Artikel opslaan

“Focus on being productive instead of busy.”
Tim Ferriss

Voor nieuwe invalshoeken lees je af en toe artikelen op soChicken van andere auteurs die – in overleg met Jelle – hun tips en inzichten delen. Dit artikel werd geschreven door Giulia. ☀️

Je bent nooit klaar

Er is altijd wel iets te doen. Gezinsleven, werk, huishouden, hobby, sociale contacten – we hebben vrijwel allemaal genoeg invulling voor méér dan 24 uur per dag. Ik betrap mezelf er dan ook regelmatig op steeds weer iets nieuws te verzinnen om mijn ellenlange to do-lijst mee uit te breiden.

Ontspannen? Dat staat ergens helemaal onderaan en komt pas wanneer al het andere is afgerond. Oftewel: vrijwel nooit.

Het is immers onmogelijk om klaar te zijn. Wanneer je het huis van voor tot achteren hebt gepoetst en de kinderen thuiskomen, kun je weer opnieuw beginnen.

De e-mails blijven binnenstromen en je vrienden heb je echt al veel te lang niet meer gesproken. Voor je het weet is er weer een dag voorbij en heb je nog steeds niet gesport. Een knagend schuldgevoel weerhoudt je ervan om op de bank te ploffen, terwijl dat waarschijnlijk juist precies is wat je nodig hebt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Verkies ontspannen boven werken

De boog kan immers niet altijd gespannen zijn. Voor je het weet hang je drie uur boven je toetsenbord te staren naar die knipperende cursor op je scherm. Met als gevolg dat je nóg minder tijd hebt om te ontspannen, want je werk is niet af.

Toen ik nog studeerde, ging ik soms zelfs tot diep in de nacht door. Om de volgende dag heel veel te weten, maar alsnog domme fouten te maken – puur van vermoeidheid. Later werd ik verstandiger: ik verkoos slapen boven studeren. Daardoor had ik misschien net wat minder kennis, maar kon ik wel logisch nadenken.

Zo krijg je hernieuwde energie

Zo werkt het nog steeds. En niet alleen met slaap. Je kunt namelijk niet altijd bezig zijn. Ik kan niet 24 uur per dag, 7 dagen per week nuttig zijn. Of eigenlijk misschien juist wel. Want soms is het meest nuttige dat ik kan doen, niets nuttigs doen.

Het helpt me om even af te schakelen. Mezelf verliezen in een goed verhaal, frisse lucht opsnuiven of de benen strekken – zolang ik me maar ergens anders op richt dan op die eindeloze to-do-lijst. Zo geef ik mijn brein rust en tijd om op te laden.

Leg je to-do-lijst aan de kant

Inmiddels kan ik dus accepteren dat er nooit een einde komt aan mijn to-do-lijst. Maar ook dat ik méér gedaan krijg als ik minder bezig ben.

Dat inzicht zorgt ervoor dat ik meer rust krijg. Door tijd voor mezelf vrij te maken ben ik productiever dan wanneer ik wel aan mijn to-do-lijst werk. Dit levert me uiteindelijk juist méér tijd op. Bovendien word ik er ook nog eens gelukkiger van.

Ruimte in je dag vrijhouden voor ontspanning

Leg je to-do-lijst dus gerust eens aan de kant en zet ontspanning op de agenda. Niet alleen omdat je het verdient, maar ook omdat het je helpt. Om productiever én gelukkiger te worden.

Zorg er ten eerste voor dat je elke dag wat ruimte vrij laat in je agenda. Voor taken die meer tijd in beslag nemen dan gepland óf voor vrije tijd. Zo voorkom je dat er elke dag weer iets blijft liggen en je telkens achter de feiten aan blijft lopen.

Houd je aan het eind van de dag tijd over? Mooi! Dan kun je die spontaan gebruiken om te ontspannen. Wat mij helpt is om aan het begin van de dag al te bepalen wat ik op dat moment ga doen – zoals een podcast luisteren bijvoorbeeld.

Doe ik dat niet, dan moet ik het à la minute verzinnen en is de stap te groot. Vaak blijf ik dan maar achter mijn laptop hangen of doelloos door Instagram scrollen. Zonde van mijn tijd.

Niks(en) moet

Zet daarnaast echter ook verplichte ontspanning in je agenda. Dat hoeft niet iedere dag, maar toch zeker wel iedere week. Misschien kun je er een gewoonte van maken om elke woensdagochtend een hoofdstuk uit een boek te lezen. Of plan je de ene week een spannende film in op maandagavond en de andere week een leuke puzzel op zaterdagmiddag.

Maak het zo concreet mogelijk voor jezelf: bepaal van tevoren al welke film je gaat kijken en welke puzzel je gaat maken. Zo verlaag je de drempel om daadwerkelijk te beginnen met ontspannen.

Blijf je het moeilijk vinden om je aan deze afspraken met jezelf te houden? Zorg dan voor een stok achter de deur. Spreek bijvoorbeeld met een vriendin af om samen te gaan wandelen of boek een (online) groepsles in de sportschool. Waar je anders waarschijnlijk had afgehaakt omdat er nog zoveel werk op je wacht, moet je jezelf nu wel even vrij gunnen.

Je zult echter zien dat je met hernieuwde energie terugkomt en alsnog de belangrijkste taken van die dag kunt afvinken. Doe je dat vaak genoeg, dan wordt het een gewoonte om tijd voor jezelf vrij te maken en zul je daar alleen maar meer vruchten van gaan plukken.

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen Bundel

Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.

Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test