Winter zónder dip

Je wordt er niet blij van, die winterdip. Donkere dagen, kou, weinig zonlicht en voorlopig geen vooruitzicht op warm weer. Als je vatbaar bent voor de winterdip dan zorgen deze omstandigheden ervoor dat je je moe, neerslachtig en futloos voelt. Je hebt daadwerkelijk de neiging om je terug te trekken en een winterslaap te houden.

Toch zijn er veel dingen die je kunt doen om je winterdip te voorkomen, op te lossen of in ieder geval minder diep te maken.

13 Simpele anti-winterdip tips

Hieronder vind je 13 simpele dingen die je vandaag nog kunt doen om je dip te verminderen.

 1. Breng tijd door in de buitenlucht, liefst zo vroeg mogelijk in het eerste daglicht. Het licht in de ochtend bevat relatief veel blauw. Blauw licht remt de productie van melatonine (het hormoon dat je slaperig maakt). Hierdoor word je écht wakker, en verminder je je winterdip.
 2. Zorg sowieso dat je ‘s ochtends wordt blootgesteld aan veel licht. Is het nog niet licht of ben je veel binnen? Tijdens de donkerste dagen zet ik ‘s ochtends een daglichtlamp naast me op mijn bureau. Het sterke (blauwe) licht bootst daglicht effectief na, waardoor de winterdip weg blijft.
 3. Blijf lekker bewegen. Als het even kan overdag in de buitenlucht. Door regelmatig te bewegen halveer je de kans op een winterdip, en maak je hem sowieso minder diep.
 4. Vergeet je vitamine D niet. Slik vitamine D (zonlicht in een potje!).
 5. Haal daglicht binnen in je huis en op je werkplek. Open de gordijnen en schakel de lichten aan.
 6. Eet gezond, lekker veel groenten en weinig suiker.
 7. Eet dagelijks een paar walnoten, gebruik gebroken lijnzaad, of slik (plantaardige) omega 3.
 8. Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Door een positieve, dankbare stemming vast te houden verlicht je je winterdip.
 9. Ga gedurende de (werk)dag een paar keer naar buiten. Een paar minuten daglicht doet wonderen!
 10. Mediteer elke dag een paar minuten. Dit helpt je om je leven positiever te benaderen en je problemen in perspectief te plaatsen.
 11. Pak de fiets in plaats van de auto: meer daglicht én meer beweging.
 12. Zorg dat je je ergens op kunt verheugen. Boek een paar nachten weg, plan een leuk uitstapje, kook een lekkere maaltijd of beloof jezelf iets cadeau te doen over een paar dagen.

Laat je winterdip niet in de weg komen

Je wist het natuurlijk al: meer licht opzoeken. Maar waarom zou je gaan sporten in de buitenlucht als je benen te moe zijn en je hoofd er simpelweg niet naar staat? Een winterdip is geen vruchtbare voedingsbodem, het is lastig om er een leuker leven in te laten bloeien.

Weet dat je dip tijdelijk is en dat je de intensiteit ervan echt sterk kunt verminderen. Begin klein en bouw het langzaam op. Vertrouw niet alleen op passieve maatregelen zoals supplementen. Onderneem actie, ga naar buiten, kom in beweging.

Beginnen met lichttherapie

Krijg je jezelf echt niet in beweging? Begin dan met een lichttherapie kuur van een paar dagen.

 1. Schakel elke ochtend op dezelfde tijd je daglicht energielamp in.
 2. Zorg dat het licht minimaal 20 minuten op je ogen valt (je hoeft er niet direct in te kijken).
 3. Doe dit 5 dagen achter elkaar, en merk hoe je je frisser en energieker gaat voelen.
 4. Gebruik deze nieuwe energie om meer te bewegen, en zo nog verder vooruit te komen.

Heb je sowieso behoefte aan een energie-boost? In mijn vrolijke eCursus Plop! vind je een praktisch stappenplan om je energieniveau blijvend te vergroten.

Lees meer over deze energie-eCursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test