Artikel opslaan

Pfff – wat een ellende

Werk is niet altijd leuk. En dat is een probleem. Want als er één ding is waar we naar op zoek zijn dan is het plezier.

We hebben geleerd dat dingen soms nu eenmaal niet leuk zijn. Dat je soms vervelende dingen moet doen om een goed leven op te bouwen. En het is waar. Soms moet je even doorbijten en gaan met die banaan.

Maar wat als dat niet lukt? Wat als je het gewoon niet voor elkaar krijgt om productief te zijn? Als je uitstelgedrag vertoont en je je waardeloos en gestrest voelt?

Simpel – dan maak je je werk leuker voor meer werkgeluk.

Maak van 2025 je beste jaar ooit! 🚀

Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Maak je werk leuker

Ja – maak het leuker! Of op zijn minst minder vervelend. Zorg ervoor dat je je werk met meer plezier doet, dan zul je ook minder uitstelgedrag vertonen.

Ik weet niet hoe het bij jou ging. Maar op de Havo stelde ik mijn huiswerk vrijwel altijd uit tot het laatste moment. Ik beschouwde huiswerk als een aanval op mijn persoonlijke vrijheid. Ik zag er tegenop en deed niets zolang ik maar kon.

En als ik dan met grote haast en tegenzin tóch begon te schrijven aan dat nare opstel kwam ik vaak tot een vreemde conclusie: ”dit is eigenlijk best leuk, waarom ben ik er niet eerder aan begonnen?”

Vervelend werk is niet altijd zo vervelend als het lijkt. Werk is neutraal. Het zijn je gedachten óver het werk die het vervelend maken.

En er is genoeg dat je kunt doen om je vervelende werk leuker te maken, zodat je niet eindeloos blijft uitstellen en je niet zo naar hoeft te voelen. Laten we eens kijken.

1. Beter plannen

Oké – ik weet wat je denkt. Als er één ding vervelender is dan vervelend werk doen, dan is het wel plannen!

Maar blijf bij me. Want ik kan het uitleggen.

Plannen helpt je om grip te krijgen op de vervelende taak. Vaak vinden we een taak vervelend omdat we het overzicht zijn verloren. Omdat we overweldigd zijn of omdat we de taak overschatten.

Door tijd te nemen om te plannen kun je hier uit loskomen. Je krijgt het overzicht terug, waardoor je het werk realistischer kunt inschatten.

Zelf stel ik soms taken uit die letterlijk maar vijf minuten kosten. Dat slaat nergens op. Ik stel uit omdat ik de taak te vaag vind. Maar één minuutje plannen lost dat probleem op.

Als het gaat om een lastige email beantwoorden, kan het helpen om even op papier te zetten wat ik wil bereiken. Zodat ik weet wat ik moet zeggen.

Maar ook met grotere taken kan een paar minuten plannen je loshalen. Stap weg van je scherm, pak een stuk papier en creëer meer overzicht.

Meer tips om beter te plannen:

2. Jezelf uitdagen

Een beetje uitdaging maakt je werk mogelijk leuker. Zelfs een saaie taak wordt interessant als je hem beter, sneller, efficiënter, verrassender of met meer aandacht probeert te doen.

Zet bijvoorbeeld een timer, en spreek met jezelf af dat je binnen een halfuur een bepaalde mijlpaal bereikt. Een lege mailbox, een minimaal aantal woorden, een aantal verzonden sollicitaties, etc.

Zelf werk ik vaak met korte sprints die mijn werk leuker maken, en ook efficiënter.

3. Maak er een spelletje van

Voortbordurend op bovenstaande tip kun je besluiten om een spelelement toe te voegen. Dit is ook een leuke manier om met andere verveelde collega’s meer plezier aan je werkdag toe te voegen.

Inspiratie voor spelregels:

  1. Voor iedere voltooide taak geef je jezelf credits.
  2. Een grote, belangrijke taak geeft je 10 credits.
  3. Een kleine taak zoals een beantwoord mailtje geeft je 1 credit.
  4. Het is je doel om op een dag 25 credits te verzamelen.

Ready, set, GO!

4. Beloon jezelf

Als credits je niet voldoende motiveren, wat dacht je van een meer tastbare beloning? Bijvoorbeeld:

  • Na het afronden van deze taak mag ik een kop koffie halen.
  • Als ik vandaag dit lijstje kan afronden dan mag ik naar de bios vanavond.
  • Als ik dit project heb afgerond dan mag ik een nachtje weg boeken.

Je kunt jezelf belonen op kleine en grote manieren. En het werkt het best als je het combineert. Kleine beloningen voor alledaagse taken, grote beloningen voor grote accomplishments.

Als het voor je werkt kun je er ook voor kiezen om jezelf de stuipen op het lijf te jagen door straffen in te stellen. Ik adviseer het niet, maar het kán werken. Bijvoorbeeld:

  • Als ik dit doel niet haal dan dien ik mezelf zaterdag aan als oppas van de buurtkids.
  • Als ik mijn mailbox niet wegwerk binnen een halfuur dan mag ik geen koffie halen.
  • Als dit project niet op tijd af is dan ga ik niet een weekendje weg dit jaar.

Het is wat intens, maar afhankelijk van je motivatie niveau kan het de enige manier zijn om in actie te komen.

5. Gebruik het als mindfulness oefening

Ja. Werk is gewoon een serie acties die je verricht. Als je het van moment tot moment bekijkt, kun je je afvragen of er eigenlijk wel vervelend werk bestaat.

Bijvoorbeeld – je ziet er tegenop om te verhuizen. Maar waarom?

  • Is het zo erg om spullen op te tillen en in een doos te zetten? Niet echt.
  • Is het erg om een doos op te tillen en te verplaatsen? Valt best mee.
  • Is het zo’n ramp om een paar woorden te zeggen tegen de juiste mensen zodat alles op rolletjes loopt? Hmmm, nee.

Is het hele project in je hoofd veel groter en ingewikkelder dan het in werkelijkheid is? Yep.

Laatst zat ik met enórme tegenzin eerder geschreven teksten te kopiëren van het ene systeem naar het andere. Ik had er oprecht een hekel aan. Maar waarom?

Voornamelijk omdat ik besefte dat het werk saai was, en dat ik nog niet eens op een derde was.

Toen realiseerde ik me dat het fysieke werk pijnloos was. Beetje kopiëren en plakken, meer niet. Maar dat het mijn gedachten waren die het bijna ondragelijk vervelend maakten.

Onzin. Wat een onzin.

Ik besloot het werk als een mindfulness oefening te gebruiken. Om mijn aandacht in het moment te halen, en simpelweg te genieten van de handeling.

Met al die gedachten uit de weg vloog ik moeiteloos door de taak heen. Logisch natuurlijk.

Maak jij je taak vervelender dan hij daadwerkelijk is? Is het echt zo erg om je lichaam te bewegen, op knopjes te drukken, gesprekjes te voeren of dingen te verplaatsen? Waarschijnlijk niet.

Meer mindfulness tips vind je hier.

Hoe word je productief als je uitstelgedrag hebt?

Goede vraag. En ik heb het goede antwoord. De bovenstaande tips zijn een begin, maar er is nog véél meer dat ik je wil leren.

Je kunt je uitstelgedrag verslaan en productief worden. In mijn online cursus laat ik je stap voor stap zien hoe je het voor elkaar krijgt.

En geen zorgen. De cursus is pijnloos, leuk en volledig ontworpen met de uitsteller in gedachten. Je bent er doorheen voordat je het door hebt. 😉

Lees meer over deze online cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test