Artikel opslaan

Jij bent niet je ego

Je ego is de stem in je hoofd die de hele dag tegen je praat. Het is dat deel in jou dat zoekt naar goedkeuring, naar bevestiging en er steeds maar meer van wil.

Deze stem in je hoofd is echter niet wie jij bent, het is slechts het deel van jouw brein dat een beeld probeert te vormen over wie jij bent. En dit beeld is sterk vereenvoudigd. Jij bent namelijk meer dan een ego, en je kunt leren om je ego in bedwang te houden zodat je dichter bij jezelf kunt blijven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Niemand kan jou kleineren of voor gek zetten

Je ego kan gekrenkt worden. Jij niet. Wanneer iemand je beledigt dan komt je ego in beweging. Je ego laat je direct weten dat deze boodschap haaks staat op het beeld dat je van jezelf hebt, dat het een slechte opmerking is en dat je je om deze reden erg slecht moet voelen.

Als je geen ego zou hebben, dan zou je de ‘belediging’ opvatten als een reeks woorden die worden uitgesproken door een persoon. Een persoon waarvoor je liefde en compassie voelt, waarmee je je verbonden voelt ongeacht wat hij of zij zegt of doet. Je hecht er geen waardeoordeel aan. Alles is wat het is, en alles is goed zoals het is.

Je zou de situatie niet bestempelen als goed of slecht. Je zou dan namelijk geen ego hebben die er een label op kan plakken. In essentie kan niemand je kleineren. Mensen kunnen alleen je ego kleineren, meer niet.

Je bent perfect zoals je bent

Het stemmetje in je hoofd maakt je van alles wijs. Het vertelt je keer op keer dat je niet goed genoeg bent, dat je faalt, dat andere mensen niet goed genoeg zijn en ga zo maar door. Je ego maakt zich druk over van alles en nog wat: status, prestaties, winnen, gelijk krijgen, populariteit, angstig en onzeker zijn. Het vormt vaak een obstakel voor je persoonlijke ontwikkeling. Je ego maakt zich druk om zaken die je eigenlijk los zou willen laten.

Het is voor je ego moeilijk om stil te zijn, om zich naar de achtergrond te verplaatsen, om te stoppen met die constante drang naar meer. En toch is dat precies wat je zou willen. Want achter al die gedachten, achter die opdringerige stem schuilt jouw echte persoonlijkheid. Daar vind je jouw authentieke karakter, je pure persoonlijkheid.

Zodra je je ego in bedwang kunt houden zul je eindelijk inzien dat je prima bent zoals je bent. Dat je wel degelijk goed genoeg bent. En dat de vraag óf je goed genoeg bent eigenlijk helemaal niet relevant is. Je ziet dat het leven een aaneenschakeling van momenten is, van gebeurtenissen, die op zichzelf geen betekenis hebben. Je ziet in dat je helemaal niet zo bang hoeft te zijn, dat je je helemaal niet zo druk hoeft te maken en dat alles mag zijn zoals het is.

Maak je ego kleiner, in plaats van groter

Dat klinkt natuurlijk allemaal mooi en dat is het ook. Het temmen van je ego is een levenslange bezigheid. Soms lukt het, soms niet. Soms ben je in een staat van acceptatie, liefde en compassie. Soms sta je op je strepen en wil je persé je gelijk halen, om later te beseffen dat je ego er weer tussen is gekomen.

Door regelmatig te mediteren kun je je ego kleiner maken. Maar dat is niet eens het belangrijkste. De belangrijkste stap naar het verkleinen van je ego is hem simpelweg te herkennen. Door in te zien dat jij en je gedachten niet één zijn, dat er een soort grotere persoonlijkheid is waarbinnen zich een kleinere, meer oppervlakkige persoonlijkheid bevindt, kun je je ego stap voor stap kleiner maken.

Een klein ego is fijn. Voor jezelf en voor de mensen om je heen. Je leven wordt makkelijker, je blijft dichter bij jezelf en je ervaart minder problemen. Niet omdat je een beter mens wordt, maar vooral omdat je dichter bij de realiteit leeft. Dichter bij je authentieke persoonlijkheid.

Meer tips om dicht bij jezelf te leven

Wil je leren hoe je je ego los kunt laten en zo dichter bij jezelf kunt leven? Lees dan het onderstaande boek en ontdek hoe je jezelf bevrijd van je ego.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test