“If you gave your inner genius
as much credence as your inner critic,
you would be light years ahead
of where you now stand.”

Alan Cohen

Voor nieuwe invalshoeken lees je af en toe artikelen op soChicken van andere auteurs die – in overleg met Jelle – hun tips en inzichten delen. Dit artikel werd geschreven door Giulia. ☀️

Wat minder streng voor jezelf worden

Je wilt minder streng voor jezelf zijn, maar je hoort regelmatig dat stemmetje in je hoofd dat overal commentaar op heeft. En dan natuurlijk niet in positieve zin. Die alles wat jij doet of zegt, of juist niet doet en niet zegt, bekritiseert. Je innerlijke criticus die als een soort duiveltje vanaf je schouder met je meekijkt.

Volgens dat stemmetje in je hoofd kun je vrijwel niets goed doen. Je zou gezonder moeten eten, meer moeten sporten, minder moeten lanterfanten, geen fouten mogen maken en er altijd tiptop verzorgd uit moeten zien. Dat er een tikfout in jouw presentatie zit, dat kan écht niet. Dat je met mooi weer je kinderen toch een half uurtje voor de televisie zet zodat je even tot rust kan komen – schandalig.

Maar als een collega een tikfout maakt, dan is dat ‘menselijk’. Kan gebeuren, toch? En dat je vriendin compleet uitgeblust is met twee kleine kinderen, vind je ook heel begrijpelijk. Juist goed dat ze even voor zichzelf kiest, zodat ze er daarna weer voor haar kinderen kan zijn.

Behandel jezelf als die vriend of collega

Waarom zijn we toch zoveel strenger voor onszelf dan voor anderen? Het is alsof we onszelf alvast voorbereiden op de kritiek die we van anderen zouden kunnen krijgen, maar in werkelijkheid zelden krijgen. We zijn voor anderen immers een heel stuk milder dan voor onszelf.

Helemaal terecht natuurlijk, want niemand is perfect en fouten maken mag. Hoog tijd dus om eens wat minder streng voor jezelf te worden!

Zodra je dat kritische stemmetje in je hoofd hoort rondzingen, ga je na of je tegen een vriend of collega hetzelfde zou zeggen. Nee? Dan verdien jij die kritiek ook niet.

Leg de lat minder hoog

Wat je ook kan helpen om minder streng voor jezelf te zijn, is de lat minder hoog leggen. Je kunt wel elke week proberen drie keer naar de sportschool te gaan, maar als dat telkens niet lukt raak je steeds meer gedemotiveerd.

Misschien past het op dit moment gewoon bij jou om drie keer per week te sporten, maar haal je twee keer wel. Stel je doelen dan bij, zodat je je doelen wel behaalt en daar trots op kunt zijn.

Wees je er bovendien van bewust dat je zoiets als sporten, gezond eten en op tijd naar bed gaan niet doet om jezelf af te straffen.

Misschien zie je dat op dit moment wel zo – probeer je mindset dan te veranderen. Je verdient het om jezelf goed te verzorgen en daar hoort een gezonde levensstijl bij. Maar soms ook wat ongezonde uitspattingen – want je bent geen robot.

Stop dus met jezelf streng toespreken en afbeulen: je moet niet gezond leven, dat wíl je. Omdat je het waard bent om nog lang en gelukkig van je leven te genieten.

Wees lief voor jezelf

Om diezelfde reden mag je jezelf ook wel eens wat vaker verwennen. Ben je jaloers op die ene vriendin die zichzelf wél regelmatig een dagje sauna gunt? Begrijpelijk! Misschien niet eens zozeer omdat je zelf ook zo dol bent op de sauna, maar omdat zij wél tijd voor zichzelf vrij maakt.

Zelf doe je dat wellicht niet of nauwelijks, omdat er altijd veel te veel te doen is. Zou dievriendin daarmee worstelen, dan zou je reageren dat ze toch echt af en toe moet pauzeren en voor zichzelf moet kiezen.

Dat geldt voor jou dus ook: plan regelmatig een moment voor jezelf in en doe iets waar jij echt gelukkig van wordt. Iets wat je jezelf normaal gesproken niet gunt, maar waarvan je weet dat je er echt van opknapt.

Dat zorgt er uiteindelijk voor dat je een blijer en leuker mens wordt. Voor jezelf én voor de mensen om je heen. 💛

Ruimte voor meer zelfacceptatie

Een beetje zelfacceptatie helpt je minder streng voor jezelf te zijn. Zo ontwikkel je meer zelfvertrouwen en ontstaat er meer ruimte om lief te zijn voor jezelf.

Een tijdje geleden heb ik een praktische online cursus ontwikkeld: Schijt – loslaten wat anderen van je denken.

Een cursus gericht op zelfvertrouwen, zelfliefde, zelfacceptatie en zelfcompassie.

Misschien is het tijd dat je jezelf dit ook gunt. Ben je nieuwsgierig? Hier lees je wat anderen zeggen over deze cursus.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test