Artikel opslaan

Kleine gewoontes tegen chaos

Voel je je vaak overweldigd, gestrest en gehaast? Dan ben je niet alleen. Ontzettend veel mensen hebben het gevoel dat ze aan het watertrappelen zijn.

Het leven is te vol, te druk, te overweldigend. En ondertussen probeer je alle ballen hoog te houden – hoe uitputtend dat ook is.

Vaak denken we dat alles op de schop moet om de chaos te verminderen. Maar met een paar kleine gewoontes kun je vaak al veel bereiken. Je hele leven overhoop gooien is – zeker als je nu overweldigd bent – geen slimme strategie.

Probeer deze vijf strategische gewoontes eens uit en ontdek hoe je leven eenvoudiger, kalmer en minder overweldigend wordt met weinig moeite.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Start je dag kalm met focus op jezelf

Vroeger opstaan geeft je een dagelijkse voorsprong. Niet alleen hoef je niet te haasten in de ochtend, je creëert ook kostbare tijd voor jezelf. Tijd die je kunt gebruiken om je leven leuker en kalmer te maken.

Zelf gebruik ik de ochtenden graag om wat te schrijven, sporten, mediteren en mijn dag te plannen. Zo begin ik de dag positief en met een vliegende start. En dat maakt alles eenvoudiger.

Schrijven is mijn belangrijkste werkzaamheid. Door het ’s ochtends direct te doen, ruim ik het meteen uit de weg. Dag geldt ook voor mediteren en sporten. Beiden ontzettend belangrijk voor mijn levensgeluk, maar ook zaken die er makkelijk tussendoor glippen.

Welke gewoontes zouden jouw leven veel makkelijker maken? Vraag je eens af:

 • Welke taken moet ik elke dag verrichten?
 • Welke taken liggen aan de fundering van mijn succes en geluk?
 • Welke zaken zou ik graag willen doen, maar ‘komen er nooit van’ in de chaos van het dagelijkse leven?
 • Welke zaken (zoals de dag plannen of de lunch alvast klaarmaken) zouden mijn leven eenvoudiger, kalmer en lichter maken?

Je hoeft er geen super productieve ochtend van te maken. Je kunt je ochtend ook gebruiken om rustig wakker te worden met een kop koffie en een fijn boek.

Zet je wekker eerder en leg hem aan de andere kant van de slaapkamer. Zo moet je wel je bed uit. En als je dan toch naast je bed staat, is het veel minder moeilijk om aan de slag te gaan.

Lees ook:

2. Knijp er even tussenuit

Het voelt heerlijk om je dag ongehaast te beginnen – maar je kunt dit gevoel ook op andere momenten in je dag introduceren door even te mediteren. Zo neem je het gevoel van kalmte mee je dag in. Daardoor verloopt je dag soepeler, omdat je je minder snel ergert.

Zelf zet ik gewoon een timer op mijn telefoon van 5-10 minuten. Ik ga rechtop zitten in kleermakerszit, en concentreer me op mijn ademhaling. Als er gedachten door mijn hoofd zweven dan laat ik ze rustig los, en breng ik mijn aandacht terug naar mijn ademhaling.

En soms pak ik het anders aan. Dan ga ik lekker liggen met een kleedje over me heen, en zet ik een geleide meditatie aan op YouTube. Het is echt bijzonder hoe ontzettend relaxed je kunt worden in 10-20 minuten.

Het is simpel, gratis en het kost weinig tijd. En al na een paar dagen zul je merken dat je je elke dag milder, kalmer en liefdevoller voelt. En dat maakt het leven een stuk leuker en eenvoudiger.

3. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Dit is wat ik doe: in een dagboek app op mijn iPad (ik gebruik DayOne maar hoor ook goede verhalen over Grid Diary) stel ik mezelf de vraag “waar kan ik vandaag dankbaar voor zijn?” Vervolgens schrijf ik minimaal drie punten op.

Zelfs op een ‘slechte’ ochtend helpt deze oefening me vrijwel direct positiever en liefdevoller te worden. Het is heel moeilijk om tegelijkertijd dankbaar en ongelukkig te zijn. Dankbaarheid brengt je leven met weinig moeite direct in een opwaartse spiraal. Lekker simpel.

4. Zet een kleine stap richting eenvoud

Stel jezelf de vraag: “Welke kleine stap kan ik vandaag zetten om mijn leven te vereenvoudigen?”

Misschien kun je een kast opruimen, je afmelden voor een krantje of nieuwsbrief, een meningsverschil met een collega uit de wereld helpen, een taak oppakken die lang is blijven liggen (zoals de tandarts bellen) of automatisch sparen instellen op je rekening.

Als je elke dag een kleine stap zet richting een eenvoudiger leven, dan heb je na een maand zo’n 30 stappen gezet. Als je dat een paar weken volhoudt dan wordt je leven steeds een beetje minder overweldigend.

 • Vraag jezelf continu af: “wil ik dit in de toekomst blijven ontvangen?” Doe dit bij e-mails, notificaties op je smartphone en tablet, folders en post, telefoontjes, mensen aan de deur etc. Als je je dagelijks afmeldt of ongewenste zaken filtert dan komt er steeds minder binnen.
 • Zoek uit of je zaken kunt optimaliseren of automatiseren. Soms kan de juiste app je 10 minuten routinewerk per dag besparen. Dat is bijna 3,5 uur per maand. Door een kapstok naast de badkamer te hangen heb ik een dagelijks opruimklusje (kleding over de stoel) weg kunnen nemen – scheelt tijd én rotzooi in huis.
 • Zoek uit of je zaken uit je leven kunt gooien. Neem afscheid van een paar spullen of meld je af voor een verplichting die niet meer bij je past.
 • Zoek uit of je iets kunt overdragen of uitbesteden. Misschien kan iemand anders die taak oppakken? Misschien moet je gewoon eens op zoek naar huishoud hulp?
 • Zoek uit of je vandaag een checklist kunt maken waarmee je je leven in de toekomst gestroomlijnder maakt. Zoals een inpak checklist voor als je op vakantie gaat, een standaard boodschappen checklist van dingen die je altijd in huis wilt hebben of een schoonmaak checklist zodat je supersnel het huishouden kunt doen.

Het fijne aan deze aanpak is dat je het structurele gevoel van drukte in kleine stappen vermindert terwijl het nauwelijks moeite kost. Het uitvoeren van een hele kleine taak is niet zo moeilijk. Maar veel kleine taken samen helpen je behoorlijk vooruit op de langere termijn.

5. Geniet van kleine goede dingen

Het leven wordt ingewikkeld wanneer we ontevreden zijn. Leer te genieten van de dingen die je hebt. Van de kleine fijne dingen die elke dag gebeuren in je leven.

In gedachten zijn we vaak bezig met wat er straks gaat gebeuren, wat je hierna gaat doen.

 • Je kunt continu werken met het eindproduct in gedachten. Je kunt ook bewust genieten van het werk zelf. Als ik schrijf terwijl ik er bewust van geniet, wordt het werk veel leuker.
 • Je kunt praten met iemand terwijl je ondertussen bedenkt wat je vanavond gaat eten. Of je kunt de ander je volledige aandacht geven.
 • Je kunt vier dingen tegelijk doen op je computer, of de dingen één voor één afronden zodat je je kalmer voelt.
 • Je kunt je richten op alle dingen die niet goed zijn in je leven – of je kunt je richten op alle dingen die juist fijn zijn.

Als je je tevreden voelt dan is je leven heel eventjes ‘af’. Dan hoeft er niets te veranderen, en kun je nu simpelweg gelukkig zijn. Dan besef je dat je alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn al in je hebt.

En dat is fijn. Het maakt je leven lekker ongecompliceerd. Je geniet meer, en je kunt hoofdzaken beter van bijzaken scheiden. Misschien loop je een beetje achter met het huishouden – maar gelukkig ben je gezond en heb je fijne relaties met je dierbaren. Zo erg is het allemaal niet.

Kleine gewoontes hebben grote impact

Je leven versimpelen doe je door kleine simpele aanpassingen te maken. Door steeds kleine stappen te zetten boek je uiteindelijk meer vooruitgang dan je voor mogelijk had gehouden.

En het is makkelijk toe te passen in dat drukke leven van je. Dat is ook fijn.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn online cursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test