Artikel opslaan

Effectief werken om dromen te verwezenlijken

Bezig zijn kunnen we allemaal. De dingen die we op ons bord krijgen zo snel en elegant mogelijk afhandelen is productief. Je kunt echter de hele week super productief zijn, en helemaal niets bereiken.

Als je effectief werkt dan werk je aan de zaken die er echt toe doen, niet alleen aan de dingen die toevallig in je leven belanden. Combineer effectief werken met productief werken, en je verwezenlijkt je grootste dromen sneller dan je ooit voor mogelijk hield.

Het onderstaande stappenplan helpt je snel en eenvoudig effectiever te werken. Op deze manier ben je de komende week niet alleen actief, maar bereik je ook daadwerkelijk een doel van betekenis!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. In welke richting voel je je getrokken?

Bekijk je leven zoals het nu is van een afstandje, en vraag jezelf af: “Wat houdt me hier en wat trekt me hier weg?” Met andere woorden, tot welke dingen voel je je aangetrokken en welke zaken houden je tegen deze dingen te verwezenlijken?

Door deze vraag voor jezelf te beantwoorden ontdek je twee belangrijke zaken. Je ontdekt wat je dromen, doelen en passies zijn en je vindt uit welke dingen je belemmeren deze dromen na te jagen.

Schrijf op wat de belangrijkste droom is die aan je trekt. Ja, dat mag een grote droom zijn. Dit is het doel waar je naartoe wilt werken de komende tijd.

2. Hoe zou je deze week een verschil kunnen maken?

Ga uit van je belangrijkste droom. Dat wat je het liefst verwezenlijkt zou zien in je leven. Vraag jezelf af, hoe zou ik deze droom de komende week een stap dichterbij kunnen brengen?

Welke stappen zou je kunnen ondernemen? Deel de droom op in subprojecten en bekijk kritisch welke van deze subprojecten je deze week zou kunnen voltooien.

Kies één subproject en schrijf deze op.

3. Wat kun je hier vandaag mee doen?

Ga uit van het subproject dat je hebt opgeschreven. Kijk ernaar en vraag jezelf af hoe je dit subproject kunt opdelen in dagdoelen. Bekijk hoeveel dagen je beschikbaar hebt deze week, en zorg dat je evenveel dagdoelen creëert vanuit je subproject.

Vind je de dagdoelen te groot en lijken ze onhaalbaar? Ga dan terug en maak je subprojecten kleiner. Maak een lijst met de verschillende dagdoelen. Deze dagdoelen moeten samen het subproject omvatten.

Kies een dagdoel dat je vandaag wilt afronden en schrijf het op je todo lijst voor de dag.

4. Welke stap kun je het komende uur zetten?

Bekijk het dagdoel voor vandaag en vraag jezelf af: “Wat is de volgende fysieke stap die ik kan zetten om dit dagdoel te verwezenlijken?” Dit kan van alles zijn. Denk in praktische en kleine stappen, zoals het plegen van een telefoontje, het verzenden van een mailtje, het lezen van een rapport of het schrijven van een hoofdstuk.

Breek je dagdoel op in verschillende kleine en praktische stappen. Maak een kinderlijk eenvoudige todo lijst voor jezelf. Zorg dat je steeds kleine taakjes kunt afvinken, die je stapje voor stapje dichter naar je dagdoel helpen.

Schrijf je praktische stappen op je todo lijst. Wees kritisch en vraag je bij iedere stap af of het echt praktisch en helder is geformuleerd zodat je er niet meer over na hoeft te denken. Alle stappen moeten samen het dagdoel omvatten.

Werk deze praktische todo lijst vandaag helemaal af en vink vervolgens je dagdoel af.

5. Werk richting je weekdoel

De volgende dag herhaal je stappen 3 en 4, net zo lang tot je het gekozen subproject uit stap 2 hebt voltooid. Heb je je subproject voltooid? Vink het af en kies een nieuw subproject. Vervolg daarna stappen 3 tot en met 5.

Herhaal dit net zo lang tot je je droom uit stap 1 kunt afvinken en begin opnieuw met een nieuwe droom.

Simpel, nietwaar? Ik weet wat je denkt: “In het echt is het nooit zo simpel als dit.” Dat klopt. Dit process is bedoeld om je een structuur te geven waarbinnen je kunt werken. Als je droomt van een eigen pretpark dan zullen de verschillende subdoelen, week- en dagdoelen er niet om liegen. Zolang je echter je focus vasthoudt, en stap voor stap blijft doorwerken, zal dat pretpark er komen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test