Bang om de verkeerde keuze te maken

Je bent aan het wikken en wegen, en je weet het antwoord niet.

 • Ontslag nemen of de reorganisatie afwachten?
 • Een einde maken aan de relatie of het nog eens proberen?
 • Die opleiding of toch die andere?

Het probleem is niet zozeer dat je een keuze moet maken (keuzes maak je elke dag), het probleem is dat je bang bent om te falen. Bang om de verkeerde keuze te maken.

En daarom wil je de goede keuze maken. De perfecte keuze. En er is niemand die je kan vertellen wat de perfecte keuze is, omdat niemand in de toekomst kan kijken.

Dus blijf je hangen en doe je niets.

Waarom je de knoop gewoon door moet hakken

Zodra je een keuze maakt kun je vooruit, dan kun je aan de slag. Je weet van tevoren niet zeker of de keuze die je maakt de perfecte keuze is, maar daar kom je snel genoeg achter.

Het heeft weinig zin om je leven te besteden aan wikken en wegen. Het is veel leerzamer om het leven te ervaren.

 • Het niet nemen van een beslissing is ook een beslissing.
 • Vaak weet je in je onderbuik allang welke keuze de juiste is voor jou. Als je het echt niet meer weet, volg dan gewoon je gevoel.
 • Vaak is het goed mogelijk om een ‘verkeerde keuze’ te herstellen. Soms kost dat wat geld of levert het gedoe op. Maar er zijn ergere dingen in de wereld. Wat als je niet de perfecte opleiding kiest? Jammer, maar je kunt nog wisselen.
 • Door in te zien dat je keuzes meestal niet definitief zijn, word je minder bang om de verkeerde keuze te maken, en kun je de knoop sneller doorhakken.
 • Ons vermogen om de toekomst te voorspellen is bijzonder zwak. Soms denk je precies te weten hoe een bepaalde optie je leven geweldig gaat maken, terwijl het tegendeel waar blijkt. Vaak is het linksom of rechtsom een sprong in het diepe.
 • Vaak als je een keuze maakt, ben je uiteindelijk tevreden met deze keuze. Dat komt omdat we onszelf niet graag ongelijk geven. Dus ons brein voorziet ons van allerlei redenen waarom we het juiste hebben gedaan.
 • Je kunt de voor- en nadelen van iedere optie onder elkaar zetten, om je zo te helpen de juiste keuze te maken.
 • Je kunt je dilemma voorleggen aan mensen die je vertrouwt, en hen vragen wat zij zouden doen.
 • Besef dat de ‘perfecte’ keus niet bestaat. Kies voor de optimale keuze gezien de situatie. Die is goed genoeg.

We staan allemaal weleens op het punt dat we niet weten wat we moeten doen. Je kunt ervoor kiezen om lang te blijven hangen op deze plek, en zo je leven op ‘pauze’ te zetten.

Je kunt er ook voor kiezen om de knoop door te hakken en uit te gaan zoeken of je gelijk had. Om een beetje in het diepe te springen, en gewoon te kijken wat er gebeurt.

Dat is soms eng, dat klopt. Maar het is ook lekker effectief omdat je snel vooruit komt én omdat je veel meer leert. Dus let’s do it, hak die knoop door!

Vind richting in je leven

Wat wil ik met mijn leven? Bundel

Voel je dat het tijd is om meer richting in je leven te vinden? In deze Bundel zoeken we naar een nieuwe richting. Na afloop heb je een frisse kijk op het probleem en ben je in een betere positie om volgende stappen te zetten.

Ontdek prikkelende oefeningen, opdrachten en een nieuwe kijk op de vraag wat wil ik met mijn leven? We gaan in kleine stappen aan de slag richting meer voldoening en betekenis in je leven.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test