Artikel opslaan

Positief denken – bekijk mijn video

Bekijk hieronder mijn video met tips voor positief denken. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Positief denken – maar de wereld gaat toch naar de klote?

Ja, soms lijkt het alsof iedereen het hier over eens is. Laat me je wat zeggen: de mensen die dit denken zien overal bewijs waarom de wereld naar de klote gaat. En weet je wat? De mensen die het tegenovergestelde geloven zien overal bewijs dat de wereld steeds mooier wordt.

Dus, wie moet je geloven? Het is verleidelijk om het negatieve wereldbeeld te nemen. Waarom?

 • Negatief zijn is makkelijk.
 • Negaviteit geeft je een gevoel van controle.
 • Als je je voorbereidt op het slechtste, kan het alleen maar meevallen.
 • Je kunt mensen zeggen “Ik zei toch dat het mis zou gaan?”, en dat voelt goed voor je ego.
 • Je kunt zeuren over alles wat mis gaat. En zeuren lucht op.
 • Talloze mensen om je heen doen graag met je mee. Het is fijn om sociaal geaccepteerd te zijn.

Prima. Goede redenen. Zitten er ook keerzijden aan negatief denken? Ik denk van wel. De belangrijkste keerzijde? Je leeft vanuit angst. Je denkt dat je leeft in een wereld die naar de klote gaat, en je hebt het bijltje erbij neer gegooid.

Negatief ingestelde mensen staan niet op om de boel recht te zetten. Angst heelt niet. We ondernemen namelijk geen actie als we geloven dat het toch geen zin heeft.

Waarom zou je positief denken?

Leven met een positieve levenshouding is niet altijd makkelijk. Waarom? De meeste mensen om je heen zijn waarschijnlijk negatief of lichtjes negatief ingesteld. En het is moeilijk om anders te zijn dan de mensen om je heen.

Maar het loont. Simpelweg omdat positiviteit zich verspreidt. Als jij je rug recht houdt, dan kun jij de mensen om je heen leren om positiever naar de wereld te kijken.

Positief denken houdt je op de been in moeilijke tijden. Het helpt je doorzicht te zien in schijnbaar hopeloze situaties. Het geeft je een rotsvast vertrouwen in de toekomst, onze wereld, in de mensheid, in een goede afloop.

Leven met positieve gedachten is leven vanuit liefde. Vanuit eenheid, creativiteit en oneindige mogelijkheden. Je beseft dat de oplossing altijd net om de hoek kan liggen, en daarom kun jij een situatie anders beoordelen dan negatief ingestelde mensen.

Oke daar gaan we – 9 positief denken tips

Hoe word je positiever? Hieronder negen praktische positief denken tips die je helpen om stap voor stap positiever te worden.

1. Besef dat realiteit buigbaar is

‘De realiteit’ bestaat niet. Er bestaan momenteel zo’n 7 miljard realiteiten op aarde, en ieder persoon denkt dat zijn realiteit de enige echte is.

Je kunt je realiteit buigen hoe je wilt. Door positief te denken zal de realiteit er positiever uitzien. Door te beseffen dat alles relatief is kun je het leven ervaren op je eigen voorwaarden.

2. Betrap jezelf (en elkaar) op negativiteit

Zoek een maatje waarmee je wilt leren om positiever te zijn. Betrap elkaar op negatieve uitspraken en probeer het direct om te draaien naar een positieve uitspraak.

Doe dit ook in gedachten. Laat een belletje rinkelen zodra je in een negatieve gedachtenspiraal zit. Pak je gedachten op en richt ze de andere kant op. Focus je op de dingen die goed zijn aan datgene waarover je negatief praat of denkt.

3. Richt je op alle dingen die goed gaan

De meeste mensen en de media houden zich bezig met alle dingen die fout gaan. Dit is een geweldige manier om een negatief wereldbeeld te ontwikkelen.

Richt je voortaan steeds meer op zaken die goed gaan. Maak regelmatig een lijstje met dingen waarvoor je dankbaar bent in je leven. Besef dat positieve zaken doorgaans niet als ‘nieuwswaardig’ worden bestempeld, maar dat ze wel degelijk gebeuren. Iedere seconde opnieuw.

4. Voed je vertrouwen in de wereld

Balanceer je wereldbeeld. Het journaal vertelt je wat je moet weten over de ellende in de wereld. Zet hier iets positiefs tegenover. Bekijk bijvoorbeeld regelmatig een inspirerende presentatie op TED, dat helpt je weer wat perspectief terug te krijgen over hoe de wereld er werkelijk voor staat.

Kijk ook zeker eens deze documentaire – het zal je versteld doen staan van hoe negatief je wereldbeeld is vergeleken met de echte cijfers.

5. Zoek de keerzijde van ‘negatieve’ gebeurtenissen

Bewijs aan jezelf dat alles relatief is door op zoek te gaan naar het gouden randje in iedere ‘negatieve’ gebeurtenis. Als je er vanuit gaat dat ‘goed en slecht’ simpelweg stickers zijn die wij zelf op gebeurtenissen plakken, wat zou er dan gebeuren als je een ‘slechte’ gebeurtenis ‘goed’ zou noemen? Een paar voorbeelden:

 • Doordat jij bent gezakt voor dat examen leer je de belangrijke les dat je hard moet werken om de bereiken wat je wilt. Een les die je later helpt je dromen waar te maken.
 • Doordat je vroeger werd gepest op school kun je je helemaal verplaatsen in kinderen die gepest worden, waardoor jij nu als leerkracht pesten razendsnel kunt voorkomen.
 • Je auto ging kapot. Daardoor moest je noodgedwongen op de fiets naar je werk, waardoor je ontdekte hoe lekker dit eigenlijk is, waardoor je nu een paar kilo kwijt bent en je veel fitter voelt.

Niets is alleen maar negatief. Probeer uit elke ervaring iets positiefs te halen, en richt je vervolgens voornamelijk op deze positieve aspecten. Dat helpt je vooruit, het houdt je op de been!

6. Lach meer – wees het zonnetje in huis

Als je zelf kunt bepalen hoe je het leven ervaart, kun je ook zelf bepalen hoe serieus je alles neemt. Wil je positiever worden? Neem het leven dan niet te serieus en lach meer.

Lachen is gezond. Het geeft een boost aan je immuunsysteem, het ontspant je lichaam, het levert gelukkigmakende hormonen op, het is een goede workout voor je lichaam, lachen vermindert angst, vermindert stress en het helpt ons betere relaties te ontwikkelen.

Hoe kun je meer lachen?

 • Speel vaker. Met kinderen, met huisdieren, met je partner, collega’s, je vrienden en familie. Maak grapjes, speel spelletjes, beleef plezier.
 • Geniet van comedy voorstellingen, films, series en boeken.
 • Bestudeer humor om je heen, leer het waarderen en haal meer humor in je leven.
 • Denk af en toe aan situaties waar je ontzettend om moest lachen, en beleef het plezier opnieuw.
 • Laat je kietelen.

Lachen is fijn, gezond en goed voor je humeur. Het is moeilijk om te veel te lachen, maar zo makkelijk om te weinig te lachen. Dus ga aan de slag en lach.

7. Besef dat positiviteit belangrijk is voor jezelf en de wereld

Zet een positieve levenshouding hoog op je prioriteitenlijstje. Zodra je merkt dat je je positiviteit verliest, doe dan je best om het snel terug te vinden.

Positiviteit vind je in vertrouwen, liefde, vooruitgang, verbondenheid en hoop. Soms is het niet makkelijk om positief te blijven. Maar besef dat het juist in deze situaties des te waardevoller is om positief te zijn.

Maak een positieve levenshouding belangrijk. Het ís belangrijk als je gelukkig wilt zijn en als je iets positiefs teweeg wilt brengen in de wereld.

8. Ontspan – stress is angst en angst is negativiteit

Stress ontstaat uit angst. Angst dat je niet goed genoeg bent, dat je niet genoeg kunt. Angst dat je kunt falen, dat je niet op tijd klaar zult zijn, dat de toekomst minder fijn zal worden dan het heden.

Spanning staat in de weg van een positief leven. Dus ontspan. Laat die negatieve energie los. Vertrouw op jezelf en heb vertrouwen in de toekomst.

9. Glimlach naar iedereen

Oké, tijd voor een tuttige oefening. Tover, terwijl je deze laatste alinea’s leest, een glimlach op je gezicht. Ik weet het, er is geen concrete aanleiding om te lachen, maar doe het toch eens.

Normaal gesproken lach je als je iets leuks meemaakt. Je kunt echter ook gewoon beginnen met lachen. Je hersenen krijgen dan het idee dat er blijkbaar iets leuks aan de hand is, waardoor je stemming verbetert.

Je glimlach is een magisch gereedschap dat je kunt inzetten om jouw leven en die van de mensen om je heen mooier te maken. Dus glimlach naar mensen om je heen, glimlach naar vreemden op straat. Verspreid je positieve vibe!

Meer tips om positief te denken

Positief denken is een geweldige manier om je leven en de wereld om je heen te verrijken. Hieronder vind je enkele artikelen die je verder kunnen helpen:

Negatieve gevoelens loslaten

Negatieve gevoelens leren loslaten Bundel

Word je regelmatig geconfronteerd met negatieve gevoelens? In deze bundel laat ik zien hoe je negatieve gevoelens kunt loslaten. Ontdek hoe je meer vrijheid, rust, ruimte en liefde ervaart.

Ontdek een praktische oefening die je dagelijks kunt herhalen. Daarnaast laat ik zien wat die negatieve gevoelens precies zijn, zodat het eenvoudiger wordt om jezelf te bevrijden van die knoop in je buik.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test