Dat wat je echt wilt kun je ook bereiken

Als je ‘The Secret‘ hebt gelezen en er enthousiast van werd is De Creatiespiraal wellicht iets voor jou. Het boekje, geschreven door Marinus Knoope en dus van Nederlandse bodem, bestaat al ruim 20 jaar en is al jaren een bestseller. De schrijver ontdekte wat hij noemt ‘De Creatiespiraal: de natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid’.

In het boek vergelijkt hij het leven met dat van een appelboom. Hij legt uit dat de wensen die je van binnenuit krijgt ook daadwerkelijk kunt verwezenlijken.

Wat je wenst is een voorteken van dat wat gaat komen

Het is een interessante invalshoek. Je diepste wensen zijn voor jou een handvat. Ze vertellen je niet alleen wat je wilt, maar ook wat je kunt bereiken in het leven. Je krijgt als het ware alleen wensen waarvoor jij alles in huis hebt om het waar te maken.

“Zoals de bloesem in de lente een voorbode is van het fruit in de zomer, zo zijn wensen en verlangens van mensen een voorbode van hetgeen ze later kunnen realiseren.

En zoals fruitbomen over precies die kwaliteiten beschikken die ze in staat stellen de eigen fruitsoort te creeren, zo beschikken mensen over precies die kwaliteiten die ze nodig hebben om hun eigen wensen en verlangens te kunnen realiseren.

In de natuur is er een vaste route van bloesem naar vrucht en van zaad naar oogst, en zo is er in de natuur ook een welbepaalde weg van wens naar werkelijkheid.”

De Creatiespiraal biedt houvast

De ‘weg van wens naar realiteit’ is dus het daadwerkelijke spiraal, een vaste volgorde die iedereen doorloopt bij het realiseren van zijn wensen. En zodra je je van dit proces bewust bent kun je het proces accelereren. Het leuke aan De Creatiespiraal is de Hollandse nuchterheid die het boek voor Nederlanders een stuk leesbaarder en praktischer maakt dan The Secret. Bovendien kan het boek ook als vollediger worden beschouwd.

De Creatiespiraal

De verschillende stappen in De Creatiespiraal:

 1. Wensen – Maak voor jezelf concreet wat je precies wilt. Wat zijn je innerlijke verlangens?
 2. Verbeelden – Visualiseer je wensen alsof ze waargemaakt zijn.
 3. Geloven – Blijf visualiseren tot je zelf gelooft dat je dit kunt bereiken.
 4. Uiten – Pas als jij het echt gelooft treed je naar buiten met je wens om zodoende je omgeving te activeren.
 5. Onderzoeken – Onderzoek wie en wat je nodig hebt om deze wens te verwezenlijken.
 6. Plannen – Stel doelen, maak plannen. Hoe ga je deze wens waarmaken?
 7. Beslissen – Beslis wat je gaat doen.
 8. Handelen – Handel naar je plannen en voer ze uit.
 9. Volharden – Blijf doorbijten, ook in zware tijden.
 10. Ontvangen – Je wens zal werkelijkheid worden.
 11. Waarderen – Wees dankbaar voor dat wat je hebt ontvangen.
 12. Ontspannen – Keer terug in jezelf, ontspan en keer terug naar punt 1.

De Creatiespiraal is anders dan The Secret

Hoewel er in De Creatiespiraal wordt gesproken van synchroniciteit, het zinvolle toeval, en het ontvangen van wensen is deze aanpak anders dan die in de Secret. Het is als het ware de missende handleiding.

The Secret slaat stappen 4 t/m 9 over. En hoewel het overslaan van deze stappen niet direct hoeft te betekenen dat je wens niet verwezenlijkt zal worden, is de aanpak in De Creatiespiraal wat ‘aardser’. De stappen 4 t/m 9 geven als het ware een gevoel van controle. En een gevoel van controle versterkt het geloof dat de uitkomst onderweg is.

Dit sterke geloof is zowel volgens The Secret als De Creatiespiraal belangrijk bij het waarmaken van je dromen. Geloof in je eigen capaciteiten en de omgeving vergroten je kansen om je dromen waar te maken.

Een praktische gids vol met prachtige voorbeelden

De Creatiespiraal is een mooi boekje. Het is niet supermodern, het is immers al ruim tien jaar oud. De schrijver van het boek omschrijft het alsvolgt:

“De creatiespiraal is een middel tot zelfsturing, het is geen religie, het bevat geen oordeel, het is gewoon een beschrijving van hoe mensen hun wensen gerealiseerd krijgen.” (bron)

Het is een mooie en praktische gids om vorm te geven aan je eigen leven, en voor veel Nederlanders een stuk aansprekender dan The Secret die met de Amerikaanse invalshoek aardig wat mensen tegen de borst stootte. Volgens ons zeker het lezen waard als je bewust om wilt gaan met het verwezenlijken van je dromen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test