“The present moment is filled with joy and happiness.
If you are attentive, you will see it.”
Thich Nhat Hanh
Is het nu een keer afgelopen?
Vreselijk irritant is het.
Mijn brein heeft besloten dat het nu een project wil plannen, een paar angsten wil herkauwen en de wereldproblematiek wil oplossen.
Maar ik lig en bed en wil slapen. Ik ben moe!
Stressvolle gedachten blijven maar komen – het is een mallemolen van gedoe. Het lukt me niet om de slaap te vatten maar ik ben te moe om het bed uit te gaan en deze gedachtendiarree van me af te schudden door in mijn dagboek te schrijven.
Ineens herinner ik me dat ik precies weet hoe ik die mallemolen direct kan stoppen.
Mocht je zelf ook weleens worstelen met overdenken op momenten dat je liever rust ervaart, dan vind je deze oefening vast ook interessant. Het werkt direct, kost weinig moeite en kan overal worden uitgevoerd.
De mallemolen-stop-oefening
Onderstaande oefening is gebaseerd op ‘grounding’ mindfulness oefeningen die veel worden toegepast bij angstproblematiek in verschillende therapievormen. Deze oefening roept direct een halt toe aan die mallemolen, zodat je rust en ruimte ervaart.
De mallemolen-stop-oefening biedt een uitweg wanneer je iets probeert te doen dat niet kan: je hoofd leegmaken. Want hoe harder je probeert om gedachten ‘weg te duwen’, des te voller je hoofd begint te voelen.
Het is niet mogelijk om je hoofd leeg te maken. Je kunt hooguit je aandacht verplaatsen.
Door je aandacht te verplaatsen naar het moment stop je met het voeden van die mallemolen. Hierdoor komt hij vanzelf tot vredig en moeiteloos stilstand.
Best fijn.
Laten we dit eens proberen.
Adem diep in en uit en ontspan je lichaam. Vervolgens doorloop je deze vijf simpele stappen. We tellen af van 5 naar 1:
- Kijk om je heen en noem (hardop of in je hoofd) 5 dingen die je ziet. Bijvoorbeeld: ”Ik zie een plant, een scherm, een lamp…”
- Observeer je lichaam en noem 4 aanrakingen die je ervaart. Bijvoorbeeld: ”Ik voel de lakens op mijn huid, ik voel de druk van mijn lijf op het matras…” Je kunt er ook voor kiezen om bewust vier dingen aan te raken.
- Luister en noem 3 dingen die je hoort. Bijvoorbeeld: ”Ik hoor het ruisen van de ventilatie, ik hoor een auto voorbij rijden, ik hoor de klok tikken.”
- Let op geuren en noem 2 dingen die je ruikt. Bijvoorbeeld: ”Ik ruik de vertrouwde geur van mijn kussen.”
- Focus op smaak en noem 1 ding dat je proeft . Bijvoorbeeld: ”Ik proef nog de smaak van tandpasta.” Je kunt er ook voor kiezen om bewust iets te eten of drinken.
Dat is alles. De 5-4-3-2-1-techniek wordt dit ook wel genoemd. Het werkt direct en vrijwel altijd.
Je kunt de techniek herhalen, uitbreiden of rustig blijven hangen bij één aspect.
Ik merk zelf bijvoorbeeld dat mijn brein erg rustig word als ik mijn aandacht langer vasthoud op het gevoel van aanraking. Dan verplaats ik mijn aandacht bijvoorbeeld naar het gevoel van het ruwe katoen tegen mijn huid, of het gevoel van druk die de zwaartekracht op mijn lichaam uitoefent.
Wellicht voel jij je kalmer bij een andere sensatie, zoals horen of ruiken.
Verplaats je aandacht – dan stopt de mallemolen
Alles wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt ook voor die mallemolen in je hoofd. Verplaats de aandacht naar je zintuigen, dan verliest de mallemolen momentum en wordt het vanzelf rustiger daarboven.
Je kunt dit altijd, overal en moeiteloos doen met bovenstaande oefening. Maar je kunt het ook doen door bijvoorbeeld je lichaam te bewegen.
Bewegingsvormen zoals yoga, hardlopen, wandelen of fietsen kunnen ook helpen om je aandacht terug naar je zintuigen te trekken. Helemaal wanneer je dit doet zonder muziek, podcast of luisterboek.
De rust die je zoekt is aanwezig in ieder moment. Je leven voelt onrustig omdat je je gedachten erg serieus neemt, waardoor je die maalstroom constant blijft voeden.
Verplaats je aandacht. Dan stopt de mallemolen en kun je rustig genieten van je dag. 💛
Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen
Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.
Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.
Reacties
Hoi hoi, kamp al jaren met t luisteren naar mijn gedachtes en dan ook hun moetjes op te volgen….piekeren, malen, analyseren, drama’s maken, gedachtes als waarheid te zien. Er zitten nog wat trauma’s die ik met emdr wil laten behandelen door mijn psycholoog. Heb allerlei patronen ontwikkeld. Tis overleven en focus ligt verkeerd. Welke cursus beveel je aan? Je boek leven met de wind mee is top en eenvoudig. Naast de extra cursus tis wat t is. Kijk uit naar jullie reactie! Desiree
Hoi Desiree! Als je van plan bent je trauma’s te behandelen met EMDR zou ik me eerst daar volledig op richten. Na deze behandeling kun je dan lekker verder gaan met Leven met wind mee, of een aantal Bundels volgen in het Broednest (zoals de Bundel over onrust verminderen en accepteren & loslaten).
Succes! 💛
Ik ben heel blij met je artikel. Binnen mijn werk ga ik dit inzetten bij de paniekaanvallen waar sommige van mijn cliënten mee te maken hebben.
En voor mezelf voor de nachten waarin ik veel wakker lig en kan piekeren. Dankjewel!
Dit lijkt me een goede oplossing om van je gedachtenstroom af te komen. Ik heb zelf een andere methode. Ik doe een alfabet. Ik begin dan met de A en voordat ik bij de H ben aangekomen slaap ik meestal al. Simpel onderwerp zoals dieren, dus aap, beer enz. En soms doe ik de kleinste aantal letters en soms de langste dieren die ik kan bedenken, voor de A is dat dan ai en anaconda. In het engels doe ik het ook wel, een beetje afwisselen in taal, onderwerp etc. anders heb je steeds hetzelfde alfabet.
Bij mij werkt dit heel goed! Succes allemaal met stoppen van de gedachtenstroom…
Dank je. Ik doe relaxatie oefeningen maar deze kende ik nog niet. Héél leuk. K was net aan t piekeren en idd…het helpt. K Ga het voortaan vaker gebruiken, Jelle! Dank ‘e wel. Succes verder met je gezin en met sochicken.