Artikel opslaan

“Child it’s time to break the shell
Life’s gonna hurt but it’s meant to be felt
You cannot touch the sky from inside yourself
You cannot fly until you break the shell”

Break The Shell (Spotify) – India.Arie

Kippenvel langs de gracht

Ik luister graag naar India.Arie. Niet vanwege dat vreemde puntje in haar naam, maar vooral vanwege haar prachtige teksten. Haar nummers zitten vaak vol met wijsheden, en zo nu en dan bezorgen ze me kippenvel.

Laatst beluisterde ik haar nieuwste album terwijl ik een rondje liep met Snuffel. Langs de rand van de gracht, wachtend tot mevrouw eindelijk klaar was met het besnuffelen van een nietszeggend stukje onkruid, kreeg ik kippenvel.

Het kwam door het bovenstaande refrein. Over dat het leven doet soms pijn doet. En dat het prima is dat je die pijn voelt. Dat het de bedoeling is.

Kijk, mijn werk met soChicken draait om het leven leuker en mooier maken. En er zijn talloze dingen die je kunt doen om gelukkiger te worden. Als je die dingen doet, dan wordt je leven leuker. Als je die dingen niet doet, dan maak je je leven onnodig zwaar. Zo zie ik het.

Maar soms is het doen van de juiste dingen niet voldoende. Soms gooit het leven gebeurtenissen op je pad die je van je stuk brengen. Die je benen onder je vandaan trappen. Tegenslagen, problemen, moeilijkheden. Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Hoe goed we ook ons best doen om zoveel mogelijk vervelende gebeurtenissen te voorkomen. Tegenslagen zijn onderdeel van het leven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Zoeken naar het goud

Dingen gaan mis. Of: dingen gebeuren, en bepaalde dingen beschouwen we als bijzonder onwenselijk. Zoals het verliezen van een geliefde, het verliezen van je gezondheid, je huis, je baan. Die dingen doen pijn.

En pijn is iets wat we liever niet ervaren. En daarom geven dit soort tegenslagen ons het gevoel dat ze niet mogen gebeuren. Dat de pijn er niet mag zijn.

En dat is in dit geval precies de reden dat ik kippenvel kreeg. Pijn mag er wel zijn. Pijn moet er zijn. Het moet er zijn om te groeien, om het gevoel te hebben dat je leeft. Nee, je wilt het niet opzoeken. En nee, het is zeker niet altijd wenselijk. Maar pijn is een belangrijk onderdeel van ons leven.

Pijn is een signaal dat er iets mis is. En naar aanleiding van dit signaal kunnen we stappen zetten om de situatie goed te maken als dat mogelijk is. Of om de situatie te leren accepteren zodat we verder kunnen.

Uit je schulp kruipen

Als je te bang bent voor pijn, dan kruip je in je schulp. Uit angst om gekwetst te worden, besluit je simpelweg om niet helemaal deel te nemen aan het leven. Als je niet te veel liefhebt, zul je minder gekwetst worden. Als je niet je dromen najaagt, zul je minder vaak falen. Als je in je veilige omgeving blijft zul je weinig enge nieuwe dingen meemaken.

Dat lijkt veilig. Dat lijkt slim. Maar in werkelijkheid loop je weg voor het leven. Want alleen als je jezelf kwetsbaar maakt kun je echt met volle teugen genieten van iedere dag. Alleen dan kun je liefhebben met je hele hart, met passie je dromen najagen en de wereld verkennen.

En ja. Zo’n leven vergroot ook de kans dat je pijn zult ervaren, dat je gekwetst wordt. En ik denk dat dat het waard is. Want leven in je veilige schulp is een leven met weinig passie en liefde. Het is een leven gebaseerd op angst, en dat is ook geen recept voor levenslang geluk.

”So much disappointment to finally understand
That there is no such thing as perfect
Were all simply doing the best that we can
And we have a choice to live or truly be alive”

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test