Artikel opslaan

Zelfdiscipline en zelfliefde – is dat tegenstrijdig?

Het is maar hoe je er tegenaan kijkt. Ik denk dat het beide kanten op kan gaan, afhankelijk van hoe je het aanpakt. Wat mij betreft is het ontwikkelen van zelfdiscipline een daad van zelfliefde. Maar als je het probeert te forceren, dan kan het zorgen voor problemen.

Dus laten we eens kijken, hoe kun je discipline ontwikkelen en tegelijkertijd lief voor jezelf zijn?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Besef dat zelfdiscipline een geschenk aan jezelf is

Als je nauwelijks discipline hebt dan is het moeilijk om echt levenskwaliteit te realiseren. Bedenk je maar eens wat er gebeurt als je weinig discipline hebt:

  • Je eet niet echt gezond
  • Je krijgt jezelf niet aan het sporten
  • Je besteedt veel tijd aan dingen die je niet gelukkiger maken maar die wel comfortabel zijn
  • Je stelt je werk uit en realiseert je dromen niet
  • Je hebt geen zin om je huis opgeruimd te houden
  • Je hebt geen fut om andere zaken op orde te houden, zoals administratie en je financiën
  • Je spendeert veel geld aan nutteloze dingen en spaart niet
  • Etc.

Investeren in zelfdiscipline is een van de beste dingen die je voor jezelf kunt doen. Discipline klinkt alsof je jezelf in een keurslijf duwt. Maar in werkelijkheid gun je jezelf vrijheid.

Als je dingen kunt doen die moeten gebeuren – ook al heb je er geen zin in – dan ben je vrij. Dan ben je vrij om je dromen waar te maken en je leven vorm te geven op een manier die jou blij maakt.

Zelfdiscipline ontwikkelen is een signaal van zelfliefde en zelfrespect. Je bewijst aan jezelf dat jij het waard bent om een goed leven te hebben. Het is misschien niet altijd comfortabel of leuk, maar bijna alles wat de moeite waard is kost moeite – ik kan er ook niets aan doen.

2. Duw jezelf niet onnodig ver

En ja, zelfdiscipline ontwikkelen mag dan een ‘geschenk aan jezelf’ zijn – alles moet in balans zijn. Je kunt natuurlijk te hard gaan en jezelf beschadigen. Dan wordt het geen daad van zelfliefde, maar een daad van perfectionisme en een streven naar goedkeuring.

Het hoeft niet allemaal nu en het hoeft niet allemaal tegelijk. En ik denk dat het hier vaak mis gaat. Dan krijgen we het ineens in de bol, en proberen we onze discipline te trainen op vijf gebieden tegelijk. Meer sporten, beter eten, minder op de smartphone, meer mediteren en meer opruimen. En als we alles tegelijk doen, dan is er de mogelijkheid dat we onszelf forceren waardoor we onze levenskwaliteit verlagen.

Herken je dit? Geen zorgen. Je hoeft je dromen niet op te geven. Het enige wat je hoeft te doen is even ontspannen, en beseffen dat je genoeg tijd hebt. Het hoeft allemaal niet nu en tegelijkertijd. Focus je eerst op één gebied – het gebied dat je nu het meest belangrijk vindt – en bouw het vanuit daar op.

Dus stel dat je graag vroeger wilt opstaan, dat is een gewoonte die best wat discipline vereist. Daag jezelf dan niet tegelijkertijd uit om dagelijks te sporten. Werk eerst aan het vroeg opstaan. En wanneer dat je niet zoveel moeite meer kost, kun je verder naar de volgende stap.

Zo kun je zelfdiscipline ontwikkelen terwijl je ook lief voor jezelf bent.

3. Houd de lange termijn in gedachten

Kijk, ik herken het hoor. Je wilt je leven lekker upgraden, en dan hoor je dit soort advies en denk je: ”Allemaal leuk die kleine stappen, maar ik ben amazing en ik ga het gewoon allemaal tegelijk doen en het gaat me lukken!”

En dat is prima, probeer het rustig, misschien lukt het je. Wat ik heb geleerd is dat deze houding er vooral voor zorgt dat de periode van extreme discipline wordt gevolgd door een enorme crash, waarna de discipline ver te zoeken is. En wanneer dat gebeurt, ben je praktisch terug bij af.

En dat schiet dus niet op.

Discipline ontwikkelen is een lange-termijn spel. En alleen als je het zo benadert kun je voortbouwen op wat je eerder hebt bereikt. Stel dat het je twee maanden kost om moeiteloos vroeg op te staan. Dat klinkt lang, maar als je dit nieuwe ritme vervolgens jarenlang met weinig moeite kunt vasthouden dan zijn die twee maanden weer niet zo belangrijk.

En dat is uiteindelijk wat je wilt: permanente verandering teweeg brengen. Je neemt de tijd om discipline te ontwikkelen in een specifiek levensgebied. En als dat is gelukt, bouw je voort op je succes. Je neemt je tijd, je geeft jezelf de ruimte. En dan kun je discipline ontwikkelen zonder dat je jezelf forceert.

Vind je balans. Dan kun je zelfdiscipline ontwikkelen terwijl je tegelijkertijd lief voor jezelf bent. Succes! 💛

Zo ontwikkel je met weinig moeite meer discipline

Een tijdje terug ontwikkelde ik een praktische online cursus die je helpt om meer discipline te ontwikkelen en je uitstelgedrag te verminderen.

De cursus is inmiddels gevolgd door duizenden lezers zoals jij, en de reacties zijn onwijs positief. Deelnemers ervaren een sterker gevoel van discipline en voelen een afgenomen drang om uitstelgedrag te vertonen.

Stel je eens voor wat je voor elkaar zou kunnen krijgen als je geen last meer zou hebben van uitstelgedrag. Welke dromen zou jij waarmaken als je er de discipline voor had?

Mijn cursus is praktisch, leuk en vol met kleine opdrachten en inzichten die je meteen kunt gebruiken in je dagelijks leven. Nieuwsgierig?

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test