven, het hier en nu, omdat je aandacht wordt verplaatst naar ‘daar’.

Zet de 21ste eeuw terug op haar plek

Het doel van techniek is om ons te dienen, om voor ons te werken. In veel gevallen lijkt het echter andersom uit te pakken. Onze always-on, always-connected maatschappij bezorgt ons het gevoel te moeten werken voor al deze nieuwe technologie. Je moet werken voor je mailbox, voor je Twitter connecties. Je moet leuke foto’s blijven posten op Facebook, je mag niets missen. Je moet antwoorden op die Ping en mensen verwachten dat je de telefoon opneemt als ze bellen.

Alle nieuwe mogelijkheden zijn ons leven binnengekomen, en we hebben ze met open armen verwelkomd. En toch hebben velen van ons nog niet helemaal uitgevonden welke plek ze deze nieuwe techniek moeten geven. Maakt een always-on instant messenger als Ping je leven nu beter of minder goed? Maakt Twitter je gelukkig? Maken Twitter alerts je gelukkig? Is een overload aan email nu een verbetering of een vorm van achteruitgang?

Wees je bewust van de manieren waarop je iedere dag, de hele dag door, uit het hier en nu wordt gerukt. Vraag jezelf eens af in hoeverre je always-connected wilt zijn, en waarom. Ben je bang om iets te missen?

Maak eens ruimte voor een experiment, probeer een dag in de week het internet uit te schakelen. Probeer eens een avond je mobiel uit te zetten, je email pas te checken na de lunch, afscheid te nemen van social networks die je eerder gestrest maken dan gelukkig.

Durf de 21ste eeuw op haar plek te zetten. Laat de techniek voor jou werken, en stop te werken voor de techniek. Kies alleen voor technologie die je leven verrijkt, die je gelukkiger maakt. Laat het niet onbeperkt binnenstromen maar wees kritisch.

Neem de tijd om te genieten van het hier en nu

Geluk schuilt in het hier en nu, in quality time. In ontspanning, eenvoud en liefde. Verkies een avond wandelen en praten met een goede vriendin boven een avond op de bank met je iPad en de televisie op de achtergrond. Speel met je hond in plaats van met Twitter.

Vertel niet in een WieWatWaar hoe erg je aan het genieten bent van een stuk taart. Geniet gewoon. Blijf in het hier en nu, en ervaar de sensatie van een lekkere taart zonder de drang dit te moeten delen.

Zet de televisie uit en ga met je hond spelen. Lees een boek, luister fijne muziek, praat met je partner. Schakel de router en je telefoon uit, speel een spelletje Monopoly. Geniet van de natuur, de wind, de geur van de herfst. Ga naar buiten zonder telefoon, wees eens onbereikbaar en merk hoe vrij je je voelt (na een korte periode van ontwenning).

Beleef je leven intenser dan ooit. Leef op je eigen voorwaarden. Aan het einde van je leven zul je niet denken: “Had ik maar meer tijd doorgebracht op Twitter en Facebook.”

Meer tips om in het moment te leven?

Wil je leren hoe je jouw leven kunt vereenvoudigen en het tijdperk van afleidingen kunt afsluiten in jouw leven? Lees dan het gratis eBoek van Leo Babauta (Engels). In dit eBoek leer je stap voor stap meer tijd vrij te maken voor de dingen die je echt belangrijk vindt, en zo de kwaliteit van je leven te verhogen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test