Artikel opslaan

Realiseer je dat ontspanning essentieel is

Als je nu denkt: “Ontspannen? Daar heb ik helemaal geen tijd voor.” Lees dan vooral even verder. Naast ademhalen, eten, drinken, onderdak en sociaal contact, is tot rust komen namelijk een basisbehoefte.

Als je onvoldoende rust neemt en altijd maar ‘aan’ staat, dan krijgen je lichaam en geest geen tijd om te herstellen van de dagelijkse stress.

Dit zorgt voor serieuze lichamelijke en psychische klachten die uiteindelijk kunnen leiden tot overspannenheid of een burn-out. En we weten het allemaal: daar uit komen kost veel meer moeite dan tijd maken voor de tips in dit artikel.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Reset jezelf

Heb je wel eens met een helpdesk gebeld omdat je internet, laptop, tv of ander apparaat niet meer werkte? Vaak is het eerste wat ze zeggen: “Heeft u al geprobeerd om de stekker eruit te halen?”

Even resetten is niet alleen goed voor apparaten die overbelast zijn. Ook jij kunt er je voordeel mee doen. Haal een paar minuten de virtuele stekker uit het stopcontact en je zult zien dat je daarna een stuk beter functioneert.

Maar hoe doe je dat, jezelf resetten en tot rust komen? Eigenlijk is het heel simpel. Doe even helemaal niets. Een paar voorbeelden:

  • Staar uit het raam en haal een paar keer diep adem.
  • Ga in bad liggen en neem niet je telefoon, een boek of tijdschrift mee.
  • Leg een kleedje in het gras en kijk naar de wolken die voorbij drijven.
  • Pak een kleurboek en ga gedachteloos kleuren.
  • Scan in gedachten je hele lichaam en ontspan bewust al je spieren.
  • Eet je lunch met volle aandacht, proef elke hap en laat je niet afleiden.

Dit hoef je echt geen uren vol te houden. Een paar minuten is vaak al genoeg om je lichaam en geest te resetten.

2. Schrijf op wat je bezighoudt

Merk je dat je je nog steeds onrustig, gestrest of overweldigd voelt? Of heb je behoefte aan een andere methode? Pak dan pen en papier en schrijf alles op wat je bezighoudt.

Spreek met jezelf af dat je tien minuten de tijd neemt om je hoofd leeg te maken en alles op papier te zetten. Probeer niet netjes of foutloos te schrijven en veroordeel jezelf niet. Gooi gewoon alles eruit wat je dwarszit.

Van een te hoge werkdruk tot ruzie met je moeder – of van het schrijven van je scriptie tot zorgen over je gezondheid.

Staat alles op papier? Mooi, dan mag je het nu loslaten. Nu denk je misschien ‘dat lost toch niets op?’ Dat klopt voor een deel. Maar je eerste doel is tot rust komen, niet al je problemen oplossen.

Bovendien zul je zien dat veel dingen waar je je nu druk over maakt, zich uiteindelijk vanzelf oplossen. De rest kun je aanpakken als de mist in je hoofd is opgetrokken en de rust in je lichaam is teruggekeerd.

3. Ga naar buiten en zet je zintuigen aan het werk

We hebben het al eerder gezegd: bewegen in de buitenlucht doet wonderen bij het verminderen van stress en als je snel tot rust wilt komen. Dus trek je wandelschoenen of skates aan of pak de fiets en ga naar buiten!

Het werkt het beste als je een groene of natuurlijke omgeving opzoekt. Denk aan een park, een bos, de duinen of ergens langs de waterkant. De natuur heeft namelijk een rustgevend effect.

Neem je omgeving bewust in je op en zet al je zintuigen aan het werk. Voel de wind op je huid, ruik het gras, zie de felgekleurde bloemen en hoor de vogels.

Het gaat nu even niet om je prestaties. Het doet er niet toe hoe snel je gaat of welke afstand je aflegt. Het gaat om het moment. Het plezier van in beweging zijn en het ervaren van je omgeving zonder er verder bij na te denken.

Je zult zien dat je je daarna letterlijk en figuurlijk een stuk frisser voelt. Door de beweging stroomt er meer bloed en zuurstof door je lichaam en je geest heeft zich even op iets anders kunnen concentreren dan piekergedachten en to-do-lijstjes.

4. Maak plezier en lach meer

Onderschat tot slot de waarde van lol en plezier in je leven niet. In drukke periodes lijkt het plotseling onzinnig om de slappe lach te krijgen om een verspreking of om te dansen op je favoriete nummer.

Toch zijn dit de dingen die stress, depressieve gevoelens en zelfs ziekte en ouderdom op afstand houden. Het is echt waar: mensen die veel plezier hebben en vaak lachen zijn gelukkiger, gezonder en leven meestal langer.

Bovendien is het een uitstekend manier om snel tot rust te komen. Zo verlaag je tijdens een lachbui de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam. Tegelijkertijd komen er positieve stofjes vrij die zorgen voor ontspanning, een opgewekt gevoel, een lagere bloeddruk, een pijnstillend effect én een betere weerstand.

Wist je bijvoorbeeld dat de CliniClowns er niet alleen zijn als afleiding, maar dat ze ook echt bijdragen aan een sneller en beter herstel van de jonge patiëntjes? Allemaal dankzij de kracht van plezier.

Dus leef je uit, doe eens gek, bel die ene vriend die je altijd aan het lachen maakt of kijk een flauwe comedy.

Stress stap voor stap verminderen

Stress verminderen in 5 stappen Bundel

Stress zuigt de blijdschap uit je dag. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om snel minder stress te ervaren.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je het voor elkaar krijgt. We werken aan 5 stappen om stress snel en effectief te verminderen.

Zodat de blijdschap weer fijn terug kan stromen in je dag. ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test