Artikel opslaan

1. Ik kom in contact met minder ellende

Een gebeurtenis is nieuwswaardig wanneer het uitzonderlijk is. In dat licht is het fijn dat er zoveel ellende in het nieuws is. Het geeft aan dat ellende de uitzondering op de regel is. Het probleem is alleen dat al dat negatieve nieuws je het gevoel geeft dat er alleen maar ellende is.

Een mens kan maar een beperkte hoeveelheid ellende verwerken op een dag. Er is veel ellende in onze wereld, dat weet ik. Dat wil wat mij betreft niet zeggen dat al die ellende ook dagelijks in mijn leven hoeft te komen. Hoe meer ik word geconfronteerd met alle ellende in de wereld, des te minder goed ik in staat ben om iets aan die ellende te dóen.

Het punt is, vroeger wisten mensen alleen van de ellende in de directe omgeving. Tegenwoordig komt de ellende van de wereld als een soort diarree over ons heen. Het is overweldigend, het werkt verlammend. Ik wil me niet isoleren in een naïeve, positieve bubbel. Maar ik wil me ook niet laten meeslepen door de gemeenschappelijke negatieve bubbel die wat mij betreft net zo naïef is. Als ik dan moet kiezen voor een verstoorde realiteit (en dat moet iedereen, aangezien realiteit subjectief is), dan kies ik graag voor een realiteit met meer positiviteit. Simpelweg omdat dat beter werkt.


Bestel Kom maar op via Bol.com

2. Ik word beschermd tegen media hypes

Tijdens media hypes lijkt het alsof het hele land zijn redelijkheid is verloren. Alsof iedereen nog maar aan één ding kan denken. Alsof het land draait om één gebeurtenis. Bijvoorbeeld wanneer er een bekend persoon overlijdt, of wanneer er iets ergs is gebeurt in het land.

Dan staan de kranten vol, alle programma’s praten over hetzelfde onderwerp, iedereen doet zijn plasje erover. Van nieuwsbulletin naar Boulevard naar nieuwsbulletin naar actualiteitenprogramma.

Mijn vraag is dat altijd: “Is er dan verder helemaal níets gebeurd in de wereld vandaag?”

Ik hou ervan om de boel een beetje te relativeren. Dan zie ik onze blauwe planeet hangen in het zwarte heelal, rustig ronddraaiend, minding it’s own business. En dan vraag ik me af: “Hoe belangrijk is dit nu echt? Zijn er belangrijkere dingen om ons druk over te maken?” Het antwoord is altijd hetzelfde: het is nauwelijks belangrijk te noemen. En ja, er zijn belangrijkere dingen waarover we ons druk zouden kunnen maken.

En dan doe ik dat. Dan houd ik me bezig met dingen die ik echt belangrijk vind. En nu ik minder nieuws consumeer, ben ik me vaak niet eens meer bewust van die hypes. Heerlijk!

3. Ik kan m’n hoofd vullen met dingen die ik kies

De media vormen een filter over de realiteit. Omdat er beperkte zendtijd, beperkte ruimte is, worden er keuzes gemaakt. Er worden bepaalde dingen behandeld terwijl andere dingen worden genegeerd. Dat vind ik irritant. Als ik meer wil weten over een specifiek onderwerp, of een specifieke ontwikkeling, dan kan het mainstream nieuws me daar niet bij helpen.

Zo wordt er eindeloos gebabbeld over iedere politieke beslissing. Over ieder procentpuntje economische groei of krimp. Over elke ‘interessante’ misdaad die wordt gepleegd. En dat zijn dingen die ik nauwelijks interessant vindt.

Dus? Dus ik volg een paar nieuwsbronnen die aansluiten bij mijn interesses. Nieuws over technologische ontwikkelingen, duurzaamheid en wetenschap. Ik blijf graag op de hoogte over de grote ontwikkelingen, de brede trends. Ik weet wat er speelt, maar ik houd me niet bezig met de kamervragen die vandaag worden gesteld, een schietpartij in Amerika of een vermissing die in Duitsland gaande is.

Dingen zijn niet relevant, totdat ze relevant worden. En wanneer dingen écht belangrijk zijn, dan krijg ik dat automatisch mee.

4. Ik besef dat nieuws zelden belangrijk of relevant is

Er is een soort ‘aanname’ die stelt dat het belangrijk is om het nieuws te volgen, omdat het ‘goed’ is om op de hoogte te zijn. Hoe belangrijk dit ‘op de hoogte zijn’ daadwerkelijk is, dat is onduidelijk. Toch investeren veel mensen er úren per week in. Een voorbeeld van hoe een gemiddelde werkdag zich kan vullen met nieuws:

  • Je radiowekker gaat af, je wordt wakker met het nieuws. Er worden actualiteiten besproken in de ochtendshow.
  • Je ontbijt met het ontbijtnieuws (logisch, ze hebben het niet voor niets zo genoemd) of je leest de krant.
  • Je stapt in de auto, en luistert het nieuws op de radio. Of je stapt in het OV en leest de Metro/Spits.
  • Als je tegen deze tijd nog geen nieuws hebt gecheckt op je smartphone, dan ben je uniek.
  • Op het werk staat de radio aan. Ieder halfuur een bulletin.
  • Tussendoor surf je even langs wat nieuws websites, of je checkt wat nieuws op je smartphone.
  • Je rijdt naar huis. Opnieuw nieuws op de radio.
  • Als je ‘s ochtends nog geen krant hebt gelezen, lees je hem nu.
  • TV aan. Zes uur nieuws, leuke actualiteitenprogramma’s, roddelprogramma’s, nieuws, entertainment, actualiteitenprogramma, nieuws.
  • Naar bed. Helemaal op de hoogte.

Op de hoogte zijn heeft waarde. Je aandacht focussen op de dingen die je echt belangrijk vindt heeft ook waarde. Het is aan jezelf om te bepalen wat je waardevoller vindt. Ik kies voor het laatste.

En voor het geval je het vindt klinken als een offer, dat is het niet. Ik focus me op de onderwerpen die mijn aandacht trekken, en lees me er wat dieper in. Ik besteed minder tijd aan ‘losse flodders’ als ‘PvdA wil meer bladibla en minder zus en zo’ of Wilders die aandacht zoekt. En meer tijd aan: “Ik vraag me af hoe dat nu precies zit met die regering in dat land.” Na één toiletbezoek met iPad weet ik vaak al meer over een belangrijk actueel onderwerp dan de gemiddelde nieuwsvolger die uren besteedt aan ‘opvulnieuws’. Items met verleidelijke titels en verwaarloosbare inhoud.

Het meeste nieuws is entertainment. Niet gemaakt om te informeren, maar om advertentieruimte te verkopen. Prima, maar niet iets waar ik dagelijks tijd in wil investeren.

5. Ik voel me rustiger

Minder nieuws haalt me meer naar het moment. Meer naar de wereld die daadwerkelijk relevant is voor mij. En het voorkomt dat ik negatief word. Dat geeft rust.

En met die rust kan ik me richten op het maken van dingen die de wereld hopelijk positief veranderen. Op zijn minst een beetje. Het houdt me bij de grote lijnen, bij de dingen die echt belangrijk zijn. Zoals grote conflicten, brede trends, echte maatschappelijke discussies. Het houdt me weg van de ‘ruis’ van alledag.

Minder nieuws helpt me effectiever en positiever te zijn. Het helpt me om meer gefundeerde meningen te vormen over specifieke onderwerpen. En het zorgt altijd voor hilarische gesprekken op verjaardagen, aangezien ik soms geen énkel idee heb waar mensen het over hebben.

Wil je ook ervaren hoe leuk het leven wordt met minder nieuws? Probeer het dan gewoon eens een week. Lees een week geen krant, geen nieuws websites, geen nieuws apps, kijk geen nieuws op televisie. Grote kans dat je je hervonden rust niet meer kwijt wilt!

Ben je ook op een ‘nieuws dieet’? Dan ben ik benieuwd naar jouw ervaringen. Hoe ervaar jij een leven met minder nieuws?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test