Artikel opslaan

Succesvol worden door te stoppen, vreemd.

Mensen die met iets stoppen worden vaak gezien als ‘losers’. “Als je eenmaal aan iets begint moet je het ook afmaken”, is het credo. Stoppen met een opleiding, onderneming, relatie, project of baan kan lastig en vervelend zijn. Je geeft immers openlijk toe aan je omgeving dat je ooit een verkeerde keuze hebt gemaakt. Toch kan juist het opgeven van bepaalde zaken in je leven je weg naar succes zijn!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Alles kost energie

Ieder project dat op dit moment loopt in jouw leven kost je energie. Het kost energie om deel te nemen aan organisaties, het kost energie om dagelijks naar je werk te gaan en het kost energie om de bruiloft van je zus te organiseren.

Alle verantwoordelijkheden die we op ons nemen verbruiken als het ware een stukje van onze focus. We hebben iedere dag slechts een beperkte hoeveelheid focus te verdelen. Als we deze focus moeten verspreiden over te veel zaken wordt hij automatisch minder scherp.

Hoe meer zaken er in je leven gaande zijn, des te minder sterk je focus is. En hoe minder sterk je focus is, des te zwakker je resultaten worden. Een sterke focus zorgt voor meer resultaat en dus uiteindelijk meer succes.

Stop, hammertime.

Door te stoppen met projecten die je zou kunnen beschouwen als ‘doodlopend’ kunt je enorm veel focus en energie vrijmaken voor de meer zinnige projecten. Het kan zijn dat je die opleiding nog steeds volgt terwijl je er in de toekomst eigenlijk helemaal niets mee wilt doen. Of misschien zit je nu al jaren in een baan die, als je heel eerlijk tegen jezelf bent, helemaal geen doorgroei mogelijkheden biedt.

Durven stoppen is een weg naar meer succes. Leer te stoppen met zaken die je niet verder helpen. Het vereist vaak wat lef, maar succesvolle mensen durven regelmatig te stoppen. Het is veel erger om dag in dag uit door te modderen op die doodlopende weg, alleen maar omdat het te veel ‘pijn’ zou doen om te stoppen.

Zodra je merkt dat iets niet meer werkt, of dat je klaar bent met datgene wat je aan het doen bent kun je overwegen te stoppen. Je kunt de ervaring die je hebt opgedaan meenemen en nu de energie vrijmaken voor nieuwe dingen.

Vind iets dat het waard is om te doen

Moet je dan telkens stoppen als het even moeilijk wordt? Nee. Je moet stoppen wanneer het moeilijk wordt zonder dat je een betere toekomst ziet liggen. Wanneer je bezig bent met zaken die je echt leuk vindt en die er echt toe doen moet je juist doorzetten.

Wanneer je bijvoorbeeld graag rechter wilt worden zul je merken dat dit niet eenvoudig is. Je zult het vroeg of laat moeilijk krijgen. Als jij echter écht heel graag wilt werken als rechter zul je deze moeilijkheden verslaan en doorzetten. Dit zijn de momenten om niet te stoppen, je moet als het ware door het dal heen kruipen om er uiteindelijk beter uit te komen.

Wanneer je bezig bent met iets dat je de moeite waard vindt zit je niet op een doodlopende weg, maar op een doorgaande weg. Op deze weg zul je wel obstakels aantreffen, maar omdat je in de verte de finish al ziet liggen ga je door. Hoe meer focus en energie je vrij hebt om op deze weg te richten, des te sneller zul je de finish bereiken.

Stop maar zet door

Maak je beperkte focus en energie los uit zaken die geen toekomstperspectief bieden. Vraag je af of je deze bezigheden de moeite waard vindt en of je een toekomst ziet op deze route. Zo niet, stop dan en verplaats je focus naar een route waarop je wel een goede toekomst ziet. Werk zo veel mogelijk aan zaken die je wel waardevol vindt. Zet door en vind succes.

Wil je meer lezen over de kunst van het stoppen? En wil je leren wanneer je moet stoppen en wanneer je juist moet blijven plakken? Lees dan ‘De Dip’ van Seth Godin, een klein en inspirerend boekje waar je frisse inzichten uit zult halen om je leven meer richting te geven.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test