Zonder dak geen zonnepanelen

Al sinds ik ben gaan samenwonen wil ik mijn eigen elektriciteit opwekken. Ons eerste huis was een appartementje in Schiedam. En hoewel ik hier experimenteerde met een zonnepaneel aan het balkonhek om mijn iPhone mee op te laden, was het hier niet eenvoudig om serieuze stroom op te wekken. Voordat ik mijn droom kon realiseren, moest ik dus wachten op een dak.

En een dak kregen we vorig jaar, toen we besloten naar Delft te verhuizen. Een klein dak weliswaar. Dus om onze ‘eigen energie’ droom te realiseren moesten we creatief (en zuinig) zijn. Als je onze ECO pagina in de gaten hebt gehouden, weet je dat ik me ten doel heb gesteld om minimaal 60% van onze eigen elektriciteit op te wekken. Een paar jaar geleden hebben we in samenwerking met Bespaar Bazaar ons huisje klaargemaakt voor de toekomst.

zonnepanelen

Er liggen zes panelen op het dak, die samen (in theorie) goed zijn voor 80% van onze energiehuishouding. Precies. Een heleboel. En mijn plan is niet om hier te stoppen. Mijn plan is om er 100% van te maken. Maar laat ik niet op de plannen vooruit lopen. Dit is hoe zonnepanelen op ons dak kwamen.

Van dakpannen naar silicum

Het laten aanleggen van zonnepanelen is niet ingewikkeld. Zeker niet als je huis iets jonger is dan 1870. En zelfs in ons oude Delftse huisje verliep de installatie soepel. Het begint allemaal heel simpel: heb je een plat dak of een schuin dak dat enigszins naar het zuiden gericht is? Zo ja, dan kun je dit dak waarschijnlijk gebruiken om energie op te wekken.

Via een eenvoudige dakcheck wordt aan de hand van luchtfoto’s bepaald wat de mogelijkheden zijn voor jouw dak. In ons geval waren dit zes panelen. Een zonnepanelen set bestaat uit panelen (met bevestigingsmateriaal en kabels) en een omvormer. De panelen komen op je dak, de omvormer onder het dak.

De omvormer zet de stroom van de panelen om in stroom die kan worden gebruikt in het stopcontact. Er bestaan tientallen verschillende omvormers. De onze is zo groot als een computerkast, en zoemt een klein beetje als er stroom wordt omgezet. De stroom wordt met een kabel naar de meterkast geleid, waar hij netjes op een eigen groep aangesloten wordt.

Vanaf het moment dat de omvormer is geactiveerd begon onze (ouderwetse) meter terug te draaien. En dat is, zoals je zult begrijpen, een geweldig gezicht.

Leven van eigen energie?

Gedurende het jaar dat we in het huis hebben gewoond zonder zonnepanelen heb ik ons energieverbruik goed bijgehouden. Al vanaf het begin doen we ons best om weinig stroom te verbruiken en tegelijkertijd het comfort te verhogen. In ons kantoor moesten we bovendien elektrisch stoken, omdat de CV het hier niet kan verwarmen.

We kwamen uit op een verbruik van ca. 1.500 kWh. Dat is niet veel, aangezien het gemiddelde voor een 2-persoons huishouden 3.360 kWh is. Daarbij komt dat we gedurende dit jaar vaak thuis werken. Daar staat dan weer tegenover dat we ca. twee maanden van huis zijn geweest (i.v.m. onze rondreis door China).

Onze panelen zouden iets meer dan 1.200 kWh per jaar moeten kunnen opbrengen. Dat is dus 80% van ons energieverbruik van afgelopen jaar. Interessant, maar ik wil hier niet stoppen. Met een paar extra maatregelen (wat halogeen vervangen door LED, we hebben geen tv meer, router op tijdschakelaar, betere isolatie in kantoor etc.) wil ik dit percentage verhogen. Als het ons niet lukt om naar de 100% te komen, gooi ik nog twee panelen op onze schuur in de achtertuin. Het zal lukken!

Tips om zelf aan de slag te gaan

  • Zonnepanelen laten aanleggen is niet goedkoop, maar het is ook niet super duur. Bovendien is er subsidie waarop je aanspraak kunt maken. Onze set is zonder montage verkrijgbaar vanaf 2.150 euro, inclusief BTW. De montage van de 6 panelen inclusief montage tot aan de meterkast kost 820 euro.
  • Door zonnepanelen te installeren verlaag je direct je maandlasten. Dat betekent dat je vrijer wordt en minder afhankelijk.
  • Door te wachten kun je mogelijk profiteren van goedkopere panelen die in de toekomst zullen worden ontwikkeld. Maar vergeet niet dat je ieder jaar ook besparingen misloopt. Wachten heeft ook kosten. Nu is een prima moment om aan de slag te gaan.
  • Onze meter draait terug als we meer opwekken dan we verbruiken. Deze stroom gaat vervolgens naar de buren. In de avonden loopt de meter weer gewoon vooruit. We komen (dankzij de panelen) in aanmerking voor gratis plaatsing van een slimme meter. Deze houdt apart bij hoeveel er wordt verbruikt en hoeveel er wordt opgewekt. Of we de meter gaan vervangen weet ik nog niet, een terugdraaiende meter heeft zijn charme.
  • Het is een fijn gevoel om je eigen stroom op te wekken. Dus naast dat je bespaart, voelt het gewoon goed. Dat is ook wat waard!

Oh, en nog een kleine update over ons groene dak. Het staat ontzettend in bloei en het krioelt van de bijen en hommels. We zijn helemaal tevreden!

Zo maak je je leven steeds leuker ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin direct

Gratis tips om je leven leuker te maken

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 150.000 mensen zijn al lid! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛