navigation
search

Starten met hardlopen: 12 beginners tips

Het weer wordt zachter en de avonden worden langer. Veel mensen starten in de lente weer met hardlopen. Wij geven je praktische tips die je helpen goed te beginnen met hardlopen!

De voordelen van hardlopen

Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lente- of zomerdag is het heerlijk om na het werk hard te lopen om de spanningen van de dag los te schudden.

Hardlopen werkt geweldig tegen stress, het verbetert je conditie, je spiermassa, je longen en je algemene houding. Het grote voordeel is dat je niet naar de sportschool hoeft te reizen. Je trekt je outfit aan en je kunt direct vertrekken. De drempel om te starten is dus veel lager. Bovendien beweeg je lekker in de buitenlucht.

Als jij lekker wilt beginnen met hardlopen deze lente hebben wij een aantal geweldige tips voor je die je op weg helpen. De belangrijkste tip? Loop niet te hard van stapel!

1. Loop op hardloopschoenen!

Het zal je verbazen hoeveel mensen beginnen met hardlopen zonder hardloopschoenen. Veel mensen die meestal binnen sporten lopen rond op sneakers. En hoewel zij deze vaak beschouwen als ‘sportschoenen’ zijn het zeker geen hardloopschoenen.

Het verschil tussen sneakers en hardloopschoenen zit hem in de schokabsorbtie. Sneakers hebben een dunne zool en absorberen vrijwel geen schokken. Wanneer je op deze schoenen hardloopt komen dus alle klappen direct op je knieën terecht.

Kies voor hardloopschoenen met een dikke zool. Je hoeft niet meteen de duurste Nike’s aan te schaffen, zolang de schoenen maar ontworpen zijn om op hard te lopen. Wie gaat hardlopen op sneakers krijgt gegarandeerd problemen met zijn gewrichten. Vervolgens kun je zeker een week niet meer hardlopen!

2. Eerst de gewoonte, dan de spullen

Het is verleidelijk om te denken dat je automatisch dagelijks hard gaat lopen als je maar de juiste spullen hebt. Dit is echter een hele dure valkuil!

Je kunt natuurlijk vierhonderd euro investeren in mooie schoenen, een leuke outfit, hartslagmeters en hippe iPods. Je doet er echter beter aan om het even te doen met de spullen die je nu hebt.

Zodra je merkt dat je drie weken achter elkaar regelmatig hebt hardgelopen en het ook nog steeds leuk vindt kun je overwegen om te investeren in betere spullen. Op die manier geef je niet onnodig geld uit. Vestig eerst de gewoonte en koop dan pas de leuke spullen als beloning voor jezelf.

3. Bouw het rustig op

Als je begint met hardlopen op straat vraag je veel van je lichaam. Zelfs als je altijd op de loopband hebt gelopen zul je merken dat de ervaring heel anders is. Je lichaam krijgt plotseling veel schokken te voortduren en je conditie wordt op de proef gesteld.

Neem de tijd om je lichaam langzaam te laten wennen aan de veranderingen. Start met een korte route en maak deze iedere dag ietsje langer. Ga de volgende dag niet hardlopen als je nog spierpijn hebt, zo overbelast je je lichaam.

Door het rustig op de bouwen went je lichaam aan het ontvangen van de schokken en worden je spieren en pezen sterker. Heb je veel overgewicht? Overweeg dan eerst wat kilo’s kwijt te raken met andere manieren van bewegen zoals wandelen, cardiotraining of zwemmen. Zo spaar je je gewrichten.

4. Je hoeft niet alleen hard te lopen

Leg de lat niet de hoog voor jezelf en luister naar je lichaam. Zodra je tijdens het hardlopen merkt dat je niet verder kunt, doe je er goed aan om een stukje te wandelen. Je hoeft niet alleen maar te rennen. Sta jezelf toe om af en toe op adem te komen!

5. Drink wat van tevoren

Als je geen zin hebt om met een flesje water te zeulen kun je voordat je van huis vertrekt alvast wat glazen water drinken. Zodra je na het hardlopen weer thuis komt kun je dan meteen weer drinken. Ben je zover dat je langer dan een half uur kunt hardlopen? Dan kun je beter wat water meenemen. In de sportwinkel vind je speciale flesjes die makkelijk mee te nemen zijn.

6. Denk na over je kleding

Als het buiten fris is doe je er goed aan om je redelijk aan te kleden. Hoewel je het snel warm krijgt tijdens het hardlopen kun je ook weer heel snel afkoelen als je kleding nat wordt van het zweet. Over het algemeen kun je prima hardlopen in een joggingsbroek en een t-shirt. Als je merkt dat je bijna dagelijks kunt hardlopen, dan kun je eens kijken naar meer professionele hardloopkleding. Deze kleding voert namelijk je zweet af zonder dat je het koud kunt krijgen.

7. Stop je sleutel gewoon in je sok!

Een handigheidje: als je gaat hardlopen kun je je huissleutel gewoon in je sok stoppen. Zo hoef je niet rond te rennen met een sleutelbos! Laat eventueel een sleutel bijmaken die je tijdens het hardlopen kunt gebruiken. Je kunt je sleutel ook aan een ketting of een armband hangen, of in sommige Mp3 armbanden stoppen.

8. Stel een doel voordat je vertrekt

Loop niet de deur uit voordat je met jezelf een doel hebt afgesproken. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hebt een doel nodig om je te motiveren als je het onderweg even moeilijk krijgt en je motivatie dreigt te verliezen. Door leuke doelen voor jezelf te stellen hou je je hardloopsessies leuk en uitdagend. Voorbeelden van doelen kunnen zijn:

 • “Vandaag wil ik deze route helemaal afleggen”
 • “Ik ga minimaal 15 minuten hardlopen zonder onderbreking”
 • “Ik loop de route van gisteren nu in 30 minuten in plaats van 40”

9. Doe een warming up en een cooling down

Vergeet niet je lichaam eerst op te warmen voordat je gaat hardlopen. Rek de spieren van je benen, ren alvast een beetje op de plaats en begin eerst te wandelen voordat je langzaam begint te joggen. Als je klaar bent kun je de laatste kilometer wandelen waarna je opnieuw je spieren rekt. Zo voorkom je spierpijn voor een deel, en heb je minder kans op vervelende blessures.

10. Samen hou je het langer vol

Met vrienden is hardlopen soms leuker en makkelijker. Als je met anderen afspreekt om te gaan hardlopen is het veel waarschijnlijker dat je ook iedere dag zult gaan. Het is ook leuk om tijdens het hardlopen af en toe te praten. Als je rustig kunt joggen en wat praten tegelijk zit je conditie op een goed niveau.

11. Loop niet te hard

Onthoud dat je niet constant hoeft te sprinten. Het gaat erom dat je een snelheid vindt die voor jou goed voelt, waarbij je je ademhaling in een goed ritme kunt houden. Als je te hard loopt word je snel moe waardoor je wellicht je route niet af kunt maken.

12. Luister naar de signalen van je lichaam

Blijf niet door rennen als je lichaam tegenwerkt. Ren niet even ‘door de pijn heen’ maar breek de training af als je echt ergens last van krijgt. Als je steken in je zij aan voelt komen kun je een paar minuten rustig gaan lopen en het vervolgens weer rustig opbouwen. Als je merkt dat je voeten of benen overbelast zijn kun je beter stoppen, door verder te gaan maak je het alleen maar erger.

Denk eraan dat je met een blessure vaak meteen een week rust nodig hebt. Je kunt dan een hele week niet hardlopen terwijl je misschien nét de smaak te pakken krijgt!

13. Verbrand vet met hardlopen

Zou je graag een paar kilo willen afvallen? Dan is hardlopen een geweldige manier om dit te bereiken. In dit handige eBoek vind je talloze tips die je leren hoe en waarom je razendsnel vet kunt verbranden met hardlopen. Bekijk dit eBoek…

Nóg meer tips!

Jelle Hermus

Jelle Hermus

Oprichter van soChicken. Jelle maakt een geweldig leven graag zo simpel mogelijk. Hij is gepassioneerd over vooruitgang, duurzaamheid, reizen, technologie en veggies.

Zo wordt succesvol leven een eitje.

Klopt, de woordspeling is flauw. Maar het is wel waar. Lees ons gratis eBoek met tips voor een leuker leven.


Reacties

 • Thijs says:

  Hoi Jelle,

  Bedankt voor de nuttige tips. Hier heeft iedereen echt iets aan.

  Ik ben het er helemaal mee eens dat het hardlopen op een loopband een heel andere ervaring is dan het lopen buitenshuis. Mijn spieren worden dan op een heel andere manier belast en over het algemeen heb ik daar meer spierpijn van.

  Rustig opbouwen is dus inderdaad de sleutel tot succes!

  Groetjes,

  Thijs

 • Esther Hofstra says:

  Wat kun je het beste doen na hardlopen?? Ik neem altijd gelijk een warme douch.. Maar wat is het verstandigst?

 • Interessant om te lezen als je wilt starten met hardlopen.
  Alleen jammer dat het eBook niet meer beschikbaar is.
  En net als Dries al zegt, ook de site start-to-run is heel interessant.

 • moet je van nul af aan terug beginnen na een half jaartje stil gelegen te hebben?
  Ik liep de 5 km zonder problemen maar ben er nu een half jaartje mee moeten stoppen.Ik zou graag terug herstarten maar zie er tegenop om opnieuw dat schema te moeten volgen.

 • Jonas Putteman says:

  Loop je regelmatig ?

 • Goede tips. Mocht je een keer in Zwolle komen dan liggen er 4 routes voor je klaar. Doe mee met de GPS wedstrijdloop en peil je loopvermogen!

 • Reactie op Jody;"om een goede hardloopschoenen aan te schaffen zal je toch naar de betere hardloopwinkel moeten hard lopen, hahaha…Runnersworld of een klantvriendelijke gedegen sportzaak, waar ze de echt de tijd voor je nemen…"

 • Maurice Kroontje says:

  dat van die steken in je zij klopt niet helemaal als je die krijgt moet je gewoon doorlopen en diep ademhalen en dan gaat het vanzelf weg.

 • Denise Webbink says:

  handige tips ik en een vrienin zijn nu sinds vorige week begonnen om 1x in de week te lopen en deze tips neem ik mee

 • Leonie says:

  Hoi Jody,

  Ik heb pas hardloopschoenen bij AktieSport gekocht. Het zijn simpele hardloopschoenen maar ik merk al duidelijk het verschil met de sneakers waar ik eerst op liep! Het is veel beter voor je gewrichten en heb nu helemaal geen last meer van pijn na het lopen. Ik heb de puma axis. Zoals ik al zei erg eenvoudige schoenen maar een goedkope oplossing voor nu. Als ik het hardlopen na een maandje of twee nog steeds net zo leuk vind als nu ga ik betere halen. Maar voor een beginnend hardloper zijn het prima schoenen! Ze hoeven dus niet duur te zijn, ga gewoon naar een sportzaak en pas er een aantal tot je een paar hebt die lekker zitten zou ik zeggen :)

 • jody says:

  Ik heb een vraag, ik wil zeer graag de juiste advies over hardloopschoenen.
  Ik ben een beginner dus waar moet ik opletten of waar moet ik heen?
  Alvast bedankt
  Jody

 • Jeannette says:

  ook ik wil beginnen met hardlopen en heb nog steeds de moed er niet voor gevonden!! help..help ik heb support nodig!!

 • Bonnie says:

  Omdat er in het stukje 2x iets staat over "elke dag een stukje verder" en "de route van gisteren vandaag iets sneller lopen" wil ik graag nog even toevoegen dat het als beginner niet goed is om elke dag hard te lopen!

  Ook al is je conditie er misschien goed genoeg voor, je spieren en vooral pezen&gewrichten moeten wennen aan het hardlopen – daarom moet je rustig opbouwen en is herstel heel belangrijk.

  Na elke keer lopen minstens een dag rust – 3x per week hardlopen is zat.
  Zelfs gevorderden hebben 1 a 2 rustdagen per week nodig (of doen op die dagen een andere sport).

 • Desire says:

  ik heb vrijwel elke site die genoemd is bezocht, maar deze is overal verwijderd, want ik neem aan dat je die van de belgische Evi bedoelt?

 • Effie says:

  De podcast van start2run is geweldig: In 27 lessen bouw je het lopen langzaam op tot 5 km onafgebroken lopen. En dit onder begeleiding van een lekker muziekje en een coach die precies zegt wat je moet doen. Heerlijk!

 • Desire says:

  zo, je hebt mij zeker nog niet gezien na 2x 3 minuten…haha, ik ben nu al van mezelf onder de indruk! hihi

 • Jeroen says:

  Haha je hebt nou al de verkeerde instelling \\\\\\\’als je dit niet haalt\\\’, je moet er gewoon voor gaan!

 • Desire says:

  Ik volg een hardloopschema, zit nu op 4x 3 minuten rennen en 2 minuten wandelen, als je dit niet haalt moet je dan deze trainingsdag herhalen of gewoon door? wie weet wat het beste is?

 • Jeroen says:

  Als je net begint met hardlopen en je wilt een betere conditie opbouwen moet je eerst vaststellen wat je kan en daarna wat je wilt bereiken. Als je een bepaald doel in je hoofd heb (bep. aantal km) ga er dan voor en als je het moeilijk krijgt, stop dan niet maar loop gewoon wat zachter. Vooral doorzetten en door niet te stoppen bouw je een betere conditie op. Anders blijf je een beetje steken bij het zelfde aantal km.

 • Tine says:

  Ik ben in de winter niet gestopt met hardlopen en geniet nu echt van het prachtige weer. Naast vaak pittige trainingen, ren ik 1 keer in de week buiten, met weinig inspanning, maar maximaal plezier.

 • Erwin says:

  Wie heeft er interesse om in almere te gaan hardlopen.

 • Desire says:

  Ben toevallig vorige week begonnen met joggen, deze tips komen dus goed van pas, ik heb een hardloopschema voor beginners van het internet gehaald en volg dit nu, dit gaat tot nog toe echt goed! Hopelijk gaan er op deze manier ook wat kilo`s af!

 • Britt says:

  Mijn zusje is al begonnen nou ik nog.

  Bedankt

 • Zohra says:

  Dit is zóó ongelooflijk toevallig. Ik ben van plan te beginnen met hardlopen,en ben dus ook op het internet op zoek naar tips enzo. En was van plan vandaag sportschoenen te kopen.

  Bedankt voor de tips!!

 • Bambi says:

  :D ik wil ook weer gaan hardlopen, maar moet nog even moed verzamelen. Alleen water drinken vóór het lopen moet ik niet doen, krijg ik steek van…

 • Anne says:

  Ik meot daar ook weer aan beginnen :D

Reacties zijn gesloten.

Disclaimer
Privacy
Cookies (+ recept)
Servicenest
© 2004-2016, soChicken®. Alle rechten voorbehouden.
soChicken is onderdeel van soChicken Studios.

Ontvang het soChicken stappenplan naar een leuker leven

Ontdek gratis hoe je je leven leuker en eenvoudiger maakt, met ons populaire stappenplan naar een leuker leven. Ruim 90.000+ lezers gingen je voor. Download nu gratis.

We zullen je niet spammen en je gegevens blijven tussen ons.