Wat is mindful eten?
Eten is geen oplossing voor emotionele problemen, leegtes en andere psychische toestanden. Voeding is in de eerste plaats precies dat: voeding. In de tweede plaats is eten iets om intens van te genieten, iets om onze aandacht aan te schenken, iets om te waarderen.
De meeste mensen (waaronder ikzelf) gebruiken eten precies andersom. We gebruiken het om onze emotionele kwesties te verlichten of eten vanwege sociale omstandigheden, en vergeten er van te genieten.
Door mindful te eten zet je voeding terug op de plaats waar het hoort. Je geniet intenser, je eet minder, je eet rustiger, je proeft meer, je eet al snel gezonder (omdat ‘echt’ eten je meer te bieden heeft) en je zit nooit meer zo vol dat je misselijk wordt.
Hieronder enkele tips om je eerste stappen te zetten met mindful eten. Geniet ervan!
1. Eet alleen als je maag leeg is
Leg je hand op je maag (tussen je borst en je navel). Wanneer je dit doet kun je meestal eenvoudig voelen of er op dit moment eten in je maag zit of niet.
Je maag heeft (afhankelijk van wat en hoeveel je eet) zo’n drie uur nodig om zijn inhoud door te geven aan de dunne darm.
De eerste stap naar een mindful eetpatroon is pas te eten als je maag (bijna) leeg is, of als je lichtjes honger krijgt. Dit is dus grofweg drie uur nadat je voor het laatst hebt gegeten.
2. Ervaar je eten per hap
Zodra je gaat eten, schenk dan al je aandacht aan het eten. Met andere woorden, probeer deze mindful eten oefening:
- Ga zitten.
- Laat je niet afleiden door je televisie, smartphone, tablet of computer.
- Ruik aan het eten, proef het eten terwijl je kauwt. Probeer de smaken te onderscheiden, ervaar de structuur.
- Houd je aandacht bij het eten. Als je afdwaalt, haal je je aandacht simpelweg terug naar de sensatie van het eten.
Merk hoe intens je de smaken plotseling ervaart. Wanneer je mindful eet zul je al snel merken dat kunstmatige smaken ‘hol’ zijn, dat ze weinig diepgang hebben. Hierdoor zul je een natuurlijke voorkeur ontwikkelen voor echt eten. En dat is een fijne bijkomstigheid, want echt eten is bijzonder gezond!
3. Neem de volgende hap als je vorige hap in je maag ligt
Stop jezelf niet vol. Proef, kauw, ervaar, slik en wacht tot het eten in je maag ligt. Neem dan pas de volgende hap.
Door op deze manier te eten voorkom je veel problemen (buikpijn, maagzuur, boeren, darmklachten) en ervaar je het eten veel intenser. Bovendien word je er lekker ontspannen van.
Rustig eten zorgt ervoor dat je echt even de tijd neemt om te eten. En dat is fijn, want je lichaam heeft tijd nodig om de binnenkomende voeding te verwerken. Pas na zo’n twintig minuten krijgen je hersenen een signaaltje dat er eten binnenkomt!
Precies, je lichaam is ontworpen om rustig te eten. En omdat je jezelf niet laat uithongeren (je eet als je lichtjes hongerig bent) heb je niet zo’n drang om jezelf snel vol te stoppen. Vind je dit toch moeilijk? Eet dan vaker met chopsticks, die dwingen je om af te remmen!
4. Stop met eten als je vol begint te raken
Dus niet als je buik bijna uit elkaar klapt! Stop met eten wanneer je bijna vol zit. Omdat je rustig hebt gegeten, en met volle teugen hebt genoten, ben je sneller verzadigd. Niet alleen kwa hoeveelheid, maar ook kwa smaak.
Op een gegeven moment begin je vol te raken, en ben je de smaak ook simpelweg een beetje ‘zat’. Je bent verzadigd, en kunt zonder al te veel moeite stoppen met eten.
Meer tips om mindful te eten?
Mindful eten is een geweldige manier om de kwaliteit van je leven te verbeteren en je gezondheid naar een hoger niveau te tillen. Meer tips? Bekijk de onderstaande boeken:
Reacties
hahaha niet toevalligerwijs heeft Jelle weer een paar rake tips :-))
Wat leuk, een artikel met aandacht voor mindful eten. Alle voordelen worden ruimschoots bezongen, mooi om te lezen. Als (ervarings)deskundige onderschrijf ik dit artikel natuurlijk van harte, op de aanbeveling bij tip 1 na.
Bij mindful eten is er geen goede of foute reden om te eten. Het gaat om bewustwording van de triggers die je tot eten aanzetten. Niet om bepaalde triggers als niet-goed te bestempelen. Je mag dus ook gerust eten als je maag NIET leeg is, als je daar bewust voor kiest. Bijvoorbeeld omdat dat hapje invulling geeft aan een andere behoefte. Dat zou ook een emotionele behoefte kunnen zijn. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je een koekje proeft dat je dochter net zelf gebakken heeft op school, en dat je daar samen een heel mooi moment mee beleeft. Daarvan genieten, met of zonder lege maag, hoort ook bij mindful eten. Het is een aanpak waarin niets moet en alles mag. En het mooie is dat dat vanzelf toch vaak leidt tot gezondere keuzes en minder eten, zoals ook mooi beschreven in het artikel!
Bedankt voor je waardevolle aanvulling!
Waar is de 5e tip? ;-)
Dit vind ik niet zo makkelijk om rustig te eten vaak heb ik zo een trek in eten dat het er in zit zonder dat ik er erg in heb. Zelfs met een kinderbestek krijg ik het er nog snel in. Nu nog de volgende optie …eten met chinese shopsticks..toch als ik de chinese mensen op tv zie eten houden ze het kommetje tegen hun mond en rammen het zo naar binnen…toch voor dat ik dat voor mekaar krijg ben ik nog wel een tijdje zoet met oefenen.
En nu op zoek naar een mouwslab
Ben eigenlijk altijd in gevecht met eten…..of is het dan je ego wat wil eten?
hi ik eet minder gezonder je tips werken echt top groetjs Alex
mindful eten is inderdaad super, je bent bewust van wat je eet en wil daar door ook gezonder eten. Helaas is emotioneel eten geen oplossing maar een korte maar effectieve vlucht weg van ongename gevoelens.
Ik ben nu een maandje mindful aan het eten, na een leven lang mijn gevoel van ‘verzadiging’ verpest te hebben met eetstoornissen, lijnen en jojo-en. Mindful eten kost tijd! Niet alleen het eten zelf, maar ook het koken: je wilt, als je gaat proeven wat je naar binnen werkt, natuurlijk ook wel iets lekkers proeven.
Mooie intenties en zeker de moeite van het DOEN waard. Zelf kies ik ervoor zo nu en dan eens flink uit de ban(d) te springen om de schoonheid van de balans weer te hervinden.
Misschien zou het goed zijn een tijdje meer op het hongergevoel in je buik te letten. Ik krijg de indruk dat jij pas gaat eten als dat al te groot is om nog rustig te blijven en aandacht te geven aan het voedsel? Bij mindful eten hoort ook … eten als je lichaam erom vraagt. Succes!