Artikel opslaan

“To understand is to
perceive patterns.”

Isaiah Berlin

1. Word je bewust van ongewenste patronen

Breinen zijn gek op herhaling. Want door dingen steeds hetzelfde aan te pakken bespaart je brein een hoop energie. Super efficiënt, maar als je brein een patroon heeft aangeleerd dat niet zo wenselijk is, zit je met de gebakken peren.

Zo’n patroon is namelijk niet zomaar doorbroken en vervangen door iets beters.

Maar de eerste stap is dat je je in ieder geval bewust wordt van je herhalende patroon. En dat vereist een beetje zelfkennis en openheid. Kun je zien hoe je keer op keer hetzelfde drama meemaakt, en hoe jij dit zelf veroorzaakt?

Ik heb bijvoorbeeld patroon van constant teveel hooi op m’n vork nemen. Of ongezond eten als ik me zielig of ellendig voel. En ik zie ook onwenselijke patronen bij vrienden en familieleden. In relaties, gezondheid of (een gebrek aan) zelfzorg.

Welke onwenselijke patronen doorloop jij regelmatig? Wat zijn de obstakels die keer op keer terugkeren in jouw leven? Kun je zien hoe jij de gemeenschappelijke factor bent in al die situaties? Vraag het eens aan goede vrienden: ”In welke valkuilen stap ik keer op keer volgens jou?” De kans is groot dat het antwoord nuttig en verfrissend is.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Selecteer één patroon dat je wilt doorbreken

Kijk, ik ben helemaal voor verandering. Maar je brein niet. Ja, wel het gedeelte waarmee je nu bewust nadenkt over hoe geweldig je je leven gaat maken. Maar niet met het gedeelte van je brein dat uiteindelijk verantwoordelijk is voor gewoontes en patronen.

Je patronen van binnenuit veranderen kost aandacht en energie – twee dingen waar je niet eindeloos veel van hebt. Dus is het belangrijk dat je strategisch denkt, en liefst één patroon probeert te doorbreken per keer.

Dus niet stoppen met roken, tien kilo afvallen, je eetpatroon omgooien, een nieuw handschrift aanleren, je relatie verbeteren én stoppen met nagelbijten.

Eén ding, het patroon dat op dit moment het meest belangrijk is voor jou. Wellicht de onwenselijke gewoonte die het meeste leed veroorzaakt bij jou of anderen – begin daar. De rest komt later.

3. Kies een nieuwe versie van jezelf

Ik ben jaren bezig geweest met minder vlees eten. En dat was allemaal prima, maar het was iedere keer opnieuw weer een discussie met mezelf. Dan wilde ik eigenlijk geen vlees eten, maar was er een heerlijk gerecht beschikbaar en at ik het tóch.

Dat veranderde toen ik mijn eerste keer terug kwam uit India. Ik had daar als experiment drie maanden vegetarisch gegeten, en dat beviel me zo goed dat ik in Nederland ook vega wilde eten.

En nu was het ineens heel eenvoudig om het vlees te laten staan. Waarom? Omdat ik mijn identiteit had aangepast. Het is een enorm verschil:

  • ”Ik neem geen vlees, want ik wil minder vlees eten.”
  • ”Ik ben vegetariër.”

De eerste situatie gaat over wat ik doe of niet doe. De tweede situatie gaat over mijn identiteit. Het is wie ik denk te zijn, waardoor mijn trots erbij wordt betrokken. Mijn ego wil niet in een identiteitscrisis belanden, dus ik eet gewoon geen vlees. Zonder moeite.

Denk eens na over de gewoontes en patronen die je probeert te doorbreken. Zie je jezelf als een roker die probeert te stoppen, of als niet-roker? Ben je iemand die opvliegerig is maar rustig probeert te blijven, of ben je een kalm persoon?

Kies een nieuwe identiteit. “Ik probeer minder suiker te eten” is iets anders dan “ik eet geen geraffineerde suiker”.

4. Verander in kleine, liefdevolle stappen

Twee stappen vooruit, één stap terug – dat is hoe persoonlijke groei werkt. En dat is prima. Groei gaat niet in een rechte lijn, en je zult af en toe terugvallen. Vooral als je moe bent, verdrietig, boos of overweldigd.

En dat is oké, het is wat het is. Veranderen kost tijd. En die tijd kun je nemen, want als het je lukt om die verandering door te voeren dan is het voor de rest van je leven. Als je een jaar nodig hebt om je suikerverslaving overboord te gooien, dan is dat maar zo. Je zult er vervolgens decennia van profiteren, dus wat geeft het dat je aanpassing een paar maanden uitloopt?

Zet kleine, liefdevolle stappen. Eén voor één, neem je tijd. Alles wat de moeite waard is kost moeite. En Rome is ook niet in één dag gebouwd. Geen idee wat dat hiermee te maken heeft, maar dat is wat mensen zeggen. 🤷🏼‍♂️

Tips om meer discipline aan te leren

Hoe meer discipline je hebt, des te moeitelozer je ongewenste patronen doorbreekt. Wil je weten hoe je stap voor stap meer discipline ontwikkelt?

Mijn online cursus helpt je meer discipline ontwikkelen in een paar weken tijd. Zodat je je dromen waar kunt maken en de beste versie van jezelf kunt worden.

Lees meer en ga direct aan de slag…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test