“Just living is not enough…
one must have sunshine,
freedom, and a little flower.”

Hans Christian Andersen

Geleefd worden door je omgeving

Geleefd worden is niet leuk. Maar soms lijkt het alsof je er niets aan kunt veranderen. Je agenda is snel gevuld, je dagelijkse energie is snel besteed en je schaarse tijd is makkelijk verdeeld.

Je voelt je gevangen in een gouden kooi. Alles gaat goed. Je bent succesvol, je bent omringd door fijne mensen, je leven ‘loopt lekker’. En ondertussen heb je het idee dat jij er niets over te zeggen hebt. Dat je geleefd wordt en dat je er niets aan kunt veranderen.

Maar gelukkig kun je er wel iets aan veranderen. Dit is jouw leven. Je leeft het maar één keer. En als jij het niet op waarde schat dan komt de wereld het claimen. Zoals onkruid een verlaten huis overwoekert.

Het is belangrijk dat je een huis blijft onderhouden. En pas zodra jij besluit verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leven, jouw geluk, jouw vrijheid – zul je niet langer geleefd worden en kun je écht leven.

Hoe breng je verandering in de situatie? Hieronder vind je enkele eerste stappen die je deze week kunt zetten.

13 tips om niet langer geleefd te worden

Deze 13 tips helpen je minder geleefd te worden en meer te leven. Het zijn stuk voor stuk kleine stappen of stukjes inspiratie die je deze week nog kunt toepassen in je leven. Zodat je de opwaartse spiraal naar meer rust en vrijheid kunt opstarten.

 1. Iedere verplichting die je aangaat is er één. Ben jij zo’n enthousiaste projecten-starter? Wees je hiervan dan bewust: als je iemand iets toezegt dan zal die persoon iets van je verwachten. Zelfs als je er absoluut geen tijd voor hebt. Stop dus voorlopig met het aangaan van verplichtingen en schrap er zoveel als je kunt om je vrijheid terug te krijgen.
 2. Je maakt geen vrienden als je plotseling besluit om niet meer op te dagen op je afspraken. Niemand zal het je echter kwalijk nemen als je een afspraak verplaatst of annuleert. Een “Ik heb het simpelweg te druk om dit project de aandacht te geven die het verdient” doet wonderen.
 3. Het leven heeft een hekel aan vacuums – zoals lege ruimte in je agenda – en zal zijn best doen om de leegtes op te vullen. Geef hier niet aan toe. Leegte is cool – het geeft je ruimte voor jezelf, creativiteit en dat broodnodige gevoel van vrijheid. Hoe leger je agenda, des te meer vrijheid en flexibiliteit. Voel je niet schuldig. Geniet van de luxe!
 4. Maak je leven simpeler in plaats van ingewikkelder. Richt je op minder projecten, minder verplichtingen, minder mensen en minder taken. Op deze manier kun je meer kwaliteit en aandacht geven aan die paar dingen die het meest belangrijk voor je zijn.
 5. Als je niet weet wat je wilt bereiken dan is het makkelijk om ja te zeggen tegen alles wat leuk lijkt. Zorg dat je een focus hebt, alleen dan kun je het essentiële van het overbodige scheiden. Wat voor leven wil je leiden? Als je een simpeler en kalmer leven wilt, dan is het beter om nee te zeggen tegen het aanbod om penningmeester te worden van die stichting.
 6. Altijd druk rondrennen maakt je niet productief, effectief, aantrekkelijk of populair. Het maakt je vooral druk. Niets doen is het nieuwe druk zijn. Mensen die af en toe niets doen blijven makkelijker in balans dan druktemakers.
 7. Hang deze quote op je toilet: “It’s not the daily increase but daily decrease.” – Bruce Lee
 8. Als je niet kunt omgaan met een lege agenda, plan dan afspraken met jezelf in: “Doen waar ik zelf zin in heb”, “Doen wat ík belangrijk vind” etc. Inderdaad – een beetje truttig. Maar het voorkomt dat je meer inplant dan je wilt vanwege schuldgevoel. Nu kun je gewoon zeggen: “Sorry, die dag heb ik al een afspraak staan.” Of zoals The Grinch het zei: “Dinner with me, I can’t cancel that again!”
 9. Besef dat het niet vanzelfsprekend is dat andere mensen jouw tijd indelen. Het is jouw leven. Jij mag het invullen hoe je het wilt, en jij mag bepalen wie er wel of niet mogen beslissen over jouw tijd (bijvoorbeeld: m’n werkgever wel – tijdens werktijd – m’n schoonmoeder niet).
 10. Laat los wat mensen van je denken. Soms moet je keuzes maken die minder populair zijn, zoals nee zeggen tegen verjaardagen of andere sociale verplichtingen. Houd het bij jezelf. Leg uit dat je tijd voor jezelf nodig hebt, dat je liever één op één afspreekt of dat je simpelweg niet kunt.
 11. Laat mensen los die je niet blij maken. Soms houden we mensen in ons leven omdat we ze al zo lang kennen – ook al passen ze niet meer bij wie we nu zijn. Ze zuigen je energie en ze maken je minder gelukkig. Durf deze mensen langzaam los te laten. Dat voelt moeilijk, maar het is soms de enige manier om je leven in eigen hand te nemen.
 12. Je bezittingen nemen bezit van jou. Merk je hoe je weekenden op gaan aan onderhoud van het huis, de tuin, shoppen, schoonmaken en opruimen? Begin dan met minimaliseren. Als je leeft met minder meuk wordt je leven écht extra leuk.
 13. Doe dingen gewoon niet. Stroomlijn je leven en maak het eenvoudiger. Schrap terugkomende taken die je niet hoeft te doen. Een klein voorbeeld: ik had een bakje in de douche hangen dat snel vies werd en dus regelmatig schoongemaakt moest worden. Dit bakje heb ik vervangen door een rekje – nu wordt het veel minder snel vies en hoef ik dus minder te boenen. Yes.

De regie over jouw leven hoort in jouw handen. Als je het te druk vindt dan kun je gas terug nemen. Soms moet je misschien mensen teleurstellen, maar dat is wat mij betreft altijd minder erg dan jezelf vastzetten in een teleurstellend leven. Dus – wat wordt jouw volgende stap?

Meer tijd voor jezelf vinden

Meer tijd voor jezelf maken Bundel

Tijd voor jezelf vinden is uitdagend soms. Misschien omdat je een druk leven hebt, misschien omdat je je schuldig voelt of vindt dat je het niet verdient.

In deze Bundel bespreken we tactieken en ideeën die je kunt gebruiken om meer tijd voor jezelf te vinden - zelfs in een druk leven.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test