Artikel opslaan

“Sometimes your joy is the source
of your smile, but sometimes your
smile can be the source of your joy.”

Thich Nhat Hanh

Dit zijn 21 kleine positieve dingen

Kleine stappen hebben vaak grote impact. Ontdek 21 kleine positieve dingen die je vaker wilt doen. Welke van deze stappen ga jij zetten vandaag?

 1. Aanstippen waar je blij van wordt. Sta even stil en word je bewust van de wereld om je heen. Waar ben je op dit moment dankbaar voor? Als ik bijvoorbeeld in de trein zit dan kijk ik om me heen en voel ik me gewoon dankbaar voor dit simpele moment.
 2. Je dierbaren vertellen dat je van ze houdt. Je gaat er vanuit dat ze het wel weten. Maar het is waardevol en belangrijk om het te blijven zeggen – vooral tegen je partner en je kinderen. Ik vertel Billy, Jake en Sophie meerdere keren per week dat ik van ze hou, en ik denk dat we er allemaal blijer van worden.
 3. Een negatieve gedachte vangen. Merk op dat je jezelf gek maakt met negatieve gedachten. Door het op te merken stop je de spiraal en kun je je aandacht verplaatsen.
 4. Even diep ademhalen. Ontspan, adem rustig in en laat de spanning wegvloeien bij je uitademing. Best fijn.
 5. Een ander dienen. Niet omdat die ander het van je vraagt, maar omdat jij het zelf wilt. Haal een kop koffie, ruim iets op, regel iets, maak het leven iets eenvoudiger voor een ander.
 6. Doe anoniem iets aardigs. Zoals een omgevallen fiets rechtzetten, zwerfafval opruimen, een donatie uitvoeren of een cadeautje opsturen naar iemand die het kan gebruiken.
 7. Maak nieuwe herinneringen met dierbaren. Je hebt geen bijzondere reden nodig om je dierbaren samen te brengen en iets leuks te doen. Organiseer een etentje thuis, een uitstapje of geef een feestje. Samen mooie nieuwe herinneringen maken is een geweldige manier om een hoop levens beter te maken.
 8. Ga zitten en omschrijf je droomleven. Hoe zou je willen dat je leven eruit ziet? Vaak wanneer we ons droomleven omschrijven komen we tot de conclusie dat veel onderdelen makkelijker te bereiken zijn dan we denken. Zoals gezonder zijn (beter eten en meer sporten), kalmer zijn (vaker mediteren) of meer leuke dingen doen (beter plannen).
 9. Zet een kleine stap richting een grote droom. Je kunt alles bereiken in kleine stappen, zelfs je allergrootste dromen. En die eerste stap zetten is ontzettend leuk en spannend.
 10. Vraag jezelf af: Hoe kan ik bijdragen? Als je jouw leven zou willen gebruiken om de levens van anderen beter te maken – wat zou jij dan kunnen betekenen met jouw talenten en interesses? Door jezelf deze vraag te stellen maak je ruimte voor nieuwe, inspirerende antwoorden.
 11. Geef jezelf iets om je op te verheugen. Boek een tripje voor over een paar maanden, reserveer een ticket voor een toffe voorstelling, plan een etentje met een vriendin. Door leuke dingen door je jaar te sprenkelen maak je de uitdagingen van alledag een stukje lichter.
 12. Maak een gezonde maaltijd voor jezelf. Goed voor jezelf zorgen is een kwestie van keer op keer een gezonde keuze maken. Maak je niet druk over het grote plaatje, kies gewoon nu voor een gezonde maaltijd.
 13. Geef iets weg wat je niet gebruikt. Met minder overbodige spullen maak je je leven lichter en eenvoudiger. Welke spullen kun je missen?
 14. Lees een hoofdstuk in een boek dat je vooruit helpt. Een boek dat je helpt met inspiratie, vaardigheden of persoonlijke groei.
 15. Plan een moment voor volledige ontspanning. Als je het niet plant, dan gebeurt het niet of voel je je schuldig. Plan een moment voor ontspanning en lanterfanten – want zulke momenten ontstaan in een druk leven zelden automatisch.
 16. Zet een stap richting een duurzamere levensstijl. Welk gebied van je leven zou je kunnen aanpakken? Misschien overstappen naar ecologische schoonmaakmiddelen, je vlees vervangen door tempeh, een extra afvalstroom scheiden of een offerte aanvragen voor zonnepanelen. De transitie naar duurzaamheid bestaat uit een heleboel stappen die we samen zetten, en jij kunt vandaag een stapje dichterbij komen.
 17. Ga de deur uit zonder smartphone. Al is het maar een uurtje. Krijg je het niet voor elkaar? Zet hem dan op stil zodat je niet afgeleid wordt.
 18. Knoop een praatje aan met iemand in de buurt. Het is niet alleen gezellig om je buren te kennen, het geeft ook een gevoel van vertrouwen en veiligheid voor zowel jou als je buren. Door te investeren in je buurt voel je je dieper geworteld, meer op je gemak en minder eenzaam in je leefomgeving. En dat is belangrijker dan de meeste mensen denken.
 19. Neem de moeite om het iets gezelliger te maken. Zet een kaarsje aan, haal bijzondere thee in huis, slinger je platenspeler aan. Met een beetje extra moeite kun je een simpel moment warmer maken.
 20. Wees eerst blij. In India werd ik constant bestookt met de uitspraak: Just be happy. In het Westen denken we vaak andersom: eerst moet alles perfect zijn en dán ben ik gelukkig. Maar je kunt ervoor kiezen om je blij te voelen. Bijvoorbeeld door je te richten op dankbaarheid en ontspanning. Vanuit die basis kun je vervolgens stappen zetten om je problemen op te lossen.
 21. Neem de tijd om te mediteren. Het leven is een pannenkoek – dat is wat je begint te zien als je regelmatig mediteert. Je ontdekt dat je het drama zelf veroorzaakt door je gedachten zo ontzettend serieus te nemen. Mediteren is een kleine, positieve stap die je helpt een krachtige opwaartse spiraal in je leven te activeren.

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test