Eten & drinken – on repeat 🔁
Gaat het samen – vakantie vieren en gezond eten?
Mijn ervaring: het is soms uitdagend, maar je kunt een hoop voor elkaar krijgen zonder de vakantiepret te bederven.
Tussen 2011 en 2019 heb ik met Billy acht reizen gemaakt van 2 maanden of langer. Vanwege de lengte van deze reizen was het belangrijk dat we gezond bleven eten, om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dat eerste lukte best aardig, dat laatste niet altijd (ik kijk naar jou, Mumbai).
Hoe dan ook, we hebben er veel van opgestoken. Van die lange reizen, maar ook van onze kortere vakanties als gezin. In dit artikel deel ik 12 realistische tips die voor ons werken, mogelijk inspireren ze jou ook.
Roadtrippen zonder drop én andere tips om gezond eten op vakantie wél vol te houden. 🌴🥕
1. Ik houd het realistisch
Afvallen op vakantie is een verloren zaak wat mij betreft. Althans – ik kwam altijd slanker terug uit India, maar de reden daarvoor wens ik niemand toe.
Vraag je af wat je doel is. Voor mij is het simpel: ik wil me gezond blijven voelen terwijl ik me niet te druk hoef te maken over wat ik eet. Dat betekent grofweg dat ik de kwaliteit van mijn voeding relatief hoog wil houden en graag op gewicht blijf.
Hoe langer de vakantie, des te beter ik mijn best doe om gezond te eten. Op vakanties van maximaal 14 dagen houd ik het simpeler. Dan is mijn doel vooral damage control.
Ik eet wat ik wil, terwijl ik de ‘schade’ beperk. Het zorgt ervoor dat ik verrassend ontspannen kan vakantievieren, zonder veel aan te komen of gezondheidsklachten te krijgen.
Veel van de volgende tips vallen onder damage control. Vraag je af wat jouw doel is op vakantie, én of dit doel realistisch is.
2. Ik richt me op eenvoud
Een dag bestaat gemiddeld genomen uit zes eetmomenten: 3 maaltijden en 3 snacks. Zelf maak ik het vaak nog simpeler (zie volgende tip).
Door zoveel mogelijk van deze momenten op te vullen met ‘eenvoudige’ gezonde voeding, heb ik vaak al een groot deel van de dag gewonnen. Wat is eenvoudig? Een appel of banaan, een handje noten, wat rauwe wortels. Volkorenbrood met hummus en wat salade.
Niet iedere maaltijd hoeft een feest te zijn. Als ik gisteravond een rijk restaurantdiner heb gegeten, hoef ik de volgende ochtend geen croissants te eten bijvoorbeeld. Dat scheelt aanzienlijk!
Onderzoek hoe je gezonder kunt eten door het simpel te houden. Gooi bijvoorbeeld een appel in je rugtas als je op pad gaat! 🍏
3. Ik beoefen intermittent fasting
Intermittent fasting voelt op vakantie een beetje als valsspelen. Ik kan verrassend veel eten zonder dat het veel uitmaakt.
Het scheelt gedoe in de ochtend, het gaat me makkelijk af, het vermindert hongergevoelens en ik ‘spaar’ calorieën voor later op de dag.
Op deze manier hoef ik me (calorie-technisch) niet zo druk te maken om mijn lunch en diner. Bovendien beweeg ik op vakantie vaak veel (wandelen en zwemmen). Hierdoor helpt vasten me eenvoudig op gewicht blijven.
- Ik eet automatisch minder
- Ik ervaar minder honger
- Ik bespaar tijd en geld
- Ik hoef me minder druk te maken wanneer ik wel kan eten
Ik vast natuurlijk niet iedere dag – want ik ben dol op vakantie ontbijtjes met het gezin. Maar soms regel ik mijn ‘ontbijt-fix’ gewoon in een leuk ontbijttentje tijdens de lunch.
Onderzoek of jij ook intermittent fasting kunt inzetten op vakantie. Hier vind je tips, ervaringen en inspiratie:
- Beginnen met intermittent fasting – (alle tips + mijn ervaringen)
- Afvallen & gezonder worden – ontdek 20 voordelen van intermittent fasting (podcast)
- Afvallen met intermittent fasting – mijn tips
- Intermittent fasting – 4 valkuilen
4. We maken de borrel gezonder
Als we vakantie vieren in een huisje of appartement is het in de namiddag natuurlijk borreltijd. Gezellig – maar elke dag kaas, wijn en chips is niet bepaald gezond.
We hebben een paar trucs gevonden:
- We zorgen voor veel verse rauwe groente (tomaatjes, gesneden paprika, worteltjes). Druiven zijn ook een optie.
- We halen vaak ook wat groente in pot. Bijvoorbeeld asperges, artisjokharten, olijven, mais of gekookte worteltjes.
- We zoeken een gezonde dip, zoals hummus.
- Daarbij hebben we dan wat chips, misschien nog wat kaas en/of stokbrood.
Hiervan maken we dan een feestelijke borrelplank. Maar soms gaan we nog een stap verder…
5. We doen ‘Happas’
Happas is als tapas, maar dan zonder het Spaanse thema. Met andere woorden: we zetten de tafel vol met lekker eten.
En het slimme is: we combineren de borrel met de maaltijd. Dat wil dus zeggen dat we een beetje later gaan borrelen en het direct omtoveren tot diner.
Dit scheelt verrassend veel calorieën én het is super gezellig.
We halen dan bijvoorbeeld één pizza die we delen, bereiden zelf 1-2 simpele groentegerechten, misschien vinden we nog een vegaburger, we zetten de bovenstaande borrelplank erbij en voilà: Happas.
Makkelijk, lekker, feestelijk en (als je het slim doet) verrassend gezond.
Onderzoek voor jezelf hoe je borreltijd gezonder kunt maken zónder in te leveren op de gezelligheid. Het kan sowieso nooit kwaad om er wat snackgroente bij te zetten!
6. Ik drink minder (en vaak niet)
Billy en ik drinken steeds minder én minder vaak. Maar afhankelijk van de vakantiebestemming drinken we wel iets vaker.
Een paar dingen die we doen:
- We bestellen geen fles wijn bij het diner maar gewoon een glas wijn per persoon. Dat voorkomt dat je door blijft gaan ‘omdat de fles op moet’.
- We drinken niet elke dag.
- We gaan op zoek naar 0,0 bier of lekkere frisdrank voor bij de borrel.
- We boeken nooit vakanties met all-inclusive drankjes.
Weinig of niet drinken helpt enorm bij gewichtsmanagement, en vermindert daarnaast de negatieve impact op andere aspecten van de gezondheid. Bovendien worden we elke ochtend fris wakker.
Het is niet zo moeilijk: 6 tips om minder alcohol te drinken
7. We boeken iets met een eigen keuken
Sinds we vakantie vieren als gezin boeken we bijna altijd een verblijf met keuken.
Op die manier kunnen we gezond eten maken voor de kids en onszelf. Zo kunnen we rijke restaurantmaaltijden afwisselen met iets meer ‘sobere’ huisgemaakte maaltijden (vol met groente).
Ook op vakantie kan Jake dus gewoon zijn favoriete havermoutpap met blauwe bessen uit de vriezer blijven eten. En ook de vertrouwde broccoli hoeft niet te ontbreken. De laatste maanden drink ik regelmatig groene smoothies, dit jaar gooi ik de blender gewoon in de auto naar de Ardèche – hoppa!
Een eigen keuken geeft je veel vrijheid om gezonder te eten én veel geld te besparen. Overweeg ook eens om een accommodatie te boeken met keuken.
8. We houden traktaties in de hand
Ik zie het als mijn plicht om tijdens een zonvakantie elke dag ijs te eten.
Maar dat wil niet zeggen dat het drie bollen roomijs mét slagroom moet zijn. Het kan bijvoorbeeld ook één bol yoghurtijs zijn.
Rijke lokale traktaties kunnen ook gedeeld worden. Of genegeerd, omdat mezelf goed voelen belangrijker is dan ‘alles proeven wat lekker is’. Lekker eten kan altijd en overal. Ik hoef niet constant ‘opgevuld’ te zijn, puur omdat het vakantie is.
Het punt is: overboord gaan kan ook met een damage control mindset.
Niet dat ik nooit overboord ga, want soms kan ik gewoon niet stoppen en wil ik een toetje wanneer ik eigenlijk al vol zit. Prima – “het is ten slotte vakantie!”
9. Ik eet vegetarisch
Sinds mijn eerste reis naar India begin 2016 ben ik fulltime vegetariër. En die ene beslissing helpt me elke dag automatisch gezonder te eten.
Waarom? Nou – je moet toch iets eten. Het vlees wordt (zeker in restaurants) soms vervangen door kaas. Maar veel vaker draaien de maaltijden om groente of producten gemaakt van planten.
Op die manier krijg ik automatisch veel vezels en voedingsstoffen binnen – óók op vakantie. Bovendien bevatten vegetarische maaltijden steevast minder calorieën, wat het makkelijker maakt om op gewicht te blijven.
Ik zou niet zeggen dat je nu ‘vakantie-vegetariër’ moet worden (hoewel ik het voor India wel kan aanbevelen). Maar door regelmatig te kiezen voor een (relatief gezonde) vegetarische optie, kun je meer eten voor minder calorieën.
Op zoek naar tips? 7 simpele manieren om minder vlees te eten
10. Ik eet eerst een berg groente
Ik zorg ervoor dat de groente er als eerste in zit.
Waarom? Groente bevat de meeste voedingsstoffen voor de minste calorieën. Het vult me op, waardoor er minder ongezonde voeding bij past.
Ik eet dus eerst de salade en dan de pizza. Of eerst de groentegerechten tijdens de Happas, en daarna begin ik pas aan de kaas. Dit voorkomt dat ik me eerst volstop met ongezonde voeding (stokbrood!), vol raak en vervolgens de groente laat staan.
Dit is een gouden tip als je all-inclusive op vakantie bent.
Eet eerst een bord vol groente, en ga daarna pas halen waar je écht zin in hebt. Stop vervolgens wanneer je vol raakt. Zo kun je verrassend gezond eten met vrij weinig moeite terwijl je lekker ‘vol’ kunt zitten.
24 Veggie-proof manieren om meer groente te eten
11. We gaan slimmer uit eten
Op vakantie gaan we vaker uit eten. Om die reden doen we zelden een driegangen diner.
Soms kiezen we voor een hoofdgerecht en een dessert. Maar meestal eten we alleen een hoofdgerecht en eten we nog een ‘toetje’ in de accommodatie wanneer de kinderen op bed liggen.
Soms kiezen we ervoor om gerechten te delen. Dan bestellen we bijvoorbeeld twee pizza’s en een salade – en eten we er met z’n drieën van (Sophie is nog een baby terwijl ik dit schrijf). Of we kiezen voor een paar voorgerechten. Of we eten ’s avonds thuis maar lunchen buiten de deur. Zelfs een rijke lunch is meestal minder rijk dan een restaurantdiner.
Een andere optie is vóór een restaurant maaltijd even wat fruit of groente te snacken, om dezelfde reden als hierboven. Je zit dan sneller vol waardoor je minder trek hebt in een rijk dessert.
Onderzoek manieren om te genieten van restaurants terwijl je óók je gezondheidsdoelen respecteert.
12. We doen onze roadtrips zónder zak drop
Deze aanpassing alleen scheelt ons al een vetrol of twee – en hij werkt ook in het vliegtuig.
Vroeger stonden onze roadtrips gelijk aan bingen. Dropjes, chocolade, croissantjes onderweg – het was veel, misselijkmakend en nergens voor nodig. Maar we hadden het allebei meegekregen uit onze jeugd: als je lang in de auto zit moet je constant eten.
Die filosofie hebben we achter ons gelaten. En maar goed ook – want wat moet je met al die suiker in je lijf terwijl je uren stilzit?
Ik vind een lange roadtrip een prima moment om te vasten tot de lunch. Vaak nemen we onze eigen lunch mee en zorgen we voor veel vers fruit en snackgroente.
Dan is er écht nog wel ruimte voor een feestelijke snack onderweg, zoals een croissantje of ijsje bij de laadpaal. 🔋🍦
Ben jij een snacker tijdens reisdagen? Daag jezelf dan uit om het gezonder te doen dit keer. Haal bijvoorbeeld luxe fruit waar je blij van wordt of vast tijdens het reizen – je lijf zal je dankbaar zijn!
Bonus tip – verminder emotie eten
Ben je een emotie eter? Dan voelt het vaak extra lastig om al dat lekkere eten te laten staan – zeker op vakantie.
Want ‘het leven moet gevierd worden’, toch?
Ik ken het en het is heel gezellig, maar het is op lange termijn ook destructief voor je gezondheid. Je kunt nu – voordat je op vakantie gaat – al beginnen met werken aan het verminderen van emotie eten.
Hier vind je tips:
Vind je het nog steeds lastig om te stoppen met ongezond eten? In de onderstaande Bundel deel ik een aantal krachtige technieken die je helpen – thuis én op vakantie.
Nu ben ik benieuwd – wat zijn jouw slimme tips om gezond eten op vakantie vol te houden? 🌴
Fijne vakantie! ☀️
Bevrijd jezelf van ongezond eten
Kun je niet stoppen met ongezond eten? Geen zorgen. Je bent niet alleen en het is geen groot probleem – zolang je het in kleine stappen aanpakt.
In deze Bundel ontdek je hoe je de balans verschuift. Zodat je steeds minder ongezonde voeding eet. Je vindt tips en handvatten om ongezond eten te laten staan en liever voor je lijf te zijn.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.
Reacties
Je schrijft als één van je voeding-in-vakantie-tips: neem bij een buffet eerst een bord met veel groente en haal dan waar je echt zin in hebt. Dit impliceert dat groente eten een verplichting is en eiwitten/koolhydraten het echte lekkers.
Jelle, ik ben dol op groentegerechten! De rest is bijzaak. Ik vind het jammer dat in menu’s zo weinig groente geserveerd wordt. Vraag nu zelf vaak of ik wat minder vis/vlees etc kan krijgen en meer groente. Meestal wel want voor hen goedkoper.
En wij fietsen in onze vakanties, meestal rondes vanuit twee campings, en vallen altijd af.
Je geeft tips die je ook werkelijk kan doen en dat vind ik belangrijk.
Bedankt
Wat mij hielp was vooral zorgen geen honger te krijgen. Dat bereik je door een vol bord met vooral volkorenpasta met onbewerkte tomatensaus en wat groente. Dat eten voor je op pad gaat scheelt echt een boel. Is ook snel klaar en op 1 kookpitje klaar te maken.
Als we op vakantie ergens op pad gaan probeer ik ervoor te zorgen dat ik eten en drinken meeneem voor ons en voor de kinderen. Als je eens iets speciaals ziet wat we zouden willen, dan kunnen we daarvoor kiezen. Maar we moeten niet perse ergens iets halen als we dat niet perse hoeven. Bespaart ook nog.
In de auto bunkeren is bij ons ook haha.
We hebben bijna vakantie, ik zal het in mijn achterhoofd houden dat mijn lijf niet blijer wordt van te veel “troep”.
In welk restaurant krijg je een bord vol groente? Gezond eten op vakantie is simpelweg onmogelijk als je buiten de deur gaat eten. Ik lees intermittend vasten en 6 eetmomenten en DROP, op een blog over gezond eten en als klap op de vuurpijl alcohol, ik zit hier duidelijk verkeerd
Heb je het artikel gelezen Marc? 😉