Geld besparen kost soms wat werk

Lui zijn is duur, zeker als het gaat om je geldzaken. Door iets minder lui te zijn kun je veel geld besparen.

Geld om mee te sparen, geld om vast te zetten voor de toekomst. Geld om je huishouden veerkrachtiger te maken, om mooie ervaringen mee te kopen. Geld waar je afgelopen maand zo hard voor hebt gewerkt.

Laten we uitzoeken hoe je er meer van overhoudt met minder moeite!

Efficiënt besparen met weinig papierwerk

Wil je het jaar tegemoet gaan zonder overbodige kosten en mét een gezonder huishoudboekje? Ga er dan even voor zitten. Geld besparen is makkelijker als je het in één keer goed aanpakt.

Een uurtje werk, een tientje hier, een tientje daar, en voor je het weet heb je een maandelijks overschot van €100,- gecreëerd! Dat is snel verdiend!

En dankzij alle moderne vergelijkingssites kun je tegenwoordig besparen met een minimale hoeveelheid papierwerk en moeite. Aan de slag dus!

1. Belangrijk – de zorgverzekering

Let op: Je kunt tot en met oudejaarsdag om overstappen naar een nieuwe zorgverzekering.

Overstappen kan je zomaar tientallen euro’s per maand besparen. Schuif je dit voor je uit, dan zit je opnieuw een jaar vast aan je (mogelijk te dure) zorgverzekering. Je moet dan opnieuw een jaar wachten om hierop te kunnen besparen. Voer deze check dus absoluut als eerste uit.

Vergelijken kost je slechts een paar minuten. Overstappen is ook zo geregeld, helemaal online. Je oude zorgverzekering wordt automatisch opgezegd en jij hoeft verder niets te doen. Op deze manier heb ik binnen een kwartier €120 euro bespaard.

Het is niet voor niets dat ruim een miljoen Nederlanders ieder jaar overstappen. Er valt veel geld te verdienen. Heb je nog niet gecheckt of jij geld kunt besparen? Stop dan met lezen en doe de test direct.

2. Schrap je abonnementen en verlaag je vaste lasten

Terugkerende kosten zijn de vijand als je geld wilt besparen, onthoud dat. Hoe hoger je vaste lasten, des te minder vrijheid je hebt. Als je hele hoge vaste lasten hebt dan ben je als het ware een slaaf van je uitgaven. Je moet hard blijven werken om al die rekeningen te kunnen bekostigen, ook al is de helft misschien compleet overbodig.

Werp een kritische blik op je bankafschrijvingen. Schrijf op welke zaken niet absoluut essentieel zijn voor jouw geluk, of dat van je gezinsleden. Er zijn talloze manieren om uitgaven te elimineren of simpelweg te schrappen:

 • Zeg de krant op (of stap over naar een goedkopere digitale versie).
 • Zeg het abonnement op dat tijdschrift op. Koop hem gewoon af en toe los in de winkel als je er behoefte aan hebt. Print een opzegbrief uit en leg hem direct klaar om hem op de post te doen.
 • Kijk hoe je geld kunt besparen op je mobiele telefoon. Je kunt die mooie smartphone misschien drie jaar gebruiken in plaats van twee, en overstappen op sim-only?
 • Stap over op een goedkopere energieleverancier. Ook dit regel je helemaal online. Het vereist weinig papierwerk en je bespaart direct geld. Soms kun je er zelfs nog een mooi cadeau uit slepen (zoals een iPad of slimme thermostaat). Hier vergelijk je energie aanbieders.
 • Bekijk wat de grootste stroomvreters in huis zijn en zoek uit of je snel veel energie kunt besparen.
 • Als minder tv kijken een van je goede voornemens is, waarom zou je dan niet overstappen op een goedkoper tv abonnement? Of wat dacht je van je tv abonnement gewoon opzeggen? Met diensten als Uitzending Gemist hoef je je favoriete programma’s niet te missen.
 • Internet kan goedkoper met een vergelijkbare snelheid.
 • Autoverzekering kan ongetwijfeld goedkoper.
 • Een vaste telefoon, heb je dat echt nodig? Zo ja, kan het goedkoper? Zo ja, waarom zou je teveel blijven betalen?
 • Stop met de loterijen. Of beperk je tot één loterij. De kans dat je er rijker van wordt is minimaal. De kans dat je er armer van wordt is bijna 100%.
 • Loop na welke verzekeringen je hebt. Bekijk of ze nog nodig zijn en of je ze kunt oversluiten naar een goedkopere aanbieder.

Er zijn talloze manieren om structureel geld te besparen in het nieuwe jaar. Wil je aan de slag met diverse vergelijkingssites om te bekijken wat je opties zijn?

3. Werk aan je schulden om geld te besparen

Geld lenen kost geld. Stapels geld. Heuvels, bergen geld! Rood staan, producten op afbetaling, een persoonlijke lening, schuld op je creditcard, je hypotheek. Het zijn stuk voor stuk manieren om snel van je geld af te komen.

Heb jij naast je hypotheek schulden openstaan? Gebruik dan het geld dat je hebt bespaard om je schulden versneld af te lossen. Op deze manier voorkom je dat je nog meer overbodig geld weggooit, en verlaag je razendsnel je maandlasten.

 • Zeg rood staan op. Als het niet kan gebeurt het ook niet, en betaal je ook geen 12% rente vanwege luiheid.
 • Zorg dat je je creditcard aan het einde van de maand aflost. Betaal het niet af in termijnen, want dan betaal je je groen en geel aan rente.
 • Verklaar schulden taboe. Schulden neem je alleen op je als het écht moet. Niet omdat je een nieuwe auto/keuken/laptop wilt. Je kunt hiervoor kiezen, maar je maakt jezelf armer in plaats van rijker.

Wil je aan de slag met je hypotheek? Zie het boekje onderaan dit artikel voor geweldige tips om je hypotheek versneld af te lossen voor meer vrijheid. Informeer wel altijd wat de consequenties zijn in jouw persoonlijke situatie wanneer je start met versneld aflossen van je hypotheek.

4. Betaal jezelf salaris

Als je je vaste lasten flink hebt kunnen uitdunnen, is het tijd om je consumptiegedrag aan banden te leggen voor een nog grotere besparing. Hoe je dat doet? Door jezelf salaris te geven.

 • Bereken hoe hoog je maandelijkse vaste lasten zijn.
 • Bepaal hoeveel je zou willen sparen/beleggen per maand.
 • Bepaal hoeveel je per maand wilt uitgeven aan overige zaken (geef jezelf een budget).
 • Zorg dat het totaalplaatje overeenkomt met je maandelijkse inkomen.
 • Spaar automatisch op de dag nadat je salaris wordt gestort.
 • Laat je vaste lasten automatisch afboeken.
 • Het overige bedrag is jouw maandelijkse budget. Raak je spaarrekening niet aan.

Nog wat tips: Zet je spaargeld op een Nederlandse rekening waar je een goede spaarrente ontvangt. Doe tegelijkertijd iets goeds voor de wereld, en parkeer je geld bij een duurzame bank zoals Triodos Bank of ASN Bank. Hier wordt je geld gebruikt om de wereld mooier te maken. Je kunt hier ook internetsparen als je geen betaalrekening hebt.

Wil je jezelf goed in de hand houden? Laat je salaris dan storten op een betaalrekening waar je geen pinpas van hebt (dan is het meestal gratis). Gebruik deze rekening om je geld alle kanten op te sturen (afboeken van vaste lasten, storten op spaarrekening en ‘salaris’ naar jezelf overmaken). Neem een extra persoonlijke rekening (met pas, zonder rood staan) waar je je eigen ‘salaris’ naartoe stort. Zo kun je nooit ongemerkt meer uitgeven.

5. Doe je belastingaangifte

Ja, belasting kost geld. Maar vaak is het mogelijk om geld terug te krijgen van de belastingdienst. Door netjes je aangifte te doen voorkom je onaangename verrassingen in de toekomst, en maak je aanspraak op eventuele teruggaven.

Ja, je weet leukere dingen te bedenken. Maar besef dat je er voornamelijk tegenop ziet omdat het allemaal zo ingewikkeld lijkt. Lees je eens in zodat je het beter begrijpt, dan zal de taak een stuk minder uitdagend voelen! Zie ook het boekje onderaan dit artikel.

Video met 4 tips om geld te besparen

Bekijk hieronder mijn video over geld besparen. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over geld besparen op YouTube en bekijk hier het geld besparen stappenplan.

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test