De heilige graal: een leven zonder lijden

We lijden allemaal. Pijn, verdriet, teleurstelling. Lijden hoort bij het leven. Althans, dat is wat we denken. Voornamelijk omdat dat is wat het leven ons heeft geleerd.

Maar wat normaal is en wat mogelijk is staat soms los van elkaar. Het is namelijk mogelijk om niet langer te lijden. Dat het vrijwel niemand lukt heeft te maken met het feit dat het moeilijk is om dit stadium te bereiken.

Laten we eens kijken hoe je jezelf in theorie kunt bevrijden van lijden.

Het verschil tussen pijn en lijden

We lijden als we pijn ervaren. Fysieke pijn, emotionele pijn, pijn die ontstaat uit herinneringen en trauma’s. Het lijden begint zodra de pijn begint, en het lijden stopt zodra de pijn stopt.

Hoewel we pijn en lijden heel makkelijk met elkaar verbinden, zijn het twee losse dingen. Je kunt namelijk pijn ervaren zónder de lijden. Er zijn om die redenen twee manieren om lijden uit ons leven te bannen:

  1. Pijn elimineren uit onze wereld;
  2. Pijn loskoppelen van lijden.

De eerste mogelijkheid is iets waar we met z’n allen hard aan moeten werken. De tweede mogelijkheid is een persoonlijk proces van bewustwording, acceptatie, liefde en aandacht voor het moment.

Pijn loskoppelen van lijden

Lijden uit je leven bannen vereist een belangrijk besef, namelijk: een gebeurtenis krijgt pas betekenis als jij die eraan toekent. Je lijdt pas als je ervoor kiest om het moment te ervaren als pijnlijk. Tot die tijd ervaar je simpelweg een gebeurtenis.

Lijden ontstaat niet door pijn. Lijden ontstaat door de overtuiging die we koesteren dat pijn slecht is. Dat zodra we pijn ervaren, er iets ergs gaande is.

Je kunt stoppen met lijden door die overtuiging los te laten, en het leven simpelweg te ervaren. Zonder oordeel. Moment na moment.

Ja, dat is moeilijk. Sterker nog, in bepaalde situaties voelt het als onmogelijk. Het vereist jarenlange oefening om lijden op deze manier volledig uit te bannen. Maar je kunt, met wat oefening, een heleboel ‘dagelijks lijden’ uit je leven verwijderen.

Hoe je dat doet? Steeds als je pijn ervaart herinner je jezelf eraan dat lijden een keuze is. Zie de gebeurtenis voor wat het is: een gebeurtenis.

Leven zonder te lijden is niet makkelijk. Maar het is mogelijk. Lijden is geen automatisch gevolg van bepaalde situaties. Jij bepaalt zelf hoe je reageert. Probeer de volgende keer dat je pijn ervaart de ervaring los te zien van jouw overtuiging. Ervaar pijn zonder de lijden. Voel wat er te voelen valt en hecht er geen oordeel aan. Hoe beter je hierin wordt, des te minder je zult hoeven lijden in je leven.

Meer lezen?

Wil je hier meer over leren? Laat je dan inspireren door zen. Zoals gezegd: het is niet eenvoudig, maar absoluut de moeite waard.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test