Artikel opslaan

Gezond eten simpeler maken

Gezond eten wordt te ingewikkeld gemaakt als je het mij vraagt. Zoveel meningen, zoveel tegenstrijdige berichten. Het is voor veel mensen lastig om te bepalen wat nu gezond is en wat niet.

Maar gelukkig hoeft gezond eten niet zo ingewikkeld te zijn. Hieronder vind je 5 inzichten over gezond eten die alles weer een stuk simpeler maken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Gezond eten draait niet om perfectie

Nee. Het draait om het veranderen van de balans. Perfect gezond eten is véél moeilijker dan 90% gezond eten. Maar de resultaten zijn bijna hetzelfde.

Als het je lukt om voornamelijk gezond te eten, dan maakt het niet zoveel uit voor je lichaam als je hier af en toe van afwijkt. Je lichaam is veerkrachtig.

Je wilt je best doen steeds meer gezond te eten en steeds minder bende te eten. Het verschuiven van die balans is je doel – niet perfectie.

2. Er bestaan tientallen visies op gezond eten

Ja. De conversatie over gezond eten loopt soms hoog op. Maar veel mensen beseffen niet dat verschillende mensen uiteenlopende doelen hebben.

  • Veel mensen eten gezond omdat ze willen afvallen.
  • Andere mensen eten gezond omdat ze spieren willen kweken.
  • Sommige mensen eten gezond omdat ze de symptomen van een specifieke ziekte of aandoening willen verminderen.
  • Andere mensen eten gezond omdat ze meer energie willen hebben.
  • Sommige mensen eten gezond omdat ze een specifiek doel hebben met hun lichaam. Zoals zwanger worden of een race winnen.
  • Sommige mensen eten ‘gezond’ omdat ze neuroses of eetstoornissen hebben.
  • Andere mensen eten gezond omdat ze ziektes willen voorkomen of omdat ze veroudering willen afremmen.

Het probleem is: al deze mensen hebben andere doelen maar ze voeren de discussie in dezelfde arena.

Het is onzin om iemand een bodybuilder dieet aan te bevelen als diegene zijn spieren nooit traint. En het is overdreven om een gezond persoon een week te laten vasten omdat het jou helpt specifieke symptomen te verminderen.

Als je weet wat je precies probeert te bereiken, zie je ineens dat het landschap van gezond eten veel simpeler wordt. En er is één doel dat ik persoonlijk het meest logisch vind. En dat is het verhogen van je gezondheid zodat je je kans op aandoeningen verkleint terwijl je je levenskwaliteit verhoogt.

En als je daarbij een mooi figuur ontwikkelt, dan is dat mooi meegenomen.

Als je eet met dit doel in gedachten, zie je ineens dat je je niet meer druk hoeft te maken om een heleboel andere dingen. Zoals veel eiwitten eten of een paleo eetpatroon aannemen. Fijn is dat.

3. Gezond eten is een serie van kleine gewoontes

Elke keer als je iets in je mond stopt heeft dit een kleine invloed op je gezondheid. Hoe vaker je iets gezonds in je mond stopt, des te gezonder je zult worden. Hoe vaker je bende doorslikt, des te minder gezond je zult worden.

Simpel en logisch.

Een gezond eetpatroon is opgebouwd uit tientallen kleine, alledaagse gewoontes. Als je die kleine gewoontes één voor één aanpast, zul je op de lange termijn merken dat je lichaam deze verandering laat zien.

Veel mensen zijn fan van drastische verandering. Het probleem is alleen dat dit soort transformaties moeilijk zijn om vol te houden. Als je jezelf stap voor stap traint om gezonder te eten, kun je het een leven lang volhouden.

En dat is fijn. Want alleen zolang je gezond eten volhoudt, zal je lichaam de resultaten tonen. Zodra jij terugvalt in friet en frikadellen, zal je lichaam binnen niet al te lange tijd de verandering laten zien.

4. Je weet allang hoe gezond eten eruit ziet

Ja. Veel mensen blijven eindeloos zoeken naar het perfecte eetpatroon. Naar bijzondere voedingsmiddelen, nieuwe trends en vernieuwende inzichten.

Maar de realiteit is heel simpel, en dat weet je allang. Je moet minder bewerkte bende eten en bewegen richting onbewerkte voeding. Groente, fruit, hele granen, peulvruchten, noten en zaden.

Simpel. Eet meer gezonde plantaardigheden en minder bende. Dan ben je al op 80%.

5. Een slank lichaam is leuk – maar ook niet alles

Het is een beetje als rijk zijn. Als je te weinig geld hebt om rond te komen ben je ontevreden. Wanneer je meer gaat verdienen word je steeds blijer. Maar op een bepaald moment besef je dat extra geld niets meer doet voor je geluk.

Zo is het ook met een mooi figuur. Het is fijn om een goed gewicht te bereiken. Zodat je je goed voelt over jezelf en geen problemen ondervindt.

Maar als je eenmaal op een gezond gewicht zit, zal dat droomlijf waar je zo hard voor moet werken je niet ineens onwijs gelukkig maken. Het heeft heus wel waarde – maar de meeste mensen overschatten de waarde van een mooi lichaam.

Ook zonder strak en afgetraind ‘killerbody’ kun je een heel goed, gezond, tevreden en gelukkig leven hebben. En je houdt bovendien een hoop tijd over voor dingen die je ook belangrijk vindt.

Dat wil niet zeggen dat je er geen moeite in moet steken. Maar het wil wel zeggen dat het niet hoeft als je de motivatie er niet voor hebt. Er is meer in het leven dan een sexy lichaam.

Goed genoeg is ook goed. 😊

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn nieuwe online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test