Dat is toch vooral voor rijke mensen?
Het is eerder andersom: mensen wórden rijk doordat ze hun geld voor zich laten werken. En dat is de reden dat vooral rijke mensen deze tips toepassen.
Financiële zekerheid krijg je niet cadeau, daar moet je iets voor doen. Het vereist planning, toewijding en discipline. Drie dingen waar de meeste mensen te lui voor zijn. Dat is niet erg, maar dat zorgt er tegelijkertijd voor dat je je financiële doelen niet of minder snel bereikt.
Dus, laten we eens kijken hoe je je geld voor je kunt laten werken. De principes zijn simpel, en er zijn talloze kleine en grote manieren waarop je kunt beginnen. Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid geld dat je hebt. Het gaat erom dat je anders naar geld kijkt om een betere toekomst op te bouwen.
1. Investeer om geld te besparen
De meeste mensen denken dat ze meer geld nodig hebben. Wat ze eigenlijk willen is meer vrij besteedbaar inkomen. Meer geld verdienen is een manier om dat voor elkaar te krijgen, maar het is ook de moeilijkste manier. En het is zeker niet de eerste stap.
De eerste stap is heel simpel: het is besparing. Als je 100 euro per maand kunt besparen heb je op jaarbasis 1.200 euro vrij besteedbaar inkomen gecreëerd. Je hebt jezelf opslag gegeven – zonder ongemakkelijk gesprek met je baas. Niet verkeerd.
En de volgende stap is nog veel mooier. Wat nou als je die 1.200 euro niet uitgeeft aan hippe lunchzaakjes en nieuwe schoenen, maar aan geldbesparende investeringen? Ja, dat klinkt saai, maar het is een geweldige manier om je geld aan het werk te zetten.
- Gebruik het geld om openstaande schulden af te lossen. Het betalen van rente is weggegooid geld, en hoe minder rente je betaalt des te meer geld je overhoudt.
- Gebruik het geld om je hypotheek af te lossen. Je hypotheek is een sociaal geaccepteerde schuld. Door af te lossen verlaag je je maandlasten, bouw je je vermogen op en wordt je huishouden veerkrachtiger.
- Gebruik het geld om energie te besparen. Van zonnepanelen, zuinige apparatuur, dubbele beglazing en isolatie tot het upgraden van je C.V. ketel en zuiniger rijden. Hoe meer geld je bespaart, des te meer je op de middenlange termijn overhoudt. Maak de berekeningen en bekijk hoeveel geld je kunt besparen. Het kost je nu geld, maar je zult jezelf later dankbaar zijn. Een beetje zoals het nu laten staan van dat stuk taart je later een slanker lichaam oplevert.
- Gebruik het geld om een moestuin aan te leggen, zodat je bespaart op voeding terwijl je er tegelijkertijd een leuke hobby bij krijgt. Nee, geen enorme besparing, maar wel een leuke bezigheid.
- Etc.
Bespaar geld en investeer in verdere besparingen. Zo hou je meer geld over voor stap 2.
2. Bouw vermogen op in plaats van schulden
Ja, vermogen. Klinkt opnieuw alsof het alleen is weggelegd voor rijke mensen. Maar dat is het niet.
Vermogen opbouwen is het tegenovergestelde van schulden maken. Het is geld aan het werk zetten zodat er meer geld ontstaat. Dat kun je zo gek maken als je zelf wilt, maar in de basis komt het neer op het volgende: investeren.
Het idee achter investeren is dat er een grote kans is dat je er meer geld uit haalt dan je erin stopt. Hoe groter het risico, des te groter het potentiële rendement vaak is. Een investering met een rendement van 10% is vrijwel altijd risicovoller dan een investering met een rendement van 4%.
Investeren kun je op verschillende manieren doen. Je kunt zelf handelen in aandelen (risicovol), je geld vast laten zetten (weinig risico en weinig rendement) of investeren in investeringsfondsen (gemiddeld risico, gemiddeld rendement). Je kunt zelf investeren in bedrijven (erg risicovol, kans op erg hoog rendement) of je geld wegzetten op je spaarrekening (momenteel verlies je geld vanwege de lage rente en inflatie).
Sparen is wat de meeste mensen doen. Maar met sparen bouw je nauwelijks vermogen op. Als je echt vooruit wilt komen zul je moeite moeten steken in het opbouwen van een portfolio. Dan zul je moeten uitzoeken hoe je je geld op een manier aan het werk kunt zetten die bij jou past. Ik investeer graag in duurzame energie, sociaal ondernemerschap en computertechnologie.
3. Maak een plan
En waarom zou je dit allemaal doen? Vanwege vrijheid.
Hoe minder lasten je hebt, des te minder je hoeft te werken om je huidige levensstijl vol te houden. Hoe meer vermogen je hebt – hoe harder je geld voor jou aan het werk is – des te minder je zelf hoeft te werken. Des te meer je leven kan draaien om doen waar je gepassioneerd over bent, en des te minder het draait om werken voor geld.
En als je investeert op een manier die bij jou past, heeft het opbouwen van een beter leven een geweldige impact op de wereld. Investeer in energiebesparing, het opwekken van duurzame energie en initiatieven waarvan je vindt dat ze de wereld een betere plek maken.
Als je deze kant op wilt bewegen is het belangrijk dat je een plan maakt.
- Zoek uit waar je kunt besparen
- Zoek uit hoeveel geld je kunt inzetten voor een betere toekomst
- Bereken verschillende scenario’s. Hoe ziet je toekomst eruit als je je huis aflost? En wat gebeurt er als je al dit geld investeert tegen een aantrekkelijk rendement?
- Zet stappen. Begin met besparen, met het vrijmaken van inkomen, en ga van daaruit verder met investeren.
Begin ergens, en breid je kennis gaandeweg uit. Hoe meer geld je aan het werk kunt zetten, des te sneller je vooruit zult komen.
Meer tips om financieel onbezorgd te leven
Ik heb een super praktisch eBoek geschreven vol met simpele tips en technieken om slimmer met je geld om te gaan.
Ontdek hoe je je leven verrijkt en stap voor stap een zorgeloze financiële situatie creëert.
Bekijk dit eBoek voor alle tips…
Bouw een goed leven met je geld
Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.
Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.
Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.
Reacties
Mooi en helder artikel! Het is erg belangrijk om een plan te maken. Je huidige situatie evalueren en je vervolgstappen plannen geven duidelijkheid en meetbaarheid.
Geld overhouden is niet zo moeilijk, gewoon geen geld uitgeven aan status, kant en klaarproducten en horeca.
Op schoenen bezuinigen wordt in mijn geval wat lastig, ik loop bijna altijd op blote voeten, is voor mij pure vrijheid.
(Moes)tuinieren is m’n grootste liefhebberij, maar heeft altijd geld gekost. Verse groente zijn niet duur.
Je huis zwaar isoleren is eigenlijk niet gezond. Vaker ziek zijn kost meer geld dan lagere stookkosten opbrengen.
Prima artikel. Dat het aflossen op je hypotheek je méér besteedbaar inkomen oplevert,is echter veel te simpel gesteld, zeker niet standaard van toepassing. Voor veel mensen geldt zelfs het omgekeerde. Je kunt wat dat betreft beter vooraf advies vragen aan n financieel adviseur.
Zo, dus ik kan best rijk leven … want: ik heb geen schulden; ik heb geen hypotheek (is toch ook een schuld!); o ja energie besparen… even die stekker er uit halen, dan gaan er weer wat stand-by-apparaten uit; de verhuurder heeft al voor isolatie, dubbelglas en een goede HR-ketel gezorgd, zonne-energie zou er nog bij kunnen; in m’n tuin groeit steeds meer eetbaars, minstens eenmaal per dag eigen salade!
Investeren? Ja, in wat kleine crowdfunding-projecten. Die leveren vooral voldoening op. En ‘impact’ natuurlijk.
Plan: op zoek naar meer interessante projecten om in te investeren. Die dan liefst ook wat tastbaars voor mij opbrengen (bruikbare producten liever dan geld).