Zelfbruiner maakt het leven makkelijk
Wat leven we toch in een mooie tijd. Voor een paar euro halen we een flesje zelfbruiner bij de drogist, een paar uur later zijn we egaal bruin. Zonder de schadelijke effecten van de zon of zonnebank. Zelfbruinende crèmes zijn ontzettend populair en dat is niet voor niets: het is makkelijk, veilig, mooi, snel en bovendien niet duur.
Ouderwetse zelfbruiners: je lijkt wel een wortel!
In de beginjaren van zelfbruiners (of zelfbruinende crèmes of ‘bruin zonder zon’) stonden deze producten slecht bekend. Je werd er oranje en vlekkerig van. Bovendien verspreidden veel producten een onaangename geur. Het was een slecht alternatief voor de echte zon en sloeg dus ook niet echt aan bij het grote publiek.
Van spray naar zelfbruinende bodylotion
Langzaam zijn de zelfbruiners de afgelopen jaren steeds beter en natuurlijker geworden. Er kwamen steeds meer zelfbruiners op de markt in de vorm van crèmes, doekjes, foams en sprays. De grote doorbraak kwam echter eind 2006, toen er voor het eerst zelfbruinende bodylotions en gezichtscrèmes kwamen voor zowel mannen als vrouwen.
Grote kans dat jij ook een NIVEA zelfbruiner, Dove zelfbruiner of zelfs AXE zelfbruinende bodylotion thuis hebt gehad.
Hoe werken deze zelfbruinende bodylotions?
In zelfbruinende bodylotions zit een lichte dosis actieve zelfbruiner die geleidelijk zorgt voor een gelijkmatige kleur. Hierdoor krijgt je huid een natuurlijke, zomerse teint. De bruinende stof heet dihydroxyaceton (DHA). Dit is een kunstmatige suiker die de bovenste huidlaag (de hoornlaag) verkleurt. Zodra je het op smeert is het zes uur actief. Een zelfbruiner heeft dus zo’n zes uur nodig voordat je resultaat ziet.
Omdat dode cellen van je huid afschilferen verdwijnt de ergste verkleuring automatisch na een paar dagen. Na 30 dagen is het effect van de zelfbruiner volledig verdwenen. Een nadeel van zelfbruiners is de geur die ze afgeven. Zodra het in je huid is opgenomen blijft er een onaangenaam luchtje achter die pas verdwijnt als de kleur verdwenen is. De meeste mensen storen zich echter niet aan deze geur.
En als je het niet te gek maakt met je zelfbruiner (je hoeft ten slotte niet altijd poepbruin te zijn) dan is dit geurtje ook niet zo intens.
Zelfbruiners zijn veilig en gezond
Een gigantisch voordeel van zelfbruiners is de veiligheid. DHA is niet schadelijk voor de huid. Bovendien bevatten veel bodylotions nog extra vitamines en hydraterende stoffen die ervoor zorgen dat je huid gezond en stevig blijft. Zonnebaden daarentegen, is zeer schadelijk voor de onbeschermde huid. Het veroudert de huid snel en vergroot de kans op huidkanker.
Zelfbruinende bodylotions – nooit meer strepen en vlekken
Omdat zelfbruinende bodylotion slechts weinig DHA bevat is het bruiningsproces zeer geleidelijk, je ziet na ca. 5 dagen resultaat. Hierdoor is het risico op strepen en vlekken minimaal.
Vind je dat de kleur te intens wordt? Sla dan een paar dagen over (gebruik een normale bodylotion), dan vervaagt de kleur weer een beetje. Heb je een donkere huid? Kies dan voor een intensere variant. Wanneer je een lichte huid hebt, kies dan niet de donkere variant met het idee ‘dan word ik mooier bruin’. Je hebt dan namelijk meer kans op rare vlekken.
Hoe behaal je het beste resultaat met zelfbruinende bodylotion?
Hieronder vind je 11 tips die je helpen het beste resultaat uit je zelfbruiner te halen. Of dit nu een zelfbruinende bodylotion is, of een traditionele bruin zonder zon.
- Scrub je huid 1 á 2 keer per week. Als je je huid regelmatig scrubt bouwt de bruine kleur zich gelijkmatig op. Dode huidcellen worden verwijderd en je huid wordt lekker glad. Op die manier voorkom je vlekken en krijg je het beste resultaat.
- Scrub goed op ruwe plekken. Besteed tijdens het scrubben extra aandacht aan ruwe plekken als je ellebogen en je knieën. Hier is de huid dikker en wordt de zelfbruiner sneller donker, dat kan een onnatuurlijk resultaat geven.
- Wacht een paar minuten met aankleden. Laat de bodylotion eventjes intrekken voordat je je aankleedt, de werkzame bruinende stof werkt namelijk op alle organische materialen, dus ook op katoen!
- Vermijd haargrens en wenkbrauwen. Zelfbruiner is zoals hierboven aangegeven werkzaam op alle organische cellen, dus ook op de cellen van je haren.
- Niet zwemmen of douchen. Wacht hiermee tot de zelfbruiner is uitgewerkt (na ca. 6 uur). Het water zorgt dat de stof niet goed zijn werk kan doen.
- Was je handen goed! Bruine handen en knokkels zijn een onnatuurlijk en ongezond gezicht. Het lijkt dan of je ziek bent!
- Gebruik het voor het slapengaan Zelfbruiners kun je het best zo’n twintig minuten voordat je gaat slapen opbrengen. Sommige zelfbruiners laten namelijk een laagje achter op de huid waar een vreemd luchtje aan kan zitten. Als je hier de hele dag mee rondloopt, en je lichaam wordt warm, kan het geurtje vrijkomen. Doe het op voordat je gaat slapen, neem ‘s ochtends een lekkere douche met douchegel en de geur is al een stuk minder!
- Zelfbruiners beschermen niet! Zelfbruiner bevat geen stoffen die beschermen tegen de zon. Ook de bruine kleur die je krijgt beschermt niet zoals een echte bruine huid. Het is slechts een soort ‘vaste make-up’. Smeer je dus altijd in met zonnebrand als je in de zon komt.
- Gebruik geen bodybruiner in je gezicht! De huid van je lichaam is dikker dan die in je gezicht. Daarom zijn bodybruiners wat intenser, dit geeft een vreemd resultaat in je gezicht. Koop een speciale zelfbruiner voor het gezicht.
- Het werkt niet? Dat kan – 10 tot 15 procent van de mensen heeft een huid die niet reageert op de milde zelfbruiner DHA, omdat zij over onvoldoende speciale proteïnen beschikken die de werking van dit ingrediënt ondersteunen. Voor hen is het beter om een gekleurde dagcrème te gebruiken of natuurlijk bruin te worden (mét zonnebrand uiteraard).
Waar vind je de beste zelfbruinende bodylotions?
Je kunt zelfbruiners gewoon kopen bij de Drogist of in de supermarkt. Ben je op zoek naar de best verkochte zelfbruiners en wil je recensies vergelijken? Bekijk dan hier de meest populaire zelfbruiners en bestel het makkelijk online.