Artikel opslaan

“Het maakt niet uit wat je gisteren deed
Het gaat om dat wat je morgen pas weet
Zwerf’on (Spotify) – Acda en de Munnik

Doelen bereiken zonder je best te doen

Je wilt vooruit, maar je zit vast. Het lukt even niet. Je weet waar je naartoe wilt, maar de obstakels zijn te groot. Je zit vast en je komt niet vooruit richting je doel.

Frustrerend. Er zijn twee dingen die je kunt doen. De eerste is gebaseerd op ‘brute-force’. Je gaat harder werken, gooit er meer uren tegenaan, maakt betere plannen en duwt jezelf verder.

Deze aanpak kan werken, maar het kost je veel energie. Een tweede aanpak is iets minder praktisch, maar een stuk beter voor je psychische gezondheid: zwerven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Open staan voor nieuwe input

Precies, zwerven. Apart? Misschien, maar daarom niet minder effectief. En begrijp me niet verkeerd, ik raad je niet aan om te bedelen en uit prullenbakken te eten. Hoewel dat zeker kan bijdragen aan de ervaring. Doe vooral wat goed voelt.

Met zwerven bedoel ik heel simpel rondlopen zonder doel. In je eigen stad. In een nieuwe stad. In een ver land.

Rondlopen zonder doel, en simpelweg alle prikkels in je opnemen. Even ontspannen. Even niet aan je problemen denken.

Waarom? Omdat je onderbewuste nog steeds keihard aan het werk is om die obstakels richting je doel op te lossen. Maar deze oplossingen zijn lastig te vinden als je je steeds omringd met dezelfde prikkels (dezelfde omgevingen, mensen, muziek, eten etc.).

Door jezelf gewoon doelloos in een andere omgeving te gooien, krijg je nieuwe mogelijkheden om problemen op te lossen. Het is leuk, moeiteloos, en het werkt vaak erg goed.

Tips om lekker te zwerven

Onder de douche schieten je vaak de beste ideeën binnen. Oplossingen komen wanneer je even met iets anders bezig bent. Wanneer je ontspannen bent, in een andere omgeving waar je je goed voelt.

Zwerven is als een douche, maar dan vol met inspiratie. Vol met nieuwe mensen, geuren, mensen met geuren, geluiden, natuur, kunstwerken, winkels en andere bronnen van inspiratie.

 • Pak in wat je nodig hebt om een middag te zwerven. Wat eten, water, misschien een paraplu. Trek fijne schoenen aan.
 • Zwervers hebben geen smartphones. Leg thuis uit dat je onbereikbaar bent en ga de deur uit zonder.
 • Als je wilt zwerven met muziek, neem dan een ouderwetsche iPod mee. Of schakel je telefoon in vliegtuigmodus.
 • Kies een stad waar je de dag wilt zwerven. Dat kan je eigen stad zijn (er valt vaak nog zoveel te ontdekken), of een andere stad in de buurt.
 • Het is een goed plan om een stad te kiezen waar je weinig mensen kent. Het schiet niet op als je constant moet kletsen met bekenden.
 • Zwervers hebben geen auto. Je moet niet na hoeven denken over de parkeermeter, neem de trein.
 • Maak geen plan. Heb geen doel. Stap de trein uit, en ga lopen. Zonder Google Maps, zonder kaart. Gewoon op je gevoel.
 • Schiet interessante straatjes in, bezoek aparte winkels, drink koffie in leuke cafeetjes. Volg constant je gevoel. Waar wil je heen? Waar heb je zin in?
 • Probeer zoveel mogelijk in het moment te zijn. Neem de omgeving in je op. De geluiden, geuren, de gebouwen en de mensen. Ga ook eens rustig zitten op een bankje om de boel rustig te observeren.
 • Heb geen verwachtingen van jezelf. Geen voornemens. Volg steeds je gevoel op dat moment.
 • Ga terug naar huis als je er klaar mee bent.

Dit vreemde uitstapje uit je dagelijkse omgeving helpt je om frisse inzichten te krijgen. Het helpt je ook met nieuwe ogen te kijken naar de wereld om je heen. Er valt nog zoveel te ontdekken, zelfs in je eigen stad!

Een middagje zwerven doet wonderen. Je lost problemen vaak sneller op door je onderbewuste het werk te laten doen. Zelf zwerf ik graag door Rotterdam of Delft als ik inspiratie nodig heb. Waar zwerf jij het liefst?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test