Artikel opslaan

Is het een dipje of is er meer aan de hand?

Vrienden maken het leven leuker. Ze begrijpen je en geven je het gevoel ergens bij te horen. Ze delen in je geluk en in moeilijke tijden vind je steun en troost bij je vrienden.

Sommige vrienden maken een groot deel van je leven uit, toch zijn niet alle vriendschappen voor altijd. Maar hoe weet je nu of jullie vriendschap even in een dipje zit of dat er meer aan de hand is?

Het kan zijn dat je op dit moment in verschillende levensfases zit, waardoor jullie prioriteiten anders zijn geworden. Misschien heeft één van jullie kinderen en moet de ander daar (nog) niet aan denken. Of misschien heeft de één opeens meer geld te besteden dan de ander.

Hierdoor kan de dynamiek van de vriendschap veranderen, maar dit hoeft niet meteen het einde te betekenen.

Signalen die er wél op wijzen dat je de vriendschap beter kunt verbreken zijn:

  • De vriendschap onderhouden kost je veel energie. Je ziet ertegen op om af te spreken en ook nadat jullie elkaar hebben gezien voel je je down.
  • Het initiatief moet altijd van jouw kant komen. Vrienden die alleen contact opnemen als ze iets van je nodig hebben, zijn geen echte vrienden.
  • Je komt erachter dat je vriend(in) iets voor je achterhoudt of over je roddelt. In elke relatie is het belangrijk dat je elkaar kunt vertrouwen.
  • Je vriend(in) is jaloers op jouw succes en probeert je naar beneden te halen. Echte vrienden delen in je geluk en zijn juist blij als het goed met je gaat.
  • De band die jullie ooit hadden is verdwenen. Je merkt dat jullie als het ware niet meer op dezelfde golflengte zitten en het contact blijft oppervlakkig.

Bestel Kom maar op via Bol.com

Vertel hoe jij je voelt

Sommige vriendschappen eindigen op een natuurlijke manier. Doordat het contact verwatert en jullie je eigen pad volgen. Als dit voor beide partijen prima is, dan is er niks aan de hand.

Worstel je met een vriendschap vanwege één of meer van de genoemde signalen? Dan is het wel verstandig om het gesprek aan te gaan. Doe dit ook echt face-to-face en niet via bijvoorbeeld WhatsApp.

Het kan misschien wat ongemakkelijk voelen, maar vertel hoe jij je voelt. Leg uit waar je mee zit en wat je verwacht van een vriendschap. Zonder te oordelen over de ander. Hoe lastig dit misschien ook is.

Zorg dat je duidelijk bent, maar laat je niet verleiden om gebeurtenissen uit het verleden tot in detail te analyseren. Anders loop je het risico dat je afdwaalt en het gesprek opeens op een zijspoor uitkomt.

Geef de ander ruimte om te reageren

De reden dat we moeilijke gesprekken liever uit de weg gaan, is omdat we bang zijn voor de reactie van de ander. Toch is het belangrijk dat je je gesprekspartner de ruimte geeft om te reageren.

Reageert de ander niet uit zichzelf, dan kun je bijvoorbeeld vragen: “Hoe kijk jij hier tegenaan?” Laat de ander vervolgens uitspreken.

Voel je je aangevallen door de reactie? Tel dan tot tien en zeg dat je begrijpt dat je vriend(in) boos, geschokt, verdrietig of teleurgesteld is. Vertel dat het voor jou ook een moeilijk gesprek is.

Het is bovendien niet erg om tijdens het gesprek een stilte te laten vallen. Dit geeft jullie de gelegenheid om jullie gedachten te ordenen.

Merk je dat het gesprek echt vastloopt? Stel dan voor om op een later moment verder te praten. Maak hiervoor meteen een afspraak op korte termijn. Anders komt het er waarschijnlijk niet van en blijf je alsnog met een open einde zitten.

Kijk met een goed gevoel terug op de vriendschap

Jullie zijn niet voor niets ooit vrienden geworden. Het kan niet anders dan dat jullie samen ook mooie tijden hebben beleefd. Vergeet niet dit te benoemen tijdens het gesprek en vertel wat de ander voor jou heeft betekend.

Geef aan dat de huidige gebeurtenissen, problemen of verschillen de tijd die jullie samen hebben doorgebracht niet minder waardevol maken. Op die manier doe je recht aan de vriendschap en de band die jullie ooit hadden.

Maak daarnaast duidelijk dat ondanks dat de vriendschap voor jou op dit moment niet meer werkt, je nog steeds het beste voor hebt met de ander. Als je wilt, kun je de deur ook op een kier laten staan. Zeg in dat geval iets als: “Ik sta er nu zo in, maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst weer naar elkaar toe kunnen groeien.”

Respecteer de ander én jezelf

Als de vriendschap van beide kanten al stroef liep, dan is de ander misschien opgelucht dat jij het gesprek aangaat. Als dat zo is, dan kunnen jullie met wederzijds respect uit elkaar gaan.

Het kan echter ook zo zijn, dat de ander de vriendschap wil proberen te lijmen. Laat je niet ompraten. Blijf bij je standpunt en geef je grenzen aan. Als het goed is, heb je er uitgebreid over nagedacht en neem je deze beslissing niet zomaar.

Tot slot is het belangrijk dat jullie ervoor zorgen dat gemeenschappelijke vrienden geen kant hoeven te kiezen – en dat jullie met respect over elkaar praten.

Als buitenstaanders vragen wat er is gebeurd, ga dan niet in op details. Wees kort en bondig. Vertel dat jullie uit elkaar zijn gegroeid of dat jullie hebben besloten afstand van elkaar te nemen. Op die manier voorkom je dat het verhaal een eigen leven gaat leiden.

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen Bundel

Wil je dieper ingaan op dit onderwerp? Ontdek hoe je beter kunt omgaan met negatieve, moeilijke en energiezuigende mensen.

In deze Bundel vind je handvatten, inzichten en praktische opdrachten die je helpen succesvol en liefdevol om te gaan met moeilijke mensen. Zo verminder je de negatieve energie en maak je je leven makkelijker.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test