Dit is een gastartikel van Ilse van Hout. Ilse is 31 jaar, getrouwd en moeder van vier dochters en 1 zoon tussen de 6 en 1,5 jaar oud. Daarnaast werkt ze fulltime in de jeugdhulpverlening. In dit artikel deelt ze haar ervaring met het grootbrengen van vijf kids.

Het perfecte gezinsleven bestaat niet

Ik lees veel tijdschriften over kinderen, baby’s en jonge ouders. Jaloers werd ik ervan, van die rozengeur en maneschijn verhalen waarin ouders vertellen de hele dag ‘alleen maar te genieten’ van hun kinderen en ‘maanden op een roze wolk zweven’. Dit alles rijk geïllustreerde met professionele foto’s van super gestylede, immer lachende baby’s, kinderen en ouders.

Waar is het bij mij mis gegaan?

Steeds vaker vroeg ik voorzichtig bij andere jonge ouders om mij heen hoe het met hun roze wolk zat. Maar gelukkig, ik kreeg erkenning. Heel veel erkenning zelfs. De ene ouder zat er nog meer doorheen dan de andere ouder.

Wat mij nog het meest verbaasde was regelmatig de vraag die aan mij gesteld werd; ‘Hoe doe jij dat nou? Jullie zijn altijd zo rustig en relaxed met die vijf kinderen van jullie! En je werkt er ook nog bij!’

Tja, welke ouder werkt er tegenwoordig niet? Maar ik ging eens bij mezelf te raden wat nou de ‘geheimen’ van ons gezin zijn. Alhoewel wij verre van perfect zijn, onze kinderen ons soms tot wanhoop drijven en ons huis regelmatig ontploft lijkt, krijgen we zelfs met vijf kinderen alles goed georganiseerd waardoor we optimaal proberen te genieten. Hieronder geef ik mijn beste tips. Ze werken voor mij en mijn gezien, misschien werken ze ook voor jou..

1. Maak keuzes in je sociale leven

Zeker wanneer ouders hun eerste kind hebben gekregen zie ik vaak dat men hardnekkig probeert hun oude leventje vast te houden, maar dan met een kind erbij.

Uiteten met vrienden? Geen probleem, we zetten de kinderwagen wel achter ons tafeltje. Gaat goed totdat de baby wakker wordt en het op een krijsen zet en jij en je partner je geen raad meer weten. Snel alles opeten en wegwezen. Fijne, relaxte avond gehad? Nee. En ook nog veel te duur ook.

Met een kind erbij kun je niet meer overal bij zijn. Je leven is veranderd. Pas daar je levensstijl ook op aan. Waarom wil je overal bij zijn? Vinden jij en je kinderen het nou echt leuk om altijd maar op pad te zijn? Wij ervoeren dat vooral als veel stress en gedoe.

Maar je wilt je vrienden niet kwijt en niet moeilijk doen. Nodig je vrienden bij je thuis uit, ga lekker uitgebreid koken en samen eten terwijl de kinderen gewoon in hun eigen omgeving rustig spelen, of nog beter, slapen.

En regel voor de gelegenheden die je echt niet wilt missen een oppas. Jij een fijne avond met je partner en vrienden, en de kinderen thuis ‘feest’ met de oppas van 16.Zo ga je uitstapjes weer echt waarderen en als plezierig ervaren.

2. Plan je activiteiten

Verlang je met weemoed terug naar de tijd dat je wel zag tot hoe laat je op een feestje bleef plakken? Heb die verwachtingen nu niet meer. Zoals ik al schreef, je kunt niet meer overal bij zijn. Stel prioriteiten als het gaat om verjaardagen en andere ‘verplichtingen’.

Je hoeft echt niet overal met het hele gezin heen. Wij splitsen ons vaak op, dan gaat een van ons met een kind naar een verjaardag op een rustig moment en blijft de ander thuis bij de rest. Wanneer je vindt dat je er wel met zijn allen heen ‘moet’, kies dan voor het beste moment van de dag. Soms is dat ’s ochtends als de kinderen nog uitgerust en dus lief zijn. Hou het leuk voor iedereen en blijf dus niet te lang.

Bij andere feestjes is het weer heel praktisch om aan het eind van de middag te gaan, daar een broodje mee te eten en dan na het eten naar huis zodat ze kinderen toch gewoon op tijd naar bed kunnen. Ik heb nog nooit een positieve ervaring gehad met kinderen die later dan normaal naar bed gingen, hetzij de dag zelf, hetzij de dag(en!) erna.

Ik plan dit soort uitstapjes maximaal eens per weekend. Doordeweeks begin ik er sowieso niet meer aan, dan hebben wij genoeg aan ons werk en school plus nevenactiviteiten. Bedenk dat ook kinderen in het weekend uit willen rusten en niet altijd een volledig programma hoeven hebben. Eén activiteit is meer dan genoeg.

3. Overweeg om een huishoudhulp in te schakelen

Ieder gezin met kinderen (zeker met vijf kinderen) wordt gek van het huishouden. Nooit komt er een einde aan de boodschappen, stapels was, troep, stof enzovoort. Probeer hier zo efficiënt mogelijk mee om te gaan.

Het is niet haalbaar om 24/7 in een brandschoon huis te leven, verwacht dit dan ook niet van jezelf. Wij hebben ervoor gekozen om de stress van ons huishouden uit te besteden door wekelijks een schoonmaakster te laten komen. Zij maakt één ochtend per week ons hele huis schoon. Dat levert ons veel vrije tijd op.

Het klinkt misschien als een overbodige luxe. Natuurlijk kost het behoorlijk wat geld, ook wij moeten erg zuinig leven, maar dit geld besteden we graag voor meer rust en minder stress.

4. Maak het jezelf makkelijk

Zoals ik al eerder schreef, stel geen te hoge eisen aan je gezin. Het hoeft niet perfect te zijn. Ook al heeft je kind een vies shirt aan, dat maakt je geen slechte ouder.

Zijn de kinderen een dag niet te harden, bel dan gerust een afspraak af of zeg tegen onverwachte visite dat het niet uitkomt. Wring jezelf en je gezin niet in allerlei bochten omdat je anderen niet teleur wilt stellen.

Super leuk om taken als klassenouder, voetbaltrainer of overblijfmoeder op je te nemen, maar doe het alleen als je gezin het toelaat. Je prioriteiten dienen te liggen bij je gezin en je werk. Leg je niet te veel vast aan allerlei verplichtingen.

Het is ook fijn om zelf nog wekelijks te kunnen sporten bijvoorbeeld, en niet de notulen van de jaarvergadering van de zwemclub uit te hoeven typen. Die tijd komt wel weer. Ook al lijkt het soms of je jezelf er makkelijk vanaf maakt, dat is echt niet zo. Als jonge ouder heb je het zwaar genoeg. Je doet het echt goed!

Voel je ook vooral niet schuldig als je de televisie, computer of tablet inzet om even rustig te kunnen koken. Knippen, plakken en verven doen ze op school ook genoeg.

5. Houd het samen leuk en zorg goed voor jezelf

Eigenlijk is dit mijn allerbelangrijkste tip. Door het samen leuk te hebben en te houden blijft je energiepeil hoog. Als je geen energie en plezier hebt kun je het ook niet geven.

Regel af en toe een oppas om samen te gaan uit eten of naar de film te gaan. Dat is veel belangrijker dan op een verjaardag verschijnen. Zorg ervoor dat je nooit op het punt komt dat je van elkaar vervreemd, langs elkaar heen gaat leven en de kinderen je enige gemeenschappelijke deler worden.

Wij verkeren in de gelukzalige positie dat onze kinderen één keer per jaar een dag of 5 bij opa en oma mogen logeren zodat we samen even weg kunnen. Een minivakantie met zijn tweeën. Fijner bestaat niet. Om daarna weer helemaal opgeladen huiswaarts te keren. Natuurlijk missen we de kinderen dan ook, maar we weten dat ze het goed hebben.

Ook een dagje naar de sauna of een dagje naar een stad geven me het gevoel er even helemaal uit te zijn. Gun dat jezelf. Zonder schuldgevoel.

Je kinderen zijn veel zieliger wanneer je finaal leeggezogen en voortdurend chagrijnig bent. Vergeet niet, dat ook als je er niet altijd fysiek bent, je toch 24/7 hun papa of mama bent en dat je je daarmee in de meest mogelijke bevoorrechte positie begeeft!

Ben je op zoek naar meer positief opvoedadvies? Bekijk dan eens de onderstaande boeken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test