Wat is de zin van het leven?

Is er leven na de dood? Wat is de zin van dit alles? Is er een God? Bestaat er leven op andere plekken in het heelal? Wat moet ik doen met mijn leven? Wat is goed, wat is slecht?

Hoe zit het met tijd? Hoe zijn we ontstaan? Wat is onze relatie tot de natuur, tot het universum, tot onze medemens?

De grote vragen van het leven blijven vooralsnog nog altijd onbeantwoord. Hoewel we graag denken dat we alle kennis in pacht hebben en alles onder controle hebben, is er meer dat we niet weten dan wat we wél weten.

Zoeken naar antwoorden op de grote vragen

Spiritualiteit is geloven in, en aansluiten bij het ogenschijnlijk onzichtbare. Het is het gebied waar het gevoel het overneemt van de wetenschap. Een persoonlijke zoektocht naar antwoorden, naar betekenis, naar de waarheid.

Hoewel spiritualiteit de afgelopen eeuwen vooral de vorm heeft aangenomen van georganiseerde religies, is dit zeker niet de enige manier om jezelf spiritueel te ontwikkelen.

Waar religies van nature een enorme hoeveelheid culturele bagage bij zich dragen (iets waar we op soChicken graag afstand van doen, wij zijn op zoek naar antwoorden en niet naar rituelen), heeft pure spiritualiteit niets met cultuur te maken.

Ontwikkel je spirituele leven

Culturele bagage is de zin en onzin die over millennia van mens tot mens is overgedragen. Op soChicken zoeken we naar principes, en dus zoeken we naar dat wat werkt en laten we de rest weg. Zo is meditatie een principe, de lotushouding een ritueel. Dat zegt niet dat wij vinden dat religies onzinnig zijn, het zegt simpelweg dat wij op zoek zijn naar principes.

Waar alle religies pleiten voor universele liefde, hebben culturele verschillen en afwijkende interpretaties in veel gevallen gezorgd voor een gevoel van afscheiding, angst en haat. Er wordt in veel gevallen niet gekozen voor liefde en creatie maar voor angst, stilstand en onderdrukking. Deze verstoorde vorm van spiritualiteit doet meer kwaad dan goed, en zullen we dan ook absoluut niemand aanraden.

Woorden zijn beperkt. Woorden zijn de meest beperkte vorm van communicatie, ze kunnen met moeite het brede spectrum van gevoelens met alle bijbehorende nuances vangen. Spiritualiteit is een deel van je leven dat volledig draait om gevoel.

Verlies je niet in woorden wanneer je je spirituele leven gaat ontwikkelen. Gevoel is de taal van je ziel, van God als je wilt. Met de onderstaande vijf stappen wil ik je op weg helpen naar een leven met meer liefde en mínder beperkingen.

1. Lezen over de zin van het leven

Ja, je kunt je wenden tot de Bijbel, de Koran of ieder ander heilig boek. Het woord heilig impliceert echter direct een grote hoeveelheid culturele bagage.

Wil je met een open mind beginnen, dan kunnen we je dit boek aanraden. Dit geweldige boek is niet gekoppeld aan een specifieke religie (ook al doet de titel vermoeden dat het Christelijk is), en bevat een schat aan ideeën en inspiratie die je hoofd nog weken bezig zal houden.

Het boek zet je aan het denken over de grote levensvragen, en laat je bovendien zien hoe je spiritualiteit kunt verweven in je dagelijkse leven. Zonder ouderwetse rituelen, zonder onnodige beperkingen en met een wereldbeeld die door de voortschrijdende wetenschap wordt bevestigt.

Neem de teksten uit dit boek overigens niet zomaar voor waarheid aan, test ze in je eigen leven. Toets ze aan de realiteit en kijk of de ideeën die je ontdekt passen bij wie jij bent en wie je wilt zijn.

Uit welke religieuze of spirituele hoek je ook komt, dit boek is een absolute must-read voor iedereen die antwoorden zoekt. Bekijk het boek hier…

2. Start met mediteren

Rust is de bouwsteen van spiritualiteit. Om je verbonden te voelen met het grotere geheel is het nodig dat je jezelf af en toe loskoppelt van al je aardse bezigheden.

Bidden, mediteren, contempleren. Allemaal manieren om rust te vinden en verbinding tot stand te brengen. Pas wanneer je je gedachten kunt stoppen kan je gevoel echt spreken.

Start met meditatie om te zien wat er gebeurt. Verwacht echter geen snelle wonderen, het heeft tijd en oefening nodig om je concentratie te versterken en in een steeds diepere staat van ontspanning te kunnen belanden.

Wanneer je mediteert zie je het grotere geheel. Je observeert je leven en gedachten, je ervaart dat je leven slechts een ‘spel’ is en dat je ‘echte ik’ binnenin zit.

Wil je beginnen met meditatie? Op soChicken hebben we enkele praktische artikelen:

3. Verweef de universele principes in je leven

Alle grote spirituele meesters van alle tijden leren ons dat het leven draait om liefde. De grote spirituele waarheid is dat God gelijk is aan liefde, en dat liefde gelijk is aan God.

Je hebt vast weleens ergens gelezen: “er is alleen liefde” of “love is all there is”. Als God liefde is, dan is er dus alleen God en andersom. En als dit waar is, dan komen we op drie universele principes waarop we alles kunnen baseren:

  1. Alles is één (liefde)
  2. Alles staat met elkaar in verbinding
  3. Alles is perfect

Dus, als jij je buurman iets aandoet, dan doe je jezelf iets aan. Als je de aarde beschadigt, dan beschadig je jezelf. Als jij goed voor jezelf zorgt, dan zorg je goed voor de ander.

Angst is het tegenovergestelde van liefde, maar in zijn diepste vorm een vorm van liefde, aangezien er alleen liefde is. Wanneer je leeft zonder angst, en alleen leeft met liefde, dan kom je dichter bij de spirituele waarheid.

4. Luister naar je gevoel

Spiritueel gezien ben jij een driedelig wezen. Je bent een lichaam, je bent een bewustzijn en je bent een ziel.

Je lichaam is eenvoudig te vinden. Je bewustzijn is dat wie jij bent, wat je waarneemt, wat je denkt. Alles wat je hersenen voor je doen. Je ziel is het meest ongrijpbare gedeelte van wie jij bent. Je ziel is datgene wat je leven geeft, de energie die een lichaam verliest zodra het overlijdt.

Gevoel is de taal van de ziel, woorden vormen de taal van je bewustzijn, je lichaam uit zich met daden. Als jij altijd zou leven vanuit je gevoel, dan zou je leven volgens de taal van je ziel. Dit zou spiritueel gezien de hoogste manier zijn om te leven, omdat je ziel bestaat uit liefde en geen angsten kent.

Je kunt gevoel zien als de stem van God. Doe daarom je best om de stem van je ziel harder te maken, en de stem van je gedachten te dimmen. Luister naar je eerste ingevingen, en breng jezelf niet aan het twijfelen.

5. Blijf vragen, blijf ontwikkelen, blijf nadenken

Doorgaans komen mensen dichterbij spirituele verlichting naarmate ze ouder worden. Dat betekent echter niet dat je oud moet zijn om jezelf spiritueel te ontwikkelen.

Het is belangrijk dat je je eigen weg bewandelt. Het is goed om een gids te gebruiken die je de weg wijst, het is niet goed om jezelf woorden in de mond te laten leggen. Jouw spirituele ontwikkeling, jouw band met God, is het meest persoonlijke aspect van je leven. Daar kan niemand anders, met wat voor geschrift dan ook, iets over zeggen.

Laat jezelf niet gevangen nemen door dogma (het resultaat van iemand anders’ denken), laat je niet gevangen zetten door bekrompen geesten. Zoek je eigen waarheid, vind je eigen antwoorden. Als God liefde is, dan is God alles wat goed voelt.

Je zult merken dat je spirituele ontwikkeling in fases zal verlopen. Soms ben je simpelweg in een ‘zweverige’ bui, soms ben je meer bezig met aardse zaken. Voel je hier niet schuldig over, het leven komt zoals het komt. Als alles perfect is (principe 3), dan is ook jouw individuele ontwikkeling perfect.

Maar wat als…

Wat als er helemaal niets is? Wat als wij mensen gewoon op zoek zijn naar een reden die er niet is? Wat als ons gevoel van liefde simpelweg een resultaat is van de werking van onze hersenen?

Het antwoord is heel simpel: wat is dat is. Als er niets is dan is er niets. In dat geval maakt het ook niet uit of je wel of niet op zoek gaat naar antwoorden. Er verandert dan helemaal niets, want zelfs als er wél iets is maakt het niet uit wat je doet. Je ontwikkelt je voor jezelf, om zelf gelukkiger te worden.

Maar bedenk het volgende: Omdat wij het normaal vinden om te leven op deze planeet, met alle beperkingen die we hebben, wil niet dat niet zeggen dat dit ook normaal is. Wij vinden digitale beeldschermen normaal, hoe denk je dat je een prehistorische holbewoner zou moeten uitleggen wat een LCD scherm is?

We weten niet wat de wetenschap ons de komende jaren gaat leren. Wie weet wordt het bestaan van God bewezen, wellicht zal het altijd onbewezen blijven. De tijd zal het leren, tot die tijd kan jouw spirituele ontwikkeling je leven verrijken en verdiepen op manieren die je nu nog niet voor mogelijk houdt.

Aan de slag

Zoals gezegd raden we je van harte aan het onderstaande boek te lezen. Het neemt je aan de hand mee langs alle levensvragen, en staat boordevol wijsheden en levensveranderende ideeën.

Het is geen boek dat je in een weekend uitleest. Het kan je hoofd af en toe behoorlijk op hol brengen en je leven (op een positieve manier) in de war schoppen. De meeste mensen lezen het boek in fases, ze gaan verder wanneer ze er weer aan toe zijn.

Spreekt dit boek de absolute waarheid?
Tja, weet jij een betere manier om te leven?

Ontvang gratis tips om je leven leuker te maken!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛