1. Ik kom in contact met minder ellende
Een gebeurtenis is nieuwswaardig wanneer het uitzonderlijk is. In dat licht is het fijn dat er zoveel ellende in het nieuws is. Het geeft aan dat ellende de uitzondering op de regel is. Het probleem is alleen dat al dat negatieve nieuws je het gevoel geeft dat er alleen maar ellende is.
Een mens kan maar een beperkte hoeveelheid ellende verwerken op een dag. Er is veel ellende in onze wereld, dat weet ik. Dat wil wat mij betreft niet zeggen dat al die ellende ook dagelijks in mijn leven hoeft te komen. Hoe meer ik word geconfronteerd met alle ellende in de wereld, des te minder goed ik in staat ben om iets aan die ellende te dóen.
Het punt is, vroeger wisten mensen alleen van de ellende in de directe omgeving. Tegenwoordig komt de ellende van de wereld als een soort diarree over ons heen. Het is overweldigend, het werkt verlammend. Ik wil me niet isoleren in een naïeve, positieve bubbel. Maar ik wil me ook niet laten meeslepen door de gemeenschappelijke negatieve bubbel die wat mij betreft net zo naïef is. Als ik dan moet kiezen voor een verstoorde realiteit (en dat moet iedereen, aangezien realiteit subjectief is), dan kies ik graag voor een realiteit met meer positiviteit. Simpelweg omdat dat beter werkt.
2. Ik word beschermd tegen media hypes
Tijdens media hypes lijkt het alsof het hele land zijn redelijkheid is verloren. Alsof iedereen nog maar aan één ding kan denken. Alsof het land draait om één gebeurtenis. Bijvoorbeeld wanneer er een bekend persoon overlijdt, of wanneer er iets ergs is gebeurt in het land.
Dan staan de kranten vol, alle programma’s praten over hetzelfde onderwerp, iedereen doet zijn plasje erover. Van nieuwsbulletin naar Boulevard naar nieuwsbulletin naar actualiteitenprogramma.
Mijn vraag is dat altijd: “Is er dan verder helemaal níets gebeurd in de wereld vandaag?”
Ik hou ervan om de boel een beetje te relativeren. Dan zie ik onze blauwe planeet hangen in het zwarte heelal, rustig ronddraaiend, minding it’s own business. En dan vraag ik me af: “Hoe belangrijk is dit nu echt? Zijn er belangrijkere dingen om ons druk over te maken?” Het antwoord is altijd hetzelfde: het is nauwelijks belangrijk te noemen. En ja, er zijn belangrijkere dingen waarover we ons druk zouden kunnen maken.
En dan doe ik dat. Dan houd ik me bezig met dingen die ik echt belangrijk vind. En nu ik minder nieuws consumeer, ben ik me vaak niet eens meer bewust van die hypes. Heerlijk!
3. Ik kan m’n hoofd vullen met dingen die ik kies
De media vormen een filter over de realiteit. Omdat er beperkte zendtijd, beperkte ruimte is, worden er keuzes gemaakt. Er worden bepaalde dingen behandeld terwijl andere dingen worden genegeerd. Dat vind ik irritant. Als ik meer wil weten over een specifiek onderwerp, of een specifieke ontwikkeling, dan kan het mainstream nieuws me daar niet bij helpen.
Zo wordt er eindeloos gebabbeld over iedere politieke beslissing. Over ieder procentpuntje economische groei of krimp. Over elke ‘interessante’ misdaad die wordt gepleegd. En dat zijn dingen die ik nauwelijks interessant vindt.
Dus? Dus ik volg een paar nieuwsbronnen die aansluiten bij mijn interesses. Nieuws over technologische ontwikkelingen, duurzaamheid en wetenschap. Ik blijf graag op de hoogte over de grote ontwikkelingen, de brede trends. Ik weet wat er speelt, maar ik houd me niet bezig met de kamervragen die vandaag worden gesteld, een schietpartij in Amerika of een vermissing die in Duitsland gaande is.
Dingen zijn niet relevant, totdat ze relevant worden. En wanneer dingen écht belangrijk zijn, dan krijg ik dat automatisch mee.
4. Ik besef dat nieuws zelden belangrijk of relevant is
Er is een soort ‘aanname’ die stelt dat het belangrijk is om het nieuws te volgen, omdat het ‘goed’ is om op de hoogte te zijn. Hoe belangrijk dit ‘op de hoogte zijn’ daadwerkelijk is, dat is onduidelijk. Toch investeren veel mensen er úren per week in. Een voorbeeld van hoe een gemiddelde werkdag zich kan vullen met nieuws:
- Je radiowekker gaat af, je wordt wakker met het nieuws. Er worden actualiteiten besproken in de ochtendshow.
- Je ontbijt met het ontbijtnieuws (logisch, ze hebben het niet voor niets zo genoemd) of je leest de krant.
- Je stapt in de auto, en luistert het nieuws op de radio. Of je stapt in het OV en leest de Metro/Spits.
- Als je tegen deze tijd nog geen nieuws hebt gecheckt op je smartphone, dan ben je uniek.
- Op het werk staat de radio aan. Ieder halfuur een bulletin.
- Tussendoor surf je even langs wat nieuws websites, of je checkt wat nieuws op je smartphone.
- Je rijdt naar huis. Opnieuw nieuws op de radio.
- Als je ‘s ochtends nog geen krant hebt gelezen, lees je hem nu.
- TV aan. Zes uur nieuws, leuke actualiteitenprogramma’s, roddelprogramma’s, nieuws, entertainment, actualiteitenprogramma, nieuws.
- Naar bed. Helemaal op de hoogte.
Op de hoogte zijn heeft waarde. Je aandacht focussen op de dingen die je echt belangrijk vindt heeft ook waarde. Het is aan jezelf om te bepalen wat je waardevoller vindt. Ik kies voor het laatste.
En voor het geval je het vindt klinken als een offer, dat is het niet. Ik focus me op de onderwerpen die mijn aandacht trekken, en lees me er wat dieper in. Ik besteed minder tijd aan ‘losse flodders’ als ‘PvdA wil meer bladibla en minder zus en zo’ of Wilders die aandacht zoekt. En meer tijd aan: “Ik vraag me af hoe dat nu precies zit met die regering in dat land.” Na één toiletbezoek met iPad weet ik vaak al meer over een belangrijk actueel onderwerp dan de gemiddelde nieuwsvolger die uren besteedt aan ‘opvulnieuws’. Items met verleidelijke titels en verwaarloosbare inhoud.
Het meeste nieuws is entertainment. Niet gemaakt om te informeren, maar om advertentieruimte te verkopen. Prima, maar niet iets waar ik dagelijks tijd in wil investeren.
5. Ik voel me rustiger
Minder nieuws haalt me meer naar het moment. Meer naar de wereld die daadwerkelijk relevant is voor mij. En het voorkomt dat ik negatief word. Dat geeft rust.
En met die rust kan ik me richten op het maken van dingen die de wereld hopelijk positief veranderen. Op zijn minst een beetje. Het houdt me bij de grote lijnen, bij de dingen die echt belangrijk zijn. Zoals grote conflicten, brede trends, echte maatschappelijke discussies. Het houdt me weg van de ‘ruis’ van alledag.
Minder nieuws helpt me effectiever en positiever te zijn. Het helpt me om meer gefundeerde meningen te vormen over specifieke onderwerpen. En het zorgt altijd voor hilarische gesprekken op verjaardagen, aangezien ik soms geen énkel idee heb waar mensen het over hebben.
Wil je ook ervaren hoe leuk het leven wordt met minder nieuws? Probeer het dan gewoon eens een week. Lees een week geen krant, geen nieuws websites, geen nieuws apps, kijk geen nieuws op televisie. Grote kans dat je je hervonden rust niet meer kwijt wilt!
Ben je ook op een ‘nieuws dieet’? Dan ben ik benieuwd naar jouw ervaringen. Hoe ervaar jij een leven met minder nieuws?
Reacties
Hoi Jelle, leuk artikel!
Al een hele poos bekijk ik geen ‘nieuws’ meer. Dat om precies dezelfde reden als jou.
En ja, het werkt inderdaad om daardoor met de dag te leven; in het Nu te blijven. Dat lukt natuurlijk niet altijd omdat je soms opgeslokt wordt door je eigen zorgen. Maar ook dat relativeert veel sneller als je niet de ‘diarree’ van de hele wereld over je heen krijgt.
Nog een fijne dag!
Ik kijk al ruim een jaar bewust niet meer naar dit soort programma’s. Ik kijk alleen tv wanneer ik echt iets wil zien en wanneer ik over een bepaald onderwerp meer wil weten zoek ik het op op internet. Conclusie: het leven met (veel) minder nieuws is een verademing en geeft inderdaad veel meer rust :).
Het is zo heerlijk! Ik doe het al jaren!
We hebben wel elk uur nieuws op de radio, maar dan selecteer ik bewust wat ik wil horen. Heb er niets aan om al die moorden en geweld te ervaren. Ik erger me wel aan veel berichten op Facebook, van vermiste personen, dierenmishandeling, diefstallen, ongelukken… Die wil ik ook niet ongewild voor mijn neus krijgen. Ik denk ook dikwijls aan oude mensen die de hele dag voor de tv zitten, alle miserie van de hele wereld over hun heen krijgen en daarbovenop geen idee hebben van afstand! Want ze zijn nergens geweest. Hebben geen besef over welke oppervlakte het gaat en hoe ver van hun bed…
Ik ben blij te horen dat er eens bij stilgestaan wordt, dat merk ik namelijk nauwelijks.
Groetjes Danielle
Beste Jelle,
Ik kan dit volledig met je delen. Al dat nieuws geeft een kortademige onrust terwijl het mij in essentie niet aangaat en ik er ook niets aan kan doen. Alleen inproductief zorgen maken. Bovendien de wereld verandert in essentie niet, als ik weer een half jaar geen kranten heb gelezen – TV zie ik sowieso niet – merk ik dat de babbelwereld in Den Haag nog steeds hetzelfde geluid procuceert waarin ze elkaar bezig houden.
Ik vraag mij wel eens af hoe het komt dat ik als historicus die altijd het belang van elke discussie en ontwikkeling wilde interpreteren, zo volledig het nieuws heb laten varen. Ik voel er heel goed bij.
Henk Middendorp
ik werd heel onrustig en kortademig en heel gestrest de laste tijd over misbruik in de kerk en daar buiten moet steeds de zakdoek er bij hebben en de ergste dingen die ik heb mee gemaakt kwamen elke dag weer voor bij en het ging niet goed meer met mij tot ik besloot niet meer naar het nieuws en krant te kijken nu kom ik weer een beetje bij ik wil niet meer elke dag die zooi en het bevalt heel goed zo.
Ook ik kijk al minder tv. En als ik het dan toch doe, dan kijk ik naar natuurprogramma’s of programma’s over koken. Ik weet niet eens meer wanneer ik voor het laatst de tv heb aangezet. Ik wordt al voldoende op de hoogte gehouden van het nieuws via internet.
Grappig dat er meer mensen zijn die hetzelfde doen als ik.
Sinds een jaar kijk ik geen nieuws meer,lees ik geen kranten en luister ik niet meer naar nieuw op de radio.
Gewoon omdat ik al die ellende zat ben.
Niet dat het me niet boeit maar eerder omdat ik er gewoon moe van wordt.
Zoals je al beschreef is er altijd ellende op de wereld,alleen nu zoek ik zelf op wat ik wil lezen ipv gevoed worden door de media.
Ze proberen iedereen in dezelfde emotionele stroming mee te laten gaan.
Terwijl er altijd overal ellende is.
Ik ervaar dat het voor mezelf veel beter is om me op positieve dingen te storten.
De wereld draait toch wel door,en het leven is zo kort.
Dus beter gebruik je je tijd om dat te lezen wat jezelf interessant vind ipv je mee laten sleuren met de opgelegde ellende van de wereld.
Het leven is mooi als je bereid bent om je op het mooie te concentreren
Al jaren vermijd ik slecht nieuws. Dat betekent niet dat ik blind ben voor de noden in de wereld, beslist niet. Maar ik kies bewust voor wat ik bij mezelf toe laat. De wereld wordt niet blijer als ik alle ellende toelaat in mezelf.
De wereld wordt wel blijer als we ook de fijne dingen van het leven blijven zien, en weer echt in contact treden met anderen.
Ik ben rustiger, kan goed in het NU blijven en heb werkelijke aandacht voor de wereld om me heen.
Het bevalt me dus heel goed.
Als ik het niet meer begrijp, beangstigt het me. Ik wil vluchten, maar LIEVER wil ik het begrijpen.
Geweldig! Ik had dit kunnen schrijven, woord voor woord! Ik kijk al jaren geen nieuws meer en heb nog nooit een nieuw-app geïnstalleerd, precies om de redenen die jij beschrijft. Maar ben wél lid van wetenschappelijke Facebookgroepen, Taalpost (taalnieuws) en Ars Equi (nieuws uit de juridische wereld). Verre van wereldvreemd dus. Maar wie vandaag wie heeft verkracht, vermoord of gegijzeld? Geen idee. En dat vind ik heerlijk.
Sinds mijn 23e een echte nieuwsjunk geweest. Altijd de klein wereldontvanger in mijn tas. Later zelfs een pockettelevisie erbij. Van radio 1 via Wereldomroep naar BBC worldservice en dan radio Moskou. Het was spannend, gaf nieuwe invalshoeken en is een vermakelijke speurtocht. Tot een maand geleden. Ik ben nu 50 en ik heb er genoeg van. Al die dingen waar ik niets aan kan doen bleven knagen in mijn achterhoofd. Toen ben ik gestopt. Ik ben nu een nieuwsmijder. Ik kijk niets, ik zet de radio uit als er nieuws is en ik heb nieuwsapp’s gewist. Ik heb tijd over en ben er ontzettend blij mee. Ik ben nog steeds nieuwsgierig maar laat niet alles op me af komen. Alleen wat ik kies.
Vroeger moest ik kost wat kost alle nieuwsberichten zien. Tv/krant/radio. Tot ik besefte dat dit mijn ideeen, gedachten, gedrag en mijn innerlijk gevoel ging bepalende. We bekijken nu al enkele jaren geen nieuws meer! Ik ben erdoor een vrolijker man/ papa door geworden. Nu ben ik niet alleen een gelukkiger mens, Maar heb ik ook meer vrije tijd over voor wat het allerbelangrijks is. MIJN GEZIN!
Beste Jelle, ik kan volledig meegaan in jouw artikel en ervaar ook dat mijn leven meer rond positieve dingen en acties draait omdat ik me ook niet laat overspoelen door de dagelijkse ellende uit alle hoeken van de wereld, waar ik in wezen toch niets aan kan verhelpen. Ik concentreer me des te meer op dingen waar ik wel iets aan kan doen, zoals voordrachten geven rond het belang van gezonde voeding en hoe we ziekten kunnen voorkomen door zelfverantwoordelijkheid te nemen voor wat er in ons eigen leventje gebeurt waardoor we uit balans geraken! Als iedereen voor zijn eigen deur veegt, zou de wereld veel schoner zijn! Ik besteed ook aandacht aan het leren van geweldloos te communiceren. Geweldloze communicatie raakt de kern van onze problematische wereld, te beginnen in onze eigen persoonlijke relaties (het gezin, op de werkvloer, onze vrienden …). Ik lees daar veel over(lees: Geweldloze communicatie door Marshall Rosenbergh) en woon voordrachten bij rond dit zeer boeiende en ontwapenende onderwerp (www.fredrikimbo.be). Als we allemaal in staat zouden zijn dit onder de knie te krijgen, dan helpen we in belangrijke mate mee aan een geweldarmere wereld!(misschien een artikel waard!) Je kijkt dan ook met heel andere ogen naar wat de tv je wil opdringen (bijna niets anders dan geweld en conflict). Voor mij dus ook zo weinig mogelijk gewelddadig, beangstigend en verlammend nieuws
maar wel meer eigen positieve actie. Alleen zo creëren we een hoopvollere toekomst en een empathisch draagvlak voor onvermijdbare moeilijke situaties.
Een dikke pluim voor wat jij doet en verwezenlijkt met je So Chicken! Het maakt me telkens weer geloven in het goede! Dankjewel voor je inspirerende artikels!
Doe zo voort! Hartelijke groeten,
Monique
Briljante zin: Tegenwoordig komt de ellende van de wereld als een soort diarree over ons heen.
:-)
En zo voelt het ook inderdaad. Ik ook kijk/luister al lange tijd geen nieuws meer, met één uitzondering: ik kijk (online) naar het jeugdjournaal van gisteravond. En ik mis gerust een dagje. Onze jongste kijkt dat op school in de klas.
Dat vind ik genoeg nieuws.
Hey Jelle! Herkenbaar! Net zoals ik niet zomaar alles aan eten in mijn mond stop, zo kritisch ben ik ook als het gaat om wat ik lees, kijk en luister. Ik kijk ‘s morgens een stukje van Vandaag de dag en het nieuws en schakel dan over op informatie dat mij voedt of inspireert. Ik kijk naar Ted Talks, Oprah Masterclasses etc. om mezelf te verrijken. Sinds ik dit doe, voelt mijn ochtend als vrije tijd en ga ik positief geladen naar mijn werk. Ik schreef erover op mijn blog maar wil deze hier niet ‘spammen’.
Ik kijk al jaren geen nieuws meer, tegenwoordig wil ik het echt niet horen of zien. Wil alle ellende vanuit de wereld niet elke dag in mijn leven. Je krijgt er een rottig gevoel van. En ik wil dit gevoel voor mezelf niet uitzenden. Als er echt iets enorm belangrijks is, hoor ik het wel. Ik vind na jaren geen nieuws te kijken dat ik totaal niks mis. Ook zet ik savonds steeds vaker geen tv meer aan…. heerlijk !
Hoi Jelle,
Mooi stuk!
Ik ben met name gestopt met de veelheid aan kanalen. Ik luister geen radio, kijk geen nieuws en lees geen nu.nl.
Wel lees ik Trouw, die krant slaap voor mijn gevoel de hypes over. Kranten kunnen ook andere stress geven zo van “dat moet je gezien/gehoord/gedaan hebben”. Daarom vermijd ik andere kranten en tijdschriften. En ik lees Genoeg. Oh en jouw columns;-). Veel succes!
Wat leuk om te lezen dat er méér mensen zijn die geen nieuws kijken! Ik richt mijn energie óók liever op de dingen / de mensen waar ik wél wat aan kan bijdragen / voor wat kan betekenen, dan dat ik mijn energie verspil aan dingen waar ik geen invloed op kan uitoefenen.
Ik kijk al vijf jaar geen televisie, luistert niet naar de radio, lees geen krant en ook weinig tijdschrift.
Heb weinig sms, appen,
Mis niks in de wereld.
Mijn wereld is rustig kalm
Geweldig artikel dit. Ik was iemand die altijd álles keek. Dat wil zeggen, Pauw & WItteman, Nieuwsuur, het NOS Journaal, Buitenhof, DWDD, Brandpunt noem maar op. Daarnaast las ik allerlei kranten en tijdschriften, luisterde ik radio en surfde alle nieuwssites af. Een echte nieuwsjunkie dus.
Met de start van het seizoen 14/15 was het opeens over. Ik kon me er niet meer toe zetten om klaar te gaan zitten voor het nieuwe programma Pauw, en langzaam maar zeker was ik ook die Nieuwsuur-diarree gewoon zat. Lang heb ik me nog om 8 uur ‘verplicht’ gevoeld dat NOS Journaal tot me te nemen. Het is allemaal voorbij. Opeens gewoon helemaal klaar mee. Opeens heb je door dat je er helemaal niets aan kunt doen en ook niets aan hebt.
Ik ben blij dat het langzaam is verdwenen die nieuwsverslaving. Op stations voel ik ook niet de neiging meer om zo’n gratis krantje te pakken. Alle nieuws-apps heb ik van de telefoon gehaald en ik moet er niet aan denken om weer terug te gaan naar elke dag ‘breaking news’ op je telefoon…
Oh wat een herkenning! Ook ik was echt verslaafd aan het volgen van alle ellende die de media ons op willen dringen!AD, Telegraaf, Nu.nl…meerdere keren per dag.
Ik heb geen nieuws apps meer, kijk geen nieuws, zelfs het weer is elke dag een verrassing voor me!
Nu wacht ik nog op de dag dat ik de moed heb om Facebook te wissen..
Ik moet ook eens stoppen met het bijhouden van al dat nieuws. Het is een soort verslaving geworden. Als ik de computer aanzet en de internetbrowser aanzet typ ik vrijwel automatisch de urls in van de sites die ik vaak bekijk. Het is eigenlijk belachelijk!
Het enige nadeel wat je hebt is dat als er iets belangrijks speelt waar je zelf voordeel uit zou kunnen halen je daar niet van de op hoogte bent.
In grote lijnen ben ik het met de meesten eens…maar we mogen ons niet afsluiten voor zoiets als hoe er met miljoenen dieren omgegaan wordt in de bioindustrie.
Daar is weinig nieuws over…maar het gaat ons allen aan.
Als je geen nieuws volgt heb je misschien tijd om het boek :
Dieren eten van Jonathan Safran Foer te lezen….een eyeopener. …voor iedereen………
Allemaal veel succes met minder nieuws.
Groet Jose
Hi Jelle,
Ik ben een paar jaar terug gestopt met het lezen van nieuws en ik ben het met je eens: het is heerlijk. De belangrijkste dingen hoor ik toch wel, maar de meeste ellende hou ik buiten de deur. Maakt je leven in elk geval positiever.
Goed artikel waarin ik me helemaal kan vinden. Vanaf vandaag stop ik met het volgen van nieuwsberichten. Ik ben klaar met het lezen van alle nare berichten. Positief nieuws is welkom.
Hoi Jelle,
Leuk artikel! Maar wat ik me afvraag: hoe houdt je de grote lijnen en echt belangrijke ontwikkelingen dan wel bij? Het zou niet best zijn als je de recente ontwikkelingen rondom Syrië en de vluchtelingen bijv. gemist zou hebben… Heb jij een praktische tip hoe ik de grote ontwikkelingen kan bijhouden?
Bedankt Henri! Ik krijg de belangrijkste ontwikkelingen automatisch mee via de mensen om me heen. Overigens is het interessant om af te vragen waarom het ‘niet best’ zou zijn als iemand die ontwikkelingen niet mee zou krijgen. Voor de meeste mensen betekent de vluchtelingen toestroom letterlijk 0% verandering in het dagelijkse bestaan.
Maar de belangrijke ontwikkelingen krijg je simpelweg mee door met mensen te praten. Als een ontwikkeling je interesse heeft, is het internet altijd binnen handbereik om jezelf in een paar minuten in te lezen in de situatie.
Prachtartikel en heel herkenbaar. Ik kijk nu zo’n kleine 8 jaar behalve zo nu en dan een film geen televisie meer en lees sinds een jaar of 3 geen kranten meer, luister niet meer naar de nieuwsberichten op de radio en negeer het nieuws op internet. Wat een tijd en rust heb ik ervoor in de plaats gekregen en wat is mijn “nu” een stuk breder geworden…