Artikel opslaan

“I believe that a simple and unassuming manner
of life is best for everyone, best both
for the body and the mind.”

Albert Einstein

1. Ik koos een beter doel

Als je bent zoals de meeste mensen dan groeide je op met het idee dat je spaart voor een doel. Je wilt bijvoorbeeld een vakantie boeken van €2.000, dus je besluit om elke maand €200 apart te zetten, zodat je in tien maanden voldoende hebt gespaard om de palmbomen te begroeten.

Dit is een hele logische benadering van de situatie, maar er is één klein probleem. Aan het einde van het jaar heb je een vakantie gehad, maar heb je geen spaargeld meer over. En een lege spaarrekening doet helemaal niets voor je.

Daarom besloot ik jaren geleden dat ik mijn spaarrekening zou gebruiken voor een inspirerender doel: vrijheid.

Ik besloot dat ik niet langer zou sparen voor de aanschaf van specifieke producten of ervaringen. Ik besloot dat ik wilde sparen zodat ik me vrij en onafhankelijk kan voelen. En ik ontdekte dat sparen richting dat doel me meer inspireerde. Elke euro die ik spaarde maakte me vrijer om mijn leven vorm te geven zoals ik wilde.

Ik begon met het opbouwen van een spaarbuffer die me minstens zes maanden zou onderhouden op normaal niveau, en langer als ik besluit om zuiniger te leven.

Mede dankzij de redenen die volgen kon ik deze buffer in enkele jaren opbouwen. Daardoor lukte het me onder andere om nog meer vrijheid te creëren door onze hypotheek versneld af te lossen. Er ontstond ook ruimte om te investeren in een flinke verbouwing die ervoor zorgt dat we nog lang in dit huis kunnen blijven wonen, waardoor we flink bespaarden op verhuiskosten en de bijbehorende overdrachtsbelasting.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Ik bouw bewust een simpeler leven

Mijn focus ligt niet op de inkomsten maar op de uitgaven. Ik doe – binnen alle redelijkheid – mijn best om onze uitgaven laag te houden. Ik gebruik ons inkomen niet als uitgangspunt om te bepalen hoe we ons leven vormgeven. Ik zoek voor mezelf uit hoe ik een simpel en betaalbaar leven kan vormgeven dat me blij maakt. En dat plan volg ik.

Dat is de reden dat ik bijvoorbeeld graag investeer in manieren om de lasten omlaag te brengen. We betalen geen hypotheek meer en dankzij onze zonnepanelen is onze elektriciteit vrijwel gratis. Daarnaast zijn er een hoop zaken die ik niet hoef te kopen omdat ik een spaarbuffer heb.

Zo hebben we alleen de broodnodige verzekeringen, want het meeste risico kunnen we prima zelf dragen. Ik rijd bijvoorbeeld al jaren rond zonder peperdure wegenwachtservice. Mocht ik ooit hulp nodig hebben, dan gebruik ik een iets duurdere eenmalige optie en bespaar ik alsnog een hoop geld. Ik heb geen smartphone-verzekering, geen fietsverzekering, geen leningen of andere schulden en weinig abonnementen op andere diensten.

Door uitgaven los te koppelen van mijn inkomen kan ik een goed leven vormgeven terwijl eventueel extra inkomen richting investeringen kunnen stromen die me in de toekomst volledig financieel onafhankelijk kunnen maken.

3. Ik groei niet mee met mijn inkomen

In 2017 kwam mijn eerste boek uit en werden er tienduizenden exemplaren van verkocht. Iets waar ik nog steeds versteld van sta, en waar ik onwijs dankbaar voor ben.

Zoals je zult begrijpen zorgde dat succes voor extra inkomen. Via de boeken zelf, door verkoop van extra cursussen en door lezingen bij bedrijven.

Maar omdat ik al kon rondkomen met de opbrengsten van de Broednest cursussen voordat het boek uitkwam, was dit inkomen niet direct nodig om te voorzien in mijn levensonderhoud. Dus kon ik het gebruiken om te investeren richting financiële onafhankelijkheid. Het zorgde er ook voor dat ik geen keuzes hoefde te maken op basis van inkomen. Ik word niet blij van een volle agenda met lezingen door heel het land, dus ik ga slechts in op een fractie van de uitnodigingen.

Nu is het natuurlijk waar dat een grote verbouwing en het adoptietraject behoorlijk in de spaarbuffer snijden – dus het inkomen is meer dan welkom. Maar het punt blijft: als er meer inkomen is zullen we niet plotseling veel meer gaan besteden.

Sterker nog – omdat we in 2018 veel minder hebben gereisd dan de jaren ervoor, en ook nog eens naar een goedkoop land (India), waren de uitgaven lager terwijl ik meer inkomen had.

Mijn leven is prima zoals het is – ik heb alles wat ik nodig heb en kan doen wat ik wil doen. En veel geld uitgeven om het materieel verder te upgraden zal het niet veel beter maken. Ik wil zoveel mogelijk investeren in levenskwaliteit. Soms kost dat geld, maar vaak kost het helemaal niets of bespaart het zelfs geld.

Bijvoorbeeld:

  • Mijn leven wordt beter als ik vaker zelf kook, omdat ik dan gezonder kan eten. En dit bespaart me veel geld.
  • Als ik vaker ga hardlopen word ik fitter, dat kost helemaal niets.
  • Door te mediteren voel ik me gelukkiger, liefdevoller en kalmer. En tegelijkertijd helpt het me waardering en tevredenheid cultiveren. Waardoor ik minder materialistisch word en minder wil kopen.

Onze uitgaven zijn losgekoppeld van ons inkomen, waardoor we al meer dan 12 jaar beneden onze stand leven. En dat biedt een hoop kansen om te sparen, te investeren en meer vermogen op te bouwen. Het is de reden dat we onze hypotheek konden aflossen en het is de reden dat ik me steeds vrijer kan voelen op dit gebied.

Wat je kunt doen

Ik deel dit niet om op te scheppen. Ik deel dit omdat het een belangrijk fundament is onder mijn levensstijl. En als jij meer vrijheid en rust wilt ervaren, kun je hetzelfde doen:

  1. Schrap overbodige lasten zodat je meer geld overhoudt.
  2. Zet dit geld opzij zodat je je vrijer kunt voelen en minder afhankelijk wordt van je inkomen.
  3. Bouw aan een simpeler leven dat is geoptimaliseerd op levenskwaliteit. Niet op status, ‘erbij horen’ of alles uitgeven wat je verdient.
  4. Zet je spaarbuffer aan het werk om nog meer geld te besparen door overbodige verzekeringen op te zeggen, je hypotheek af te lossen, je huis energiezuiniger te maken, zonnepanelen te installeren een kamer op te knappen voor AirBnB of om zonder problemen ontslag te nemen van een baan die je doodongelukkig maakt.

Begin klein en blijf stappen zetten. Sparen voelt altijd langzaam, dus focus je niet op het bedrag op je spaarrekening. Focus je op je dagelijkse keuzes, dat is veel eenvoudiger.

Meer tips om je leven en uitgaven te versimpelen

Wil je meer tips, stappenplannen en inspiratie? Hier is een lijstje:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test