Artikel opslaan

“Life is a perpetual instruction in cause and effect.”
Ralph Waldo Emerson

We doen zelden dat wat werkt

Oké, dit is een artikel dat klappert van de open deuren. Een ode aan het gezond verstand. En tegelijkertijd een herinnering aan datgene wat we nauwelijks doen.

We doen namelijk heel vaak niet de dingen die werken. Zelfs niet als we precies weten wat we willen. Zelfs niet als we precies weten wat werkt.

Dat is gek, maar het is wat er gebeurt. Je wilt afvallen, je weet dat het eten van een stuk taart niet werkt. Je eet een stuk taart.

Je wilt meer geld verdienen. Je weet uit ervaring dat het werkt om acquisitie te plegen. Je pimpt je Facebook profiel.

Ja, het is hilarisch als je er zo over nadenkt. Maar het is ook problematisch. Want als we niet de dingen doen die werken, hoe kunnen we dan de dingen bereiken die we willen bereiken? Precies. Niet. Zie je het probleem?

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Zoek uit wat werkt

Doelen bereiken is een les in oorzaak-gevolg. Er zijn namelijk altijd dingen die werken, dingen die misschien werken en dingen die niet werken.

Hoe zoek je uit wat werkt? Lees jezelf in, probeer dingen uit. Probeer dingen die bij andere mensen hebben gewerkt. Probeer dingen die misschien werken.

Het duurt niet lang of je komt tot de conclusie wat wel werkt en wat niet werkt. Precies, je hebt goud in handen.

Een goede hulp bij het uitzoeken wat werkt is tracking. Tracking betekent letterlijk ‘bijhouden’. Je trackt jezelf terwijl je iets probeert, zodat je vervolgens conclusies kunt trekken.

Wil je weten wanneer je het meest productief bent? Houd in een documentje bij op welke tijd je werkt en wat je voor elkaar krijgt. Als je dit een tijdje doet, kun je uit de cijfers opmaken wat werkt. Bijvoorbeeld dat je in de namiddag productiever bent dan in de ochtend, waardevolle kennis!

2. Doe wat werkt

Als je weet wat werkt staat je nog maar één ding te doen. Precies, doen! Als je je doelen wilt bereiken dan is het tijd om te doen wat werkt. En dat wat werkt constant te herhalen, totdat je je doel hebt bereikt.

In de tussentijd kun je blijven experimenteren, jezelf blijven inlezen om te kijken of er manieren zijn die nog beter werken. Maar totdat je die manier hebt gevonden, houd je je vast aan je oude methode.

Merk je dat je dat wat werkt voor je uit schuift? Motiveer jezelf dan. Werk aan je uitstelgedrag. Dingen die werken zijn vaak lastig. Veel dingen die de moeite waard zijn om te bereiken kosten namelijk moeite. Het proces is simpel, maar het vereist hard en toegewijd werk om je doelen te bereiken.

Maar het is het waard! Want mensen die niet doen wat werkt bereiken hun doelen niet. En jij wel. En daardoor voel jij je geweldig.

Doen wat werkt werpt zijn vruchten af!

Ja, gezond verstand helpt je een heel eind vooruit. Het is echter belangrijk dat je goed beseft wat je nastreeft voordat je op zoek gaat naar wat werkt. Bedenk ook aan welke randvoorwaarden je wilt voldoen.

Als geld je doel is, werkt het om mensen uit te buiten, de regenwouden plat te branden, vervuiling te veroorzaken en een schaduwboekhouding bij te houden. Maar, als geld op een eerlijke en duurzame manier je doel is, dan werkt die aanpak niet.

Onthoud dat als één ding je doel is, er ruimte is voor iets anders. Als afvallen je doel is, is er ruimte om een ernstige eetstoornis te ontwikkelen. Als gezond afvallen je doel is niet. Als het vinden van een relatie je doel is, dan is er ruimte om uitgebuit en gebruikt te worden. Als een gelijkwaardige, liefdevolle relatie je doel is niet.

Alles werkt, het hangt er vanaf wat je wilt bereiken. Dus zoek duidelijk uit wat je wilt bereiken, bepaal de randvoorwaarden, zoek uit wat werkt en doe dat wat werkt.

Precies. Het leven is een open deur. Het probleem is alleen dat zoveel mensen niet naar buiten durven lopen maar vooral klagen over de tocht. En dat werkt, als je wilt dat je dromen dromen blijven.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test