Artikel opslaan

Diarree – de hele dag door

Nieuws is overal. Het komt te vaak en ongevraagd. En zoals met alles waar je teveel van krijgt, blijkt een overdosis nieuws schadelijk voor je levensgeluk.

  • Het nieuws doet je vertrouwen in de mensheid verkleinen.
  • Het nieuws maakt je banger dan je hoeft te zijn, omdat je continu wordt blootgesteld aan alle ellende op een complete planeet.
  • Het nieuws vertekent je beeld van de realiteit. Het lijkt alsof terrorisme, criminaliteit en andere ellende toenemen terwijl ze in realiteit vaak afnemen.
  • Het stelt je bloot aan hypes waar je je over gaat opwinden terwijl het letterlijk geen enkele impact heeft op je dagelijks leven.

Ik ben sinds een paar jaar ben ik op een minder-nieuws-dieet. En het bevalt me nog altijd prima. Ik ben geen complete nieuwsmijder en ik zie het nieuws niet als iets ‘slechts’. Net zoals ik appeltaart niet als iets slechts zie. Maar ik weet dat het niet voor elke dag is.

Heb je ook even voldoende gehad van de nieuwsdiarree? Laat deze tips je Imodium zijn.


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Besef dat alles relatief is

We hebben een planeet met 7 miljard mensen. Waarvan grofweg 1,3 miljard in China, 1,2 miljard in India, 743 miljoen in Europa en 313 miljoen in de VS.

In Nederland wonen 16,8 miljoen mensen. En dat groepje mensen leeft in één van de gelukkigste, rijkste, gezondste en veiligste samenlevingen die ooit heeft bestaan in de geschiedenis van onze soort.

Het punt is: er gebeurt elke dag véél meer op deze planeet dan in het journaal past. Dus wordt er een selectie gemaakt op basis van wat de kijker waarschijnlijk relevant vindt.

Het zijn vooral nieuwswaardige gebeurtenissen die het nieuws halen. En negatieve dingen zijn nieuwswaardig omdat ze de uitzondering vormen.

Daarbij wordt er aan nieuws onwijs veel geld verdiend. Dat is niet erg, maar het is belangrijk om te beseffen dat nieuws gewoon een product is. Een vorm van entertainment, in veel gevallen. En deze marktwerking heeft de neiging om nuance uit de markt te drukken. Ook al is de realiteit altijd eindeloos complex en genuanceerd.

Mensen klikken niet op genuanceerde headlines. Complexiteit gaat niet viraal op Facebook.

Dus wat je in het slechtste geval ziet langskomen is de meest uitzonderlijke, meest extreme, minst genuanceerde berichtgeving die ver verwijderd is van de realiteit.

En dat is gewoon spuitpoep. Het brengt je niet op de hoogte van de staat van de realiteit. Het brengt je in de war. En aan nog meer verwarring hebben we geen behoefte.

2. Wees niet bang om dingen te missen

Zoals ik al zei: bijna alles wat er gebeurt haalt het journaal niet. Logisch, en ook bevrijdend. Want dat betekent dat je bijna alles mist, zélfs als je elke dag het journaal kijkt.

Bijna niets in het nieuws heeft direct impact op je dagelijks leven. En de grote gebeurtenissen waar je liever wél van weet krijg je tóch wel mee. Mensen praten erover, je vangt het in het voorbijgaan op, je ziet een voorpagina van een krant, etc.

Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld niet super relevant om te weten waar er wel of geen aanslagen hebben plaatsgevonden.

  • Ik heb er geen controle op.
  • Ik wil mijn leven er niet door laten beïnvloeden.
  • Ik wil terroristen niet geven waar ze om vragen: aandacht, hysterie, angst en een toename van haat.
  • Ik wil mijn vertrouwen, compassie en liefde laten toenemen. Niet laten verminderen.
  • Ik wil me niet bang laten maken voor een bepaalde bevolkingsgroep of geloofsovertuiging.
  • Ik wil me niet laten meeslepen in de hypes die volgen na elke aanslag.
  • Ik hoef niet te weten wat iedereens mening is.
  • Ik wil niet bang zijn voor wat de toekomst zal brengen.
  • Ik wil me richten op wat in mijn ogen de oplossing van dit probleem is: aan mezelf werken om compassie de ruimte te geven.

Dus ja. De beste reactie blijft in mijn ogen compassie – niet agressie of angst.

Hoe dan ook – vraag jezelf eens af: wat voegt het toe om het te weten? Wat voegt die ‘breaking news’ notificatie toe aan je dag, behalve onrust? Hoe helpt het nieuws jou om je leven, je omgeving en de wereld een betere en liefdevollere plek te maken?

3. Maak er een experiment van

Je hoeft niet permanent te breken met je nieuwsinfuus. Je kunt er een tijdelijk experiment van maken, en dan bekijken wat het met je doet.

Daag jezelf uit om één of twee weken geen nieuws te consumeren. Merk op hoe je je voelt, wat het met je doet.

  • Mis je het nieuws?
  • Voel je je rustig of onrustig?
  • Hoe voelt het om dingen gemist te hebben?
  • Wat doet het met je humeur?
  • Wat doet het met je productiviteit?
  • Wat doet het met je stressniveau?
  • Wat doet het voor je vermogen om in het moment te leven?

Als je experiment voorbij is kun je de balans opmaken. Hoeveel nieuws breng je terug in je leven?

Zelf heb ik bijvoorbeeld besloten om wél op bijna dagelijkse basis tech- en wetenschapsnieuws te blijven volgen. Af en toe check ik de algemene headlines of lees ik een krant in een koffiezaakje. Daarnaast volg ik gewoon mijn nieuwsgierigheid. Soms wil ik meer weten van een gebeurtenis omdat het me fascineert, en dan duik ik er helemaal in.

4. Verwijder nieuws-apps van je telefoon

Super simpel en onwijs effectief. Zonder nieuws apps ben je minder snel geneigd om even het nieuws te checken op het toilet. En je ontvangt minder popups met ‘breaking news’ over het overlijden van een sporter waar je nooit van hebt gehoord.

Je kunt de apps altijd weer installeren als blijkt dat je ze mist. Zelf merk ik dat ik me zonder deze apps soms verveel. En dat zie ik als iets positiefs. Ik vind het best een interessante uitdaging om soms m’n brein even met rust te laten.

5. Verwijder nieuwsbronnen van social media

Een groeiende groep mensen gebruikt social media (en met name Facebook) als hun primaire nieuwsvoorziening. Dat dit problemen met zich mee kan brengen is duidelijk geworden door het nepnieuwsschandaal tijden de Amerikaanse verkiezingen een paar jaar geleden.

Facebook heeft er baat bij om je meer te laten zien waar je van houdt. Waardoor je in een bubbel terecht komt. De nieuwsvoorziening mag dan lekker modern zijn, de kwaliteit van de selectie is doorgaans lager (en veel eenzijdiger) dan die van traditionele media. Waar er moeite word gedaan om een gebalanceerd beeld te schetsen.

Wat doe je hiertegen? Je kunt nieuwsbronnen ontvolgen, of simpelweg de Facebook app van je telefoon verwijderen. Je hoeft niet je account te verwijderen om resultaat te behalen. Verwijder gewoon de app om te breken met je gewoonte, en kijk wat het voor je doet.

6. Volg je nieuwsgierigheid

Minder nieuws volgen betekent niet dat je actualiteit verwerpt. Als een nieuwsitem je aandacht grijpt, volg dan je nieuwsgierigheid. Ik heb gemerkt dat mijn nieuwsgierigheid me langs interessante kennis en inzichten leidt.

In bepaalde gevallen besluit ik me juist verder te verdiepen in het onderwerp, door er kranten bij te pakken en de achtergronden te lezen. En soms lees ik zelfs een boek over zo’n onderwerp, om er dieper in te duiken.

Ik ben met Billy expres in november 2016 naar de VS gegaan omdat ik het tof vond om de verkiezingen van dichtbij mee te maken. In die periode heb ik vrij veel nieuws gevolgd, omdat ik het onwijs interessant vond om alle aspecten van de verkiezingen mee te krijgen.

Nieuws is niet slecht. Het is wat het is. Je kunt nieuws gebruiken om de wereld om je heen beter te begrijpen binnen een grotere context. Het is vooral de kunst om je niet te laten gebruiken door de bedrijven achter het nieuws, om er niet verslaafd aan te zijn. En je niet te laten meeslepen door volkswijsheden als ‘je moet altijd op de hoogte zijn’.

Je moet helemaal niks. En al zeker niet op de hoogte zijn van alles, als je merkt dat het je levenskwaliteit verlaagt.

7. Maak er een punt van om open te blijven

Ik denk dat het slim is om altijd sceptisch te blijven als het op nieuws aankomt. Niet omdat journalisten liegen – de meeste journalisten verstaan hun vak goed. Maar omdat het hele verhaal altijd genuanceerder is dan het nieuwsbericht van vandaag.

De onrust in het midden-oosten heeft een caleidoscoop aan oorzaken die decennia zo niet eeuwen teruggaan. De ‘achterstand’ van Afrika (die razendsnel wordt opgelost) heeft diepe wortels in het Europese kolonialisme, maar ook in klimaat, politiek en cultuur. De opkomst van China is ’s werelds grootste zegen of een enorm probleem, afhankelijk van wat je invalshoek is.

Het punt is: realiteit is altijd subjectief en eindeloos veel complexer dan de krant van vandaag je doet beseffen. En hoe beter je je best doet om open te blijven voor een andere visie, des te vrijer je bent.

Eén ding dat je kunt doen met je vrijgekomen tijd is lezen over het grotere plaatje, als het je interesse heeft. Economie, politiek, geschiedenis. De rol van religie, cultuur en ecologie op onze samenleving. De invloed van ons economische model op ons denken. De diversiteit van de menselijke ervaring op deze planeet.

Maak jezelf vrij van de hype. Je kunt de weetjes van vandaag vervangen door begrip, verwondering en compassie. Voor een inzicht in waarom dingen zijn zoals ze zijn. En begrijpen wat het nieuws van vandaag betekent in dit grotere geheel.

Of simpelweg werken aan minder oordelen, en begrijpen dat je nooit het hele verhaal kent.

Minder angst – meer mindfulness

Als je je minder bang en negatief laat maken door het dagelijkse nieuws komt er veel energie vrij. Je wordt vrijer om je eigen leven simpelweg te ervaren. Om meer in het moment te zijn en jezelf te ontwikkelen.

En hierdoor ontwikkel je je vermogen om je bijdrage aan de wereld te vergroten. Hoe meer rust, mindfulness en liefde je ontwikkelt, des te meer je de wereld te bieden hebt.

Want in een wereld vol agressie en angst, is het toevoegen van nóg meer gevoelens van woede en machteloosheid nauwelijks wenselijk te noemen – toch? :)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test