Artikel opslaan

“Wealth is the ability to fully experience life.”
Henry David Thoreau

Voel je rijker – ook zonder meer geld

Een gevoel van rijkdom is relatief, en dat is goed nieuws.

Het betekent namelijk dat er manieren zijn om je rijker te voelen zonder daadwerkelijk meer geld te verdienen. En dat is best fijn, want je perspectief veranderen is makkelijker dan meer geld verdienen.

Dus hoe kun je je rijker voelen door je mindset te veranderen? Hieronder deel ik 7 onverwachte gewoonten die je direct rijker doen voelen.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Ga groter wonen – in je eigen huis

Minimalisme geeft je meer leefruimte – zowel fysiek als mentaal.

Door alleen te leven met de spullen die je waarde toevoegen, kun je veel ruimte creëren in huis. Neem afscheid van overbodige spullen, decoratie, kasten, apparaten enzovoort.

In een wereld waarin vrijwel iedereen toegang heeft tot goedkope spullen, is een opgeruimd en minimalistisch huis het nieuwe luxe. De meest luxe locaties (dure kledingwinkels, 5-sterren hotels, dure huizen in magazines) zijn niet rommelig maar ruimtelijk en verrassend leeg.

In een minder vol huis voel je je kalmer en rijker. En je kunt eenvoudig beginnen:

 • Neem een paar dozen.
 • Ga door je spullen heen.
 • Recycle spullen die weinig waarde hebben.
 • Alle spullen die nog wel waarde hebben, maar die je vrijwel nooit gebruikt of niet meer wilt hebben, gooi je in een doos.
 • Is de doos vol? Doe de doos dan dicht en laat hem 6 weken staan.
 • Heb je niets uit de doos nodig gehad de afgelopen weken? Breng de doos dan naar je lokale kringloopwinkel.

Hoppa – dat ruimt lekker op.

Je kunt dit natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. In Japan bestaat bijvoorbeeld een trend van extreem minimalisme (zie ook ons Pinterest board), maar met elke stap kun je vooruit komen.

Ontspullen en minimaliseren geeft je een rijk gevoel omdat:

 • Je alleen omringd bent met spullen die je echt waardevol vindt.
 • Je huis groter en ruimer aanvoelt.
 • Je woonruimte een rustige, luxere uitstraling krijgt.

Wil je aan de slag? Hier vind je inspiratie:

2. Leef alsof je altijd vakantie hebt

Tijd is echte rijkdom. We hebben allemaal beperkte tijd, en je krijgt iedere minuut maar één keer.

Ondertussen besteden Nederlanders gemiddeld 2 uur per dag aan sociale media(1). Dat betekent dat we ruim 91 volledige 8-urige werkdagen per jaar scrollen en swipen.

Sociale media is een favoriet tijdverdrijf, maar er zijn natuurlijk meer dingen die ons veel tijd kosten:

 • Nederlanders besteden gemiddeld ook nog eens 2 uur per dag aan televisie kijken. Dit staat nog los van het gebruik van streamingdiensten.
 • Veel mensen besteden behoorlijk veel tijd aan het checken en beantwoorden van (onnodige) e-mail.
 • Winkelen (online en offline) is een tijdrovende activiteit voor veel mensen. Vergelijken, reviews checken, de beste deals vinden, retournaties doen, etc. Het is daarnaast ook een kostbare activiteit.
 • Continu reageren op notificaties van berichtjes en nieuwsberichten is ook een tijdrovend onderdeel in de dag van veel mensen.

We krijgen allemaal een beperkte hoeveelheid tijd op deze aarde. Eén simpele vraag kan je helpen hier veel beter mee om te gaan:

“Is dit hoe ik mijn enige leven wil besteden?”

Natuurlijk hoef je niet te stoppen met sociale media als je er plezier aan beleeft. Maar je kunt wel onderzoeken hoe je een groter deel van je tijd kunt besteden op manieren die je echt gelukkig maken.

Maakt die TikTok sessie je echt blij? Of zou je liever iets anders doen met die tijd? Zoals lezen, yoga doen, koken, wandelen, ontspullen, studeren, spelen, vrijen, schrijven of een geweldige film kijken?

Hoe kritischer je je tijdsbesteding bestudeert, des te meer tijd je blijkt te hebben. Hoe meer van deze tijd je kunt ‘terugwinnen’, des vrijer je je voelt. En niet alleen dat: met minder versnipperde mediaconsumptie voelt het daadwerkelijk alsof de tijd langzamer gaat.

Door je tijd bewuster te besteden lijk je ineens zeeën van tijd te hebben – net als tijdens de zomervakantie toen je klein was. Een uurtje TikTok voelt nu eenmaal héél anders dan een uur lezen zonder afleiding.

Maar hoe begin je?

 • Verminder notificaties en afleidende apps op je smartphone.
 • Leg je smartphone op een kast als je binnen komt.
 • Spreek met jezelf af dat je je smartphone alleen mag gebruiken wanneer je bij die kast staat.
 • Zoek andere activiteiten die je waardevol vindt, en voer ze uit zonder smartphone in de buurt.
 • Organiseer eens een schermvrije avond. Lees een boek of doe een bordspel!
 • Breid dit soort schermvrije momenten langzaam uit.

Je kunt zoveel tijd en kalmte terugwinnen dat het voelt alsof je altijd vakantie hebt! Op zoek naar tips om minder afgeleid te zijn en bewuster met je tijd om te gaan?

3. Vergroot je vrijheid – elke maand opnieuw

Als je je leven eenvoudiger maakt, wordt het veel makkelijker om beneden je stand te leven. Op deze manier bouw je automatisch aan een spaarbuffer, waardoor je je steeds vrijer begint te voelen.

Want hoewel je dit geld spaart en dus niet spendeert, krijg je er wel degelijk iets voor terug. Je koopt er vrijheid mee. Een gezonde spaarbuffer geeft je een rijk gevoel.

 • Je voelt je vrijer.
 • Je voelt je minder bezorgd om geldzaken.
 • Je wéét dat je van alles zou kunnen kopen als je dat zou willen, maar je weet ook de vrijheid die je vanwege je spaarbuffer ervaart niet te koop is.

Op zoek naar tips om meer te sparen?

4. Ervaar de luxe van innerlijke rust

We denken vaak dat meer rijkdom ons meer rust zal geven. In werkelijkheid worden veel rijke mensen overladen met verantwoordelijkheden, waardoor innerlijke rust ver te zoeken is.

Je kunt de rijkdom van innerlijke rust echter zelf opbouwen. Het begint bij minder afgeleid raken (tip 2).

Maar je kunt meer doen:

 • Ga elke dag een stuk wandelen, liefst zonder muziek of podcast. Een rondje wandelen helpt je brein eenvoudig kalmeren.
 • Doe regelmatig een korte ‘check-in’. Ontspan je lichaam, adem rustig in en uit en breng je aandacht terug in het moment.
 • Verweef een vorm van meditatie in je dagelijks leven. Door een paar minuten te mediteren cultiveer je snel meer innerlijke rust.
 • Beoefen dankbaarheid op een dagelijkse basis. Hoe meer dankbaarheid je ervaart, des te rijker en kalmer je je voelt.

Als het gaat om innerlijke rust, zijn goede gewoontes belangrijker dan bergen geld.

5. Maak de beste herinneringen

Wat heb je eraan als je heel rijk bent, maar ondertussen je enige leven verstookt op kantoor achter een scherm? Je hebt dan misschien een hoog inkomen, maar is dat echt een rijk leven?

We verlangen rijkdom omdat dit ons o.a. in staat stelt om mooie ervaringen te hebben. Maar als mooie ervaringen het doel zijn, is geld vaak niet onze grootste belemmering:

 • Een potluck diner met fijne vrienden is niet duur, en kan je een heerlijke avond bezorgen.
 • Picknicken is meestal leuker dan een luxe restaurant.
 • Natuur is gratis of op zijn minst heel goedkoop.
 • Hoe beter jij kunt genieten van ieder moment (mindfulness), des te minder je nodig hebt om je tevreden te voelen.

Door onze focus te verplaatsen naar mooie herinneringen maken met fijne mensen, kunnen we ons rijker voelen dan ooit.

6. Omring jezelf met kwaliteit en luxe

Als je minder spullen bezit én bewuster omgaat met je uitgaven, ontstaat er ineens ruimte voor verrassend veel luxe.

Je kunt bijvoorbeeld investeren in een kleine garderobe van hoge kwaliteit. Of een paar mooie meubels die je echt blij maken. Vaak gaan dit soort producten langer mee waardoor je op de lange termijn zelfs geld bespaart. Hierdoor zijn dit soort producten vaak ook prima tweedehands te vinden, waardoor je nog meer krijgt voor minder geld.

Door je inkomen te focussen op een paar gebieden die echt belangrijk voor je zijn, kun je je levenskwaliteit behoorlijk verhogen.

7. Leef – zonder spijt achteraf

Hoe meer je leven draait om mooie ervaringen opdoen met fijne mensen, des te waardevoller je leven zal voelen als je erop terugkijkt.

Zo’n leven draait niet om status, maar om relaties, persoonlijke groei en dolle pret. Als je aan het einde van je leven komt, heb je de luxe dat je geen spijt ervaart.

Want het maakt niet uit hoeveel geld je hebt. Mooie momenten beleven met je dierbaren in goede gezondheid – dát is uiteindelijk echte rijkdom.

Leef met aandacht en dankbaarheid – dan zal je leven snel een stuk rijker voelen. En mocht je ook nog wat extra geld overhouden, dan is dat mooi meegenomen.

Lekker ontspullen en opruimen

Slim ontspullen en opruimen Bundel

Een opgeruimde leefomgeving draagt bij aan innerlijke rust en een gevoel van controle. Hierdoor voel je je krachtiger op andere fronten in je leven.

Ontspullen helpt je daarnaast ook een hoop geld, energie en tijd besparen. Het is een praktische, leuke en bevrijdende manier om je levenskwaliteit snel en blijvend te verhogen.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je slim en snel kunt ontspullen en opruimen. Tijd om aan de slag te gaan, doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test