Artikel opslaan

Doordeweeks het weekendgevoel

Leef je doordeweeks alleen maar toe naar het weekend? Dan heb ik goed nieuws voor je: het is tijd om je leven aan te pakken. Waarom dat goed nieuws is? Omdat het ontzettend leuk werk is, daarom.

Want weet je, een dag is gewoon een dag. De Aarde draait een rondje om haar as en legt haar dagelijkse 2.572 miljoen kilometer af op haar baan rond de zon.

De zon komt op en gaat onder. Dag, nacht. Dag, nacht. Elke dag – weekend of doordeweeks.

En op geen enkel moment is er ergens op Aarde iets of iemand anders dan een mens of een computer bezig met de vraag: welke dag is het eigenlijk?

De trekvogels trekken gewoon. De waterbuffels buffelen rustig verder. En de eenden in de sloot worden op zaterdag net zo enthousiast van constiperend witbrood als op een doordeweekse donderdag.

De oude Romeinen leefden met een 8-daagse week. Sommige middeleeuwse kalenders werkten zelfs met een 9-daagse week en de oude Egyptenaren en Chinezen zelfs met een 10-daagse week. Maar ook weken van 5, 6 en 13 dagen kwamen voor in verschillende culturen.

En een oude Balinese kalender gebruikte zelfs weken van 1 t/m 10 dagen in één jaar. Lekker inefficiënt.

De vraag is dus: waarom laten wij ons humeur afhangen van de naam van de dag die we nota bene zelf in het leven hebben geroepen?

Maak van 2025 je beste jaar ooit! 🚀

Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De economie natuurlijk

Ja – omdat we moeten werken. Omdat we de maatschappij nu eenmaal zo hebben ingericht dat we doordeweeks dingen moeten doen waar we geen zin in hebben, en in het weekend ‘vrij’ zijn van deze verplichtingen.

Dat begon al op de basisschool (waarbij woensdag een soort halve weekend dag was) en zette zich voort in de rest van ons leven.

Doordeweeks doe je stomme dingen, in het weekend doe je leuke dingen.

En als je het zo bekijkt is het logisch dat maandag wordt gezien als de stomste dag van de week, en de vrijdag-avond als het fijnste moment. In het eerste geval liggen er vijf ‘stomme dagen’ voor je, en in het tweede geval twee ‘leuke dagen’.

Nou – zelfs wilde dolfijnen, olifanten en chimpansees (de slimste dieren op Aarde) snappen hier niets van. Een dag is een dag. Klaar.

En ze hebben natuurlijk gelijk

Ja. En wat dat betreft kunnen we heel veel leren van die eenden in de sloot. Of van de hommels in je tuin, de duiven op je dak of de wormen onder de tegels die je er eens op een vrije zaterdag in hebt gelegd.

Elke dag is een lege pagina. Een unieke kans om je leven te leven. Om te ervaren wat er te ervaren valt. Om te leren, te groeien, te slagen en te falen. Te genieten, te lachen, te huilen, te struikelen en op te krabbelen. Doordeweeks of niet.

Elke dag begint zonder pretentie. Zonder oordeel. Zonder verwachting. Het is een nieuwe kans, een nieuw begin. Een verlegen ochtendzonnetje boven een ontwakende stad vol met mensen en dieren.

Mensen vol met verwachtingen, dromen, doelen, problemen, frustraties en hoop. En vogels, insecten en muizen – allemaal met een focus op het moment. Dieren die vandaag simpelweg doen wat ze vandaag doen.

Die niet – zoals de mensen – bezig zijn met het label van deze dag, maar met de dag zelf.

Maar dieren hoeven geen geld te verdienen. Dat klopt. En jij hoeft je niet minder goed te voelen omdat de dag ‘maandag’ of ’dinsdag’ genoemd wordt door je agenda’s, collega’s en apparaten.

Het enige dat jij hoeft te doen is je uitrekken, dankbaar zijn dat je er bent en vol overgave deze nieuwe dag gaan ervaren en zoveel mogelijk genieten van wat er op je pad komt.

Een beetje zoals een kat eigenlijk.

Zo ervaar je doordeweeks het weekend gevoel

Oké – lekker irritant allemaal. Want je kwam hier voor praktische tips. Niet voor filosofisch gedoe over dieren en Romeinse kalenders.

En daar ga je al. Want die verwachting zorgt ervoor dat je je nu gefrustreerd voelt. Net zoals de verwachting die je hebt bij de eerstvolgende maandag.

Maar goed. Ik begrijp je. En ik heb tips. En ik moet erbij vermelden dat ik weekenden en ‘doordeweeksen’ jaren geleden al in de ban heb gedaan. Ik neem vaak wel vrij in het weekend (omdat het praktisch is, zeker nu Jake naar school gaat). Maar ik zie een zaterdag niet als beter dan een maandag, of andersom.

Wat dat betreft ben ik net zo’n schattig pluizig hamstertje dat zichzelf zit te wassen. Of een scharrelend kippetje dat gezellig een stofbad neemt. Of – en dat is mijn favoriet – een zeemeeuw die zo aandoenlijk staat te trappelen in het gras om regenwormen naar boven te toveren.

Behalve dan dat ik een stuk minder schattig ben. Maar ik kan dan weer lekker typen.

Goed. De tips.

  • Beoefen mindfulness. Leer jezelf aan om vaker in het moment te leven. Dit kun je doen met kleine oefeningen. Zoals met volle aandacht iets eten, of met volle aandacht je werk verrichten. Of gewoon even luisteren naar wat je allemaal om je heen hoort. Hier vind je meer tips.
  • Maak je leven minder stom. Maak een lijstje met redenen waarom je een hekel hebt aan maandagen. Maak de lijst zo compleet mogelijk, en bekijk daarna of en hoe je deze zaken kunt oplossen. Misschien kun je kleine slimme dingen doen om je maandagen leuker te maken? Zoals iets leuks plannen in de avond, of je ochtenden makkelijker maken door je ontbijt alvast voor te bereiden.
  • Maak je doordeweekse leven leuker. Vaak stellen we leuke dingen uit tot die twee dagen in het weekend. Maar het weekend voelt vaak van zichzelf al leuk – dus hoef je het niet nog leuker te maken. Waarom ga je niet gewoon op dinsdag een film kijken met een vriendin en op maandag uitgebreid dineren?
  • Voel je elke dag dankbaar. Ook doordeweeks. Schrijf op waar je die dag dankbaar voor bent.
  • Besef dat een dag neutraal is. Ja, jij hebt dingen te doen. Maar dat wil niet zeggen dat de dag per definitie fijn of niet fijn is. Het is wat jij ervan maakt.
  • Werken betekent niet minder leuk. Je kunt je werk of opleiding gebruiken als een plek om jezelf te ontwikkelen, om mindful te zijn, om te genieten, te lachen, vrienden te maken of jezelf uit te dagen.
  • Zorg dat je werk beter bij je past. Als je werk veel meer voelt als spelen – als een verlengstuk van je interesses en talenten – dan kun je niet wachten tot je weer aan de slag kunt. Dan vergroot je je werkgeluk. Met kleine (en grote) aanpassingen in je werkleven kun je ervoor zorgen dat je werk meer bij je past. Waardoor je het met meer plezier uitvoert.
  • Als je de week echt met buikpijn begint, zoek dan hulp en onderneem stappen. Het is niet wenselijk dat je leeft van weekend naar weekend. Als je dat te lang doet werk je burn-out en/of depressie in de hand. Een dag kan best leuker zijn dan de andere, maar buikpijn krijgen van maandag is duidelijk teken dat er iets niet goed zit.
  • Gun jezelf fijne dingen. Ontwikkel bijvoorbeeld een fijne ochtendroutine voor jezelf. Waarin je dingen doet die je een fijn gevoel geven, zoals yoga, in je dagboek schrijven en mediteren. Zo begin je elke dag kalm en gelukkig. Ook doordeweekse dagen.
  • Zorg dat je je ergens op kunt verheugen. En dan bedoel ik niet alleen het einde van de werkweek, maar ook op een doordeweekse dag.
  • Geef jezelf leuke uitdagingen. Schrijf vanavond drie dingen op die je morgen wilt bereiken. En ga morgenochtend direct aan de slag met het belangrijkste item. Zo krijgen je dagen meer inhoud en ervaar je meer voldoening.
  • Zie elke dag als een nieuwe kans. Laat de dag over je heen komen. Leef met minder verwachtingen en meer bewustzijn. Een dinsdag is niet anders dan een zaterdag. Het enige dat anders is, is dat wat je doet. Maar dat wil niet zeggen dat de dag hierdoor minder leuk wordt.
  • Heb je onregelmatige werkdagen? Vervang ‘weekend’ en ‘zaterdag en zondag’ in dit artikel dan door jouw vrije dagen. De tips zijn nog steeds grotendeels van toepassing. Leef van dag tot dag met minder verwachtingen. En geniet ervan, ook als je niet vrij bent.

Je hebt maar één leven

Het punt is uiteindelijk simpel: je hebt maar één leven. Eén stroom van bewustzijn. En het ene moment is in essentie niet beter dan het andere moment.

Het is gewoon bewustzijn. Je bent er, en je beleeft iets. Ik begrijp dat je liever op de bank hangt dan werk verricht waar je geen zin in hebt. Maar dat verandert niets aan het feit dat het jouw verwachtingen zijn die de bank fijn maken en het werk naar.

Als je het leven meer over je heen laat komen wordt alles leuker, wonderlijker en neutraler op een goede manier. Je geniet gewoon van elke dag, in plaats van alleen die zaterdag en zondag.

Want weet je – het is gewoon zonde van je leven om enkel optimaal te genieten van slechts 29% van je dagen.

Wil je hiermee aan de slag? Lees Steeds leuker en meld je aan voor het Broednest – dan brengen we dat leven van je weer in shape. 😁

Voel je je ontevreden met je leven?

Ontevreden over je leven Bundel

Weet je - je bent niet alleen. We voelen ons allemaal weleens ontevreden met ons leven.

Deze cursus is ontwikkeld om je op weg te helpen richting een opwaartse spiraal. We kunnen niet in één keer al je problemen oplossen, maar we kunnen wel je perspectief veranderen en in beweging komen richting een betere situatie.

Gebruik deze cursus als startpunt van een nieuw begin.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test