We vinden dat we van alles moeten
Leg jij de lat te hoog voor jezelf? Als je het gevoel hebt dat je van alles ‘moet’ dan is dat waarschijnlijk het geval.
Hoe complexer onze levens worden, des te meer eisen we aan onszelf en onze omgeving stellen. Als je van jezelf een tikkie perfectionistisch bent dan is het makkelijk om erg veel van jezelf te vragen. Je wilt namelijk perfect zijn op allerlei gebieden. En om dat voor elkaar te krijgen ‘moet’ je allerlei dingen doen en laten.
Iets ‘moeten’ is echter een leeg begrip. In essentie moet je namelijk helemaal niets.
Maak van 2025 je beste jaar ooit! 🚀
Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉
In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!
Je moet helemaal niets, je bent vrij
De meeste mensen zijn veel vrijer dan ze zichzelf laten geloven. Door je hoofd te vullen met allerlei mentale ballast kun je het gevoel krijgen dat je gevangen zit in een leven waarin je van alles moet. Je voelt je gevangen terwijl je eigenlijk vrij bent om te doen en laten wat je zelf wilt.
Niets moet. In essentie is niets in het leven verplicht, je kunt doen wat je wilt. Er is echter wel altijd een wet van oorzaak en gevolg van kracht. Dat betekent dat al jouw gedachten, woorden en daden resultaten teweegbrengen.
Moet je persé eten? Je moet niets. Je kunt ervoor kiezen om niet te eten. Het gevolg zal zijn dat je gezondheid achteruit gaat en dat je uiteindelijk dood zult gaan. Als dat niet het gewenste resultaat is, dan kies je ervoor om te eten.
Moet je persé van 9 tot 5 werken? Je kunt het anders aanpakken, voor jezelf beginnen of een flexibele functie vinden. Het resultaat zal zijn dat je vrijer bent in je werk, en wellicht meer gelukkig.
Laat iedere ‘moet’ zichzelf bewijzen
Wanneer je denkt dat je iets moet, laat deze verplichting zichzelf dan eens voor je bewijzen. Wat zou er, realistisch gezien, gebeuren als je het gewoon niet zou doen?
Wat zou er gebeuren als je niet naar je werk zou gaan? Je zou ontslagen worden? En dan? Zou je nieuw werk gaan zoeken, zal je een uitkering moeten aanvragen? Zijn er dingen die je zou kunnen doen om de situatie onder controle te krijgen en de ongewenste resultaten te minimaliseren?
Moet je iedere dag stofzuigen? Moet je persé de broodtrommel van je 15 jaar oude zoon klaarmaken? Moet je altijd zoveel mensen helpen, altijd naar perfectie streven of iedere maand in het rood staan? Moet je iedere week langs je ouders terwijl je er soms geen tijd voor hebt?
Wat zou er gebeuren als je het anders zou aanpakken, en wat voor resultaten zou dit opleveren?
Geef jezelf een ‘break’
Iets doen is niet altijd beter dan niets doen. Wanneer je het gevoel hebt dat je van alles moet dan maak je je leven waarschijnlijk onnodig zwaar. Laat de alarmbellen rinkelen zodra je jezelf het woord ‘moet’ hoort zeggen.
Wees kritisch naar jezelf, vraag jezelf direct af waarom jij dan denkt dat het moet. Besef dat niets moet, en dat er dus altijd een alternatief is. Je hebt keuze, en waarschijnlijk meer keuzes dan je in eerste instantie denkt. En keuze betekent vrijheid.
Doe eens niets. Durf niets meer te ‘moeten’, en voel hoe leuk het leven wordt zonder verplichtingen.
Reacties
Dag Jelle
Ik kijk elke keer uit naar jouw artikels, ze zijn zo eenvoudig en zo gebruiksklaar, ik heb ze al aan veel vriendinnen getoond! Het enige nadeel is dat ik blijf verder klikken op de verwante artikels en gewoon niet kan stoppen! Doe zo verder want je bent een inspiratiebron voor velen!
Ene dikke merci
Leuk artikel!
Het proces om al dat “moeten” kwijt te raken, noem ik altijd “ont-moeten”.
Misschien nog een leuke tip: Iedere keer dat je jezelf hoort zeggen/denken “Ik moet…” kun je eens voelen wat er gebeurt als je het vervangt door “Ik kan” “Ik wil” of “Ik mag”. Vaak geeft alleen al het vervangen van het woord “moet” door een ander woord lucht.
Het geeft je keuzevrijheid en haalt je uit de slachtofferrol.
Als het regent en je denkt “Ik moet nog hardlopen” voel je je zielig. Als je het vervangt voor “Ik wil nog hardlopen” word je je er ineens bewust van dat het je eigen keuze is om dat te willen en dat je die keuze niet voor niets hebt gemaakt.
Het gevolg van je keuze is positief (fitter worden, afvallen, wat dan ook) en dus zul je wellicht gemotiveerder zijn het zonder slachtoffergevoel te doen.
Of niet, maar dat is dan ook lekker je eigen keuze (en dan zeg ik; geniet er dan ook lekker van dat je gekozen hebt om droog en warm binnen te blijven).
Hallo Jelle,
Heel erg leuk weer een van je artikelen te lezen. Wij, vrouwen willen altijd perfectie. We zijn altijd met zoveel activiteiten tegelijk bezig. altijd iets te doen te hebben en altijd druk. Terwijl de was bezig is, groenten snijden voor de pot later. En terwijl de pot pruttelt. even de vloer vegen en dweilen. Dit is het leven en je hebt gelijk, en daarom prober ik de zondag en sommige middagen dat ik vrij ben gewoon languit op de bank te liggen en tv kijken en gewoon niets doen. heerlijk geen verplichtingen !!
Beste Jelle,
Deze artikel is heel duidelijk en dat van moeten dat staat bij mij al niet meer in de woordenboek. Ik haat soms dat mensen zeggen: je moet dit of je moet dat doen. Ik zeg altijd wil je dat eens doen. Dat klinkt veel mooier en aangenamer dan je moet. Als je zegt wil je dit of dat doen dan heb je meer behoefte voor dat te doen vind ik persoonlijk.
Uw artikels blijven mij boeien en intresant vinden, doe zo verder Jelle want je bent nooit te oud voor bij te leren en ik heb al veel bijgeleerd van uw artikels.Een dikke merci van mij
Zie ook het boek “Geef jezelf een break, mama” van Stefanie Hoogland. Zij beschrijft precies hetzelfde wat jij hier noemt, Jelle. Je moet niets, je wilt. Of “eigenlijk” wil je misschien wel iets heel anders dan je denkt te ‘moeten’!
“Eigenlijk” heel logisch allemaal, en daarom zo makkelijk om te vergeten. Bedankt dus voor deze inspirerende site en je leuke boeken!
Ons motto: Je moet poepen en je moet belastingbetalen, verder moet je niets!
Leuk artikel.
Beste Jelle,
Ik kan meegaan in jouw visie dat je keuze hebt maar dat die keuze wel gevolgen hebben. Het is alleen jammer dat er een aantal mensen zijn die het niets moeten zo kinderlijk uitdragen dat het ontmoeten zoals boven beschreven zeer moeizaam wordt. Het wordt moeten is een werkwoord die samenhangt met de gemaakte keuze. Ik wil niet doodgaan (keuze) dus moet ik eten. Sorry, niets moeten kan dus niet volledig opgaan als je achter je keuze blijft staan (niet dood willen gaan). Dus eens met je essentie dat je vrij bent om te kiezen maar de woorden ik moet niets vind ik in dit verband niet op zijn plaats.