Artikel opslaan

“Action is the foundational
key to all success.”

Pablo Picasso

“Your life does not get better by chance,
it gets better by change.”

Jim Rohn

Hoe ik mezelf voor de gek houd

Als je niets onderneemt gebeurt er ook niets.

Ik ben bezig met een paar kilo afvallen – zoals zoveel mensen dat doen in de lente. En ik merk dat ik gefrustreerd raak van het gebrek aan voortgang – zoals zoveel mensen dat doen die aan het diëten zijn. Tegelijkertijd weet ik ook wel wat de reden is, ik kan het zo nalezen in mijn calorieën app: ik eet teveel, en daardoor blijft het resultaat uit.

Dat klinkt natuurlijk ontzettend logisch, maar het is verrassend hoe lang ik mezelf voor de gek kan houden. Ik ben namelijk al een paar weken ‘lekker in de weer’, maar er gebeurt niets.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Dit werkt niet – er moet iets veranderen

Ik kwam tot de realisatie dat ik iets moest veranderen.

Dus ik paste mijn koers aan. Ik scheerde de onnodige calorieën uit mijn eetpatroon waar ik kon. Dan maar even geen haver lattes. Dan maar een wat kleinere portie rijst. En dan maar een beetje honger ervaren.

En poef! Er werd een nieuwe koers ingezet. De kilo’s begonnen te verdwijnen.

Ja – minder eten voelt oncomfortabel. Ik heb wat vaker honger en soms moet ik ‘nee’ zeggen tegen een stuk taart. Maar weet je wat? Als ik nooit ‘nee’ zeg tegen taart dan behaal ik mijn doel nooit.

Door mezelf niet meer voor de gek te houden en daadwerkelijk actie te ondernemen kom ik vooruit richting mijn doelen. En het is grappig, want die ‘actie’ was niet eens zo indrukwekkend. Het zijn kleine aanpassingen her en der. Maar het verschil in resultaat is enorm, zeker op de lange termijn.

Je huidige leven is een reflectie van de duizenden grote en kleine keuzes die je in het verleden maakte.

Een kleine aanpassing kan de koers van je hele leven veranderen. Maar zo’n koersverandering vereist actie. En het is juist vaak die actie die uitblijft.

Waarom je blijft hangen in vaste patronen

We hebben allemaal doelen die we dolgraag willen realiseren maar waar we geen vooruitgang op maken. Je koerst dan af op precies dezelfde (onwenselijke) situatie in de toekomst als je niets verandert.

Een paar veelvoorkomende voorbeelden:

 • Gezonder leven, fitter worden of afvallen;
 • Meer tijd doorbrengen met vrienden en familie;
 • Geldzaken onder controle krijgen en een budget maken;
 • Ontspullen, opruimen en onze spullen organiseren;
 • Stappen zetten om een nieuw soort werk te gaan doen;
 • Stappen zetten om je huis en levensstijl te verduurzamen;
 • Minder tijd doorbrengen op sociale media;
 • Etc.

Elk van deze wensen heeft de potentie om je leven beter te maken. Maar vaak blijft actie uit, en verandert er niets.

Misschien heb je dit inzicht net als ik ook al eens gehad. Dan zit je op de bank en denk je na over je doel. En ineens valt het kwartje: “Als ík niet verander dan verandert er niets!”

We blijven hangen omdat we kiezen voor comfort. Verandering is oncomfortabel en dus schuiven we het voor ons uit. Logisch, maar gelukkig kan het ook anders. We kunnen deze neiging omzeilen en ons leven veranderen door héle kleine stapjes te zetten.

Zo verander je de koers van je leven

Kleine aanpassingen hebben echte effecten – zéker op de langere termijn.

Neem afvallen – een koersverandering die vergaande gezondheidsvoordelen kan hebben.

Als je elke dag gemiddeld 100 calorieën minder eet dan je verbruikt, zul je in een jaar tijd ruim 5 kg afvallen zonder veel moeite. Vervang je latte door zwarte koffie en je bent er al. Die aanpassing voelt verwaarloosbaar, maar de gezondheidsvoordelen op de lange termijn zijn in potentie enorm.

Hetzelfde geldt voor vrijwel alle andere waardevolle doelen die je zou willen bereiken.

Je kunt bijvoorbeeld elke dag:

 • een kwartiertje wandelen;
 • een lief berichtje sturen naar een dierbare;
 • een paar push-ups doen;
 • een paar minuten ontspullen in huis;
 • je smartphone ’s avonds in een andere ruimte leggen;
 • Etc.

Dit soort kleine stappen zetten écht iets in beweging. Ze zorgen ervoor dat je leven over een week daadwerkelijk een beetje anders is dan nu. Iets fitter, iets minder rommel, iets meer connectie, iets meer mindfulness.

En al snel merk je dat die vooruitgang zorgt voor een positieve spiraal. Je raakt geïnspireerd om meer te doen en nog sneller vooruit te gaan. Je komt los uit je vaste patronen en er ontstaan ineens allerlei nieuwe mogelijkheden.

Frisse wind, fijne gevoelens, dolle pret.

Dus wanneer je jezelf niet in beweging krijgt – doe iets belachelijk kleins. Zo verander je de koers van je leven en weet je zeker dat je leven langzaam maar zeker beter gaat worden.

Ik ben bijvoorbeeld erg blij dat mijn weegschaal, meetlint en spiegel eindelijk mijn enthousiasme delen. In kleine stappen kunnen we alles voor elkaar krijgen.

Wat ga jij vandaag oppakken om je kans op een inspirerende toekomst te vergroten? ☀️

Maak je leven beter

Je slechte gewoontes loslaten Bundel

Slechte gewoontes trekken je naar beneden. Ze zorgen ervoor dat je je doelen niet haalt en verminderen je levenskwaliteit.

In deze Bundel gaan we samen aan de slag met praktische stappen om je bewustzijn te vergroten, een nieuwe versie van jezelf vorm te geven, je gewoontes los te laten en een beter alternatief te vinden voor je onwenselijke gewoontes.

Ontdek hoe je je leven steeds leuker en leuker maakt door jezelf te bevrijden van je slechte gewoontes.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test