Het is makkelijk om bezig te blijven

Ben je gepassioneerd over je werk? Of heb je een intense baan die mentaal veel van je vraagt? Dat is mooi, want waarschijnlijk kun je veel kwaliteiten en talenten kwijt in je werk en ervaar je veel werkgeluk. Toch kan je werk loslaten in zo’n geval ook lastig zijn. Want je mag dan wel vrij zijn na werktijd, je hersenen blijven soms nog dagen doormalen.

Het kan zijn dat je in het weekend nog veel met je werk bezig bent, dat je als ondernemer moeilijk kunt ontspannen of dat je op vakantie eerst een week nodig hebt om je dagelijks leven los te laten voordat je kunt genieten.

Met deze tips kun je je werk makkelijker loslaten, zodat je echt met volle teugen kunt genieten van je vrije tijd. Zo kun je lekker ontspannen, en goed bijtanken voor een nieuwe werkdag!

1. Baken je werk duidelijk af

Veel stress ontstaat wanneer je een gebrek aan overzicht hebt. Je wilt van alles, er vliegen allerlei dingen door je hoofd. Je hebt het gevoel dat je nog ontzettend veel moet doen, maar je weet niet precies waar je moet beginnen.

Dit rusteloze gevoel kun je aanpakken door je werk duidelijk af te bakenen. Stel per dag drie simpele doelen voor jezelf. Werk niet met een eindeloze takenlijst maar houd het simpel en overzichtelijk.

Deze drie doelen vormen de ruggengraat van je dag. Je weet precies wat je te doen staat, en je weet wanneer je klaar bent. Dit helpt je je werk loslaten.

2. Werk vooral aan je belangrijke taken

Je kunt je werk doorgaans eenvoudiger loslaten als je een effectieve werkdag of -week hebt gehad. Wanneer je veel nuttige dingen gedaan hebt voel je je voldaan – je hebt ten slotte echt iets bereikt.

Werk daarom vooral aan taken die belangrijk zijn. Taken die je dichter bij je doelen brengen, taken die écht verschil maken.

Als je voornamelijk bezig bent met taken die niet zo belangrijk zijn en je het gevoel hebt dat je weinig voor elkaar hebt gekregen dan blijft je werk langer bij je hangen. Je krijgt dan het gevoel dat je bijvoorbeeld in het weekend nog moet compenseren, je voelt je schuldig. Zorg er dus voor dat je effectief werkt en echt verschil maakt!

3. Laat je werkplek goed achter

Sommige mensen kunnen aan het einde van de werkdag rustig weglopen en zo hun werk helemaal loslaten. Als je hier meer moeite mee hebt, dan helpt het om je werkplek goed achter te laten.

Maak een kleine checklist voor jezelf met taken die je een gevoel van rust en controle geven, en voer deze taken uit voordat je naar huis gaat. Hieronder een voorbeeld van zo’n simpele checklist voor iemand die op kantoor werkt:

  1. Werk je mail weg.
  2. Ruim je werkplek op.
  3. Ruim het bureaublad van je computer op.
  4. Check je agenda en kijk of er dingen zijn die je moet voorbereiden of waar je op terug moet komen.
  5. Zorg dat alles administratief geregeld is.
  6. Maak een lijstje met je drie dagdoelen voor de volgende werkdag.

Maak een kleine checklist die past bij jouw werkzaamheden en voer hem dagelijks uit. Je zult merken dat een dergelijke routine je helpt een gevoel van controle te krijgen.

Dit gevoel van controle zorgt ervoor dat je je werk makkelijker achter je kunt laten. Je hebt niet langer het gevoel dat je je werk verlaat in een onoverzichtelijke chaos, en dat je maandag in een hoop ellende terecht komt. Je weet precies wat je te doen staat en je weet waar je aan toe bent.

4. Schrijf binnenkomende gedachten direct van je af

Merk je dat er in je vrije tijd allerlei taken en onrustige gedachten door je hoofd schieten? Pak die gedachten dan meteen bij de lurven en schrijf ze van je af.

Wanneer je je gedachten van je af schrijft weet je onderbewustzijn dat de gedachte veilig is, dat je het niet zult vergeten, en zal je met rust laten. Een goede aanpak is om het direct naar je werk email adres te mailen. Als je dan weer op je werk komt dan liggen al je hersenspinsels op je te wachten, en kun je er direct mee aan de slag.

Door goede ingevingen direct van je af te schrijven gun je jezelf mentale rust. Je kunt het idee loslaten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het verloren gaat, en daarna weer lekker genieten van je vrije tijd.

Tip: Check je werk mail alleen op je werk. Installeer het niet op je telefoon als je je werk wilt loslaten.

5. Durf de boel los te laten

Als jij er morgen plotseling niet meer bent, dan zal de wereld gewoon door draaien. Jij bent niet het centrum van het universum. Je bent niet de spil van de maatschappij. Je bent niet zo belangrijk voor de wereld als je voor je dierbaren bent.

Deprimerend? Misschien. Je kunt het ook zien als een mooie en bevrijdende gedachte. Als jij er niet meer bent dan is er niets aan de hand, iedereen zou zijn weg weer vinden en je werk wordt gewoon door iemand anders opgepakt.

Dus houd jezelf niet voor de gek. Durf je werk los te laten, durf de touwtjes te laten vieren. Je leven draait niet alleen om werken. En zelfs als het dat wel doet naar jouw idee, je kunt alleen effectief werken als je ook af en toe niet met je werk bezig bent. Je moet kunnen ontstressen, afstand kunnen nemen, je werk loslaten en dingen even in perspectief kunnen plaatsen.

Dus durf je werk los te laten. Gun jezelf die rust, die vrijheid en levenskwaliteit. Je werk wordt namelijk veel leuker als je er niet constant mee bezig bent. Dus ja, even geen zakelijke mail checken, dan voel je je een stuk rustiger.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test