“Start by doing what’s necessary;
then do what’s possible;
and suddenly you are doing the impossible.”
Francis of Assisi
Werk is niet altijd leuk
Nee. En weet je wat? Dat hoeft ook niet. Vervelend werk zal er altijd zijn, daar doe je niets tegen. Wat je wél kunt doen is beter worden in omgaan met vervelende taken, zodat die taken waar je tegenaan hikt sneller uit je leven verdwijnen. Best fijn.
Dus laten we eens kijken wat je kunt doen als het je niet lukt om te beginnen met vervelend of moeilijk werk. Geen zorgen – die taken zijn afgerond voordat je het weet.
1. Maak de taak kleiner
Kijk – de Belastingaangifte doen is niemands favoriete bezigheid. En je bent niet de enige die het voor zich uitschuift. Het is een saaie taak die je vaak weinig oplevert en die je bovendien wordt opgelegd door de overheid.
Geen goed recept voor tomeloos enthousiasme.
Maar een Belastingaangifte doen is niet één taak. Het zijn eigenlijk een heleboel kleine taken. Zoals het opzoeken van je jaaroverzicht, het bij elkaar zoeken van papieren, wat zaken doorlezen, proberen in te loggen op je digiD, schelden, nieuw wachtwoord opvragen, succesvol inloggen op je digiD, wat getallen invullen, etc.
Dus – waar kun je mee beginnen? Je eerste taak is bijvoorbeeld het opzoeken van je jaaroverzicht. Mooi, dat kun je wel. Dat is niet zo vervelend. En wat wordt de volgende stap?
Door je taken klein te blijven maken kom je keer op keer tot deze conclusie: Oh, dit kan ik wel, dit is niet zo vervelend. En daarmee smelt de weerstand weg en ga je gewoon aan de slag. Fijn is dat.
2. Visualiseer hoe je de ellende te lijf gaat
Klein maken helpt. Daarnaast kun je deze simpele techniek gebruiken om de weerstand om te beginnen te verminderen.
Sluit je ogen, en visualiseer hoe je druk bezig bent met die vervelende taak. Zie hoe je lekker productief bent, en zie ook hoe je het met plezier doet. Voel de voldoening die vrijkomt wanneer deze taak van je lijstje is.
Door deze oefening te doen kan je brein alvast ‘wennen’ aan al die ‘ellende’ die het verwacht. En hierdoor ziet je brein dat die ellende eigenlijk wel meevalt. Dat het afronden van die taken zelfs leuk kan zijn – wie had dat gedacht!
Hierdoor vermindert de weerstand om aan de slag te gaan drastisch. Precies wat je nodig hebt.
3. Besef wat een taak uitvoeren echt is
Kijk – als je echt opziet tegen het uitvoeren van een taak, dan is het tijd om je perspectief te veranderen. Want wat gebeurt er nu echt als je een taak uitvoert? Eigenlijk heel weinig.
- Je tikt met je vingers op toetsen.
- Je toetst een nummer in je op je smartphone en je zegt woorden.
- Je pakt dingen in je hand en verplaatst ze.
- Je beweegt je lichaam van de ene naar de andere plek.
- Je gebruikt je brein om keuzes te maken.
- Je neemt tussendoor een slokje koffie (niet onbelangrijk).
Dit is wat er daadwerkelijk plaatsvindt: aanraking, zien, horen, voelen, ruiken, proeven, denken. De rest is drama in je hoofd. DRA-MA – daar zitten we niet op te wachten toch?
Dus? Dus een vervelend rapport schrijven is ellendig, totdat je inziet wat het daadwerkelijk is: bewegende vingers op een toetsenbord en het denken van gedachten.
Wat is er nu precies zo vervelend aan deze ervaring?
Je kunt lekker zitten op een stoel naast de kachel. Je hoeft niet te sjouwen. Je loopt geen gevaar. Je kunt er zelfs een leuk muziekje bij aanzetten. Er is koffie – what’s not to like?
Ja, het is misschien vermoeiend voor je brein. Maar goed – na afloop is wel die taak uit je leven. Dat is ook wat waard. En dagenlang piekeren over die vervelende taak kost óók een berg energie.
Dus gewoon gaan met die banaan, dat maakt je leven een stuk lichter.
4. Spreek een kleine beloning met jezelf af
De taak mag dan vervelend zijn – dat wil niet zeggen dat je je hele leven ellendig hoeft te maken. Wees een beetje lief voor jezelf. Als je vervelend werk uitvoert, mag je jezelf heus wel belonen met iets leuks.
Dat kan iets kleins zijn, zoals een bakkie halen als de taak is afgerond. Of iets groters, zoals eten bestellen bij je favoriete restaurant als je lijstje is afgewerkt. Of denk aan een uurtje gamen of een kwartiertje nutteloos swipen op social media – je hebt het verdiend.
Een kleine beloning kan je gemotiveerd houden tijdens het uitvoeren van die vervelende taak.
5. Zet een timer
Zelf zet ik constant timers. Ik werk bijvoorbeeld met een timer van 25 minuten, en dan neem ik 5 minuten pauze. En daarna doe ik het opnieuw (de Pomodoro techniek). Maar je kunt ook kortere timers zetten, zoals 10 of 7 minuten.
Het werkt heel simpel. Ik selecteer een taak (zoals het schrijven van een artikel), en ik zet de timer. Ik blijf aan deze taak werken totdat de timer afloopt.
Dat is alles. En dit heeft allerlei voordelen.
- Ook vervelende taken kan ik wel 25 minuten tolereren.
- De volgende pauze is nooit ver weg. Dus zelfs als de taak heel vervelend is, weet ik dat ik straks weer even pauze heb.
- Ik zie de timer aflopen, waardoor ik mijn best ga doen om de taak binnen die 25 minuten af te ronden.
- Door de focus die ontstaat werk ik snel door de vervelende taak heen.
- En doordat ik lekker doorwerk voelt het allemaal veel minder vervelend.
En dat is fijn. Want na een paar van deze rondes heb ik al veel bereikt en voel ik me super voldaan. Er is minder uitstelgedrag en meer werkplezier. Probeer het maar eens – timers werken als een tierelier.
6. Ga aan de slag en lach je rot
Uiteindelijk is het allemaal heel simpel: gewoon beginnen. Het maakt niet uit waar. Doe gewoon iets. Pak een kleine taak, zet een timer en ga het doen.
Dat werk moet toch gedaan worden. Dus dan kun je het net zo goed zo snel mogelijk uit je leven werken. Dan ben je er maar vanaf.
Werk gewoon een beetje zoals een honingbij. Een bij denkt niet na of ze het wel ‘leuk’ vindt om stuifmeel te verzamelen. Ze doet gewoon wat er gedaan moet worden. Als je de emoties er even tussenuit haalt, is het doodeenvoudig.
En het leuke is – hoe beter je hierin wordt, des te leuker je het gaat vinden. Want het voelt zalig om vervelend werk af te vinken. Want zodra je het af hebt ben je ineens helemaal vrij van dat knagende gevoel dat je nog al die nare dingen moet doen.
Doe het nu, en maak je zelf vrijer en blijer. Blijf even door oefenen, en voor je het weet ga je genieten van vervelend werk. Gewoon, omdat je merkt dat het eigenlijk maar gewoon een ervaring is in je leven. Niet goed, niet slecht – gewoon een ervaring.
Je lichaam beweegt, je brein denkt, wat moet gebeuren gebeurt – niets aan de hand. Je kunt dit. ✌🏻
Verdubbel je productiviteit
Verdubbel je productiviteit in kleine stappen. Stel een effectief doel, verminder afleiding, leer om gewoon te beginnen, ontwikkel focus en werk met een slimmere takenlijst die vóór je werkt.
In deze compacte cursus verhogen we samen je productiviteit door het simpel te houden. Geen ingewikkelde processen maar een aantal fundamentele technieken die echt werken. Zodat je effectief kunt werken richting je ideale leven.
Ben je klaar om je dromen waar te maken?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.
Reacties
Dank voor deze hulp. Je maakt het weer zo heerlijk simpel, daar ben ik blij mee!
Dit artikel komt precies op tijd! Ik zag er onwijs tegenop om verder te gaan met mijn scriptie vandaag, voornamelijk door hoe groot en vervelend ik het zelf maak, maar nu ga ik het gewoon weer proberen met een kleine stap! En zonder te labelen. Het is uiteindelijk ook maar gewoon een taak..
Dank je wel Jelle, het is fantastisch om iedere week je nieuwsbrief met tips en duidelijke uitleg te lezen, ik word er altijd vrolijk van!
Goede tips! Helaas werkt voor mij persoonlijk alleen de grap van de kleine stap niet… mijn hoofd denkt dan “jaja, dit ken ik, een klein taakje, maar daarna komt er weer 1, en nog 1… beter maar niet aan beginnen” :’-)
De pomodoro methode werkt zeer goed, doe ik vaak.
Wat ook helpt is de staircase.
Een hele lange stijle trap. Je zal dus maar een trede doen, want je bent niet lui, en ach een tweede hoger kan ook nog wel, en je bent vertrokken.voor je het beseft ben je boven.
Lieve groetjes Jelle
Mimi
Beste Jelle,
Hartelijk dank voor je positiviteit. Maandagochtend geeft dat altijd weer een goed gevoel bij mij. Ik ben heel blij met jou. Ik hoop dat je er nog lang mee doorgaat. Fijne dag toegewenst. Anke
Ik heb mezelf aangeleerd om vaak te pauzeren. Dat valt prima te doen. Heb de lijst van dingen die ik wil doen. Heb ik een paar dingen gedaan dan denkt mijn brein vanzelf: tijd voor pauze. En dat kan inderdaad iets simpels zijn als even koffie halen of even een spelletje flipperen. Ook een berichtje hier typen is een kleine pauze.
Ik kijk ook vaak op de klok, zo houd ik makkelijk bij of het alweer tijd voor pauze is. En de maag geeft het ook wel aan. Zoals nu, het is kwart voor 4, tijd voor een kopje koffie, dan nog even een eindspurt en dan wat leuks doen voor een half uurtje. Fijne dag allemaal. Annette
Zo, deze had ik echt even nodig, Jelle…. Dankjewel!
We maken het onszelf zo moeilijk door er allerlei emoties en labels aan te hangen. Jij weet het altijd weer zo goed te verwoorden dat het meteen kilo’s lichter en luchtiger aanvoelt. Fijn!
En nu verder met m’n laatste paar dingen die gewoon even moeten en daarna mezelf belonen met een fijne wandeling.
Fijne dag nog!
Mireille